Forum Culinar: Chisãturã ca-n Ardeal - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chisãturã ca-n Ardeal Taranul STIE ce-i sofra... :-)

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 January 2013 - 06:33 AM

Chisãturã ca-n Ardeal
.
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-168-13580514940718.jpg
.

Dau cuvantul lui Radu Anton Roman ca le zice ca nimeni altul:
"Pastã de uns pe pitã ori pe mãmãligã dar si condiment pentru ciorbe, chisãtura ce-o poartã ciobanii oriunde se duc n-ar putea fi mai ardeleneascã nici dacã ar mirosi cu accent de Rozavlea-Maramures!
Slãninã afumatã,ceapã,sare (dupã gust)
Se toacã slãninã si ceapã, mãrunt ca trãdarea, si se freacã cu un pic de sare pânã alifie se fac
Variantã: jumãri sãrate; ceapã

Închipuiti-vã felia de pâine uriasã, mirosind a test si a cartof, unsã cu „chisãturã“! Ardeleanul obosit, venit de la pãdure, îsi dã pãlãria de paie pe ceafã, ridicã glaja cu horincã în dreptul soarelui, „no servus dragã!“, si bea o gurã lungã cât trecãtoarea Sãlãutei, o luminã trece din sticlã în pielea lui, ca o aureolã."

.
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-168-13580515009295.jpg
.

Eu am folosit o slaninuta afumata si frageda de pe burta. Pozele facute la blitz in graba.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 January 2013 - 06:35 AM

Radu Anton Roman a spus cam tot ce era de spus. :)
Doua ingrediente. Keep it simple. Acesta-i chisatura traditionala, cea pe care am mancat-o din mana bunicii.
Dar in Ardeal sunt multe gospodarii.
Unii toaca in pasta si un ou fiert. Altii pun si un catel de usturoi. Pe internet gasim si patunjelul verde.

De la mama am invatat o varianta pe care v-o propun spre incercare. Dupa ce ati preparat reteta de baza luati deoparte o lingura plina si amestecati-o cu un o jumatate(sau mai putin) de lingurita de mustar.
Gustati si daca va este pe plac, frecati un pic de mustar in toata cantitatea. Eu nu va fac remuscari :)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 09:08 AM

Ooo daa,sefule! Asta i-ar placea lui domnu' Geany' f.f mult (horinca inclus :) )

Si varianta Italieneasca :

Pesto de lardo(din regiunea Modena):
150g de lardo,1 catel de usturoi,1 lingura de salvie si rosmarin,sare grunjoasa,piper.Lardo se lasa la cald (sa fie moale),se toaca fin,inpreuna cu rosmarinul si salvia,sarea si piperul.Se mojareaza pana devine o crema.se unge pe paine,bruschete,focace,crescentine,etc

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 January 2013 - 09:42 AM

 Geany, la 13 January 2013 - 09:08 AM, a spus:

Ooo daa,sefule! Asta i-ar placea lui domnu' Geany' f.f mult (horinca inclus ;) )

Si varianta Italieneasca :

Pesto de lardo(din regiunea Modena):
150g de lardo,1 catel de usturoi,1 lingura de salvie si rosmarin,sare grunjoasa,piper.Lardo se lasa la cald (sa fie moale),se toaca fin,inpreuna cu rosmarinul si salvia,sarea si piperul.Se mojareaza pana devine o crema.se unge pe paine,bruschete,focace,crescentine,etc


Foarte interesant :rolleyes:

Gasim acum si una nemteasca ? :lol:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 09:59 AM

Mhhaamm!! :lol:

Imagine atasata: monthly_01_2013/post-405-13580638348714.jpg

http://ricette.giall...le-con-la-.html

Si mai multe

Nemteasca nu stiu :rolleyes:

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 January 2013 - 10:33 AM

Tuica-n galaja am , slanina si ceapa rosie is in camara si mai am si cateva fire de patrunjel verde in frigider,asa ca ma duc sa execut o Kiss-atura .Imagine postata

Servus draga !Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 13 January 2013 - 10:38 AM

Buna idee! :rolleyes:

#8 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 January 2013 - 10:44 AM

 Geany, la 13 January 2013 - 09:59 AM, a spus:


Grazie!
Cunza-turã ;) ca-n Modena.
Cine s-ar fi gandit?

Dar m-am gandit cum sa toc eficient slaninuta. Am procedat ca si cu ceapa. Am feliat foarte fin pe orizontala, paralel cu soriciul circa 3 cm , lasand feliultele prinse in stanga de bucata de slanina. Apoi am feliat vertical la grosimea (subtirimea ;) ) unei scobitori plate de pe vremuri si am obtinut cel mai fin julien ce mi-a iesit de sub cutit vreodata. In final am tocat transversal si mi-a iesit un brunoise microsocopic (sau aproape ;) )
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#9 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 11:12 AM

Deci sefule ai facut cum spun ei un ''BATTUTO'' ;) mi-a placut asta la ei cu ''battuto'' :lol:

Pisco' astept impresii,sa ne spui cum a fost! :rolleyes:

#10 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 13 January 2013 - 12:05 PM

No servus sefu.
De multicel nu am mai mancat asa o bunatate, un motiv ar fi distanta si lipsa unei slane buna si fina ca untul.
Ar trebui sa dau sfoara in tara acasa, care vine incoace sa aduca bunatatea, pai.

Si chisatura autentica aia e, postata la inceput de sefu, slana ceapa si sare,altele, sa le fie lor de bine.
Imagine postata

#11 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 January 2013 - 01:44 PM

Io am facut o Chisatura tip Kiss-alitza .
Am bagat in robot ceva bucati de fleica afumata ,ce avea si niscaiva vinisoare de carne( de unde deriva si culoare usor rozosina ,cuburi de ceapa alba, sare,piper,si i-am dat cateva rotiri ,apasate.
Apoi am adaugat frunze de patrunjel taite marunt si....Jap-Jap pe pita prajita.
Trebuia musai sa fiu in acord cu Radu Anton ,asa ca am turnat si o finje de palinca.


Imagine atasata: monthly_01_2013/post-48-13580771550287.jpg



Pe cand sa fac poza,din cauza de tremurat mana ,s-a rasturnat paharul cu palinca pe bunatate de masa din pranzitor .
Asa ca mi-am zis :

Sa fie ,pentru cei morti !Imagine postata

Si m-am intors la cei vii .Imagine postata

Imagine atasata: monthly_01_2013/post-48-13580773884985.jpg
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#12 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 01:45 PM

Intradevar ,cred ca trebuie o slana buna,frageda ,untoasa fina,ca sa se preteze la facut alifie :lol: am avut eu una primita cadou de la un coleg de-al sotului anul trecut,cred ca aia ar fi mers,dar ce e de cumparat pe piata nu cred :rolleyes: poate niste gusa?!

Si tipsul de a o lasa la temperatura camerii intai sa fe calda cred ca e util!

#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 01:48 PM

Wuuaaiinnlleeuu! Pisco' :lol:

Cred ca de la pofta noastra ti se trage ca ai varsat paharul :rolleyes: (sotul tare se mai nerveaza' cand patesc si eu asa,ii dau si eu cu ''cerura mortii'' ;) ,dar nici nu vrea sa auda,tot bombane ca nu-s atenta ;) )

#14 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 January 2013 - 02:08 PM

 Geany, la 13 January 2013 - 01:48 PM, a spus:

Wuuaaiinnlleeuu! Pisco' :lol:

Cred ca de la pofta noastra ti se trage ca ai varsat paharul :rolleyes: (sotul tare se mai nerveaza' cand patesc si eu asa,ii dau si eu cu ''cerura mortii'' ;) ,dar nici nu vrea sa auda,tot bombane ca nu-s atenta ;) )




La noi nu s-a suparat nimeni ca azi e 13 si e ziua lui tata (fie iertat) asa ca Omul a zis ca sigur tata a venit la masa .Imagine postata
Chiar am ras pe tema asta .
Oricum ma duc acum la el la mormant cu o lumanare si un pahar de sampanie.
Nu ma duc departe.numai pana in gradina de peste drum de casa,unde e inmormantat.
Asa imi place sa-mi aduc aminte de el.Cu zambetul pe buze .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 02:14 PM

Ooo! d-zeu sa-l odihneasca in pace Pisco'!,sa fie primita pomana !

O sa-i fac si eu sotului o crema deasta de sunca,dar mai astept putin sa-i treaca trauma cu humusul :lol: i-am promis fasole batuta,hiieii!! nu ar fi o idee rea sa-i strecor o data cu fasolea batuta si niste crema de sunca :rolleyes:
;)

#16 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 January 2013 - 03:17 PM

 Piscotel, la 13 January 2013 - 01:44 PM, a spus:

Io am facut o Chisatura tip Kiss-alitza .
Am bagat in robot ceva bucati de fleica afumata ,ce avea si niscaiva vinisoare de carne( de unde deriva si culoare usor rozosina ,cuburi de ceapa alba, sare,piper,si i-am dat cateva rotiri ,apasate.
Apoi am adaugat frunze de patrunjel taite marunt si....Jap-Jap pe pita prajita.
Trebuia musai sa fiu in acord cu Radu Anton ,asa ca am turnat si o finje de palinca.

kisalitza 2.JPG


:lol:
oare nu s-ar preta sa incorporam tuica in kiss-atura? ;)(ca la crema aceea de branza cu bere a Mayei) asa nici nu te afla Conexiunea cand te pui sa ... citesti :rolleyes:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#17 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 January 2013 - 06:27 PM

 W Mamadeus Paparotti, la 13 January 2013 - 03:17 PM, a spus:

 Piscotel, la 13 January 2013 - 01:44 PM, a spus:

Io am facut o Chisatura tip Kiss-alitza .
Am bagat in robot ceva bucati de fleica afumata ,ce avea si niscaiva vinisoare de carne( de unde deriva si culoare usor rozosina ,cuburi de ceapa alba, sare,piper,si i-am dat cateva rotiri ,apasate.
Apoi am adaugat frunze de patrunjel taite marunt si....Jap-Jap pe pita prajita.
Trebuia musai sa fiu in acord cu Radu Anton ,asa ca am turnat si o finje de palinca.

kisalitza 2.JPG


:)
oare nu s-ar preta sa incorporam tuica in kiss-atura? :P(ca la crema aceea de branza cu bere a Mayei) asa nici nu te afla Conexiunea cand te pui sa ... citesti :)


Eu am o reteta de cornulete cu tuica ...si cafea . O bunatate !
De ce n-ar merge cativa stropi si-n crema de slana?Ar mai taia din colesterol .Imagine postata
Dar parca tot aia din pahare e mai buna .


Apropo .
Vecinul isi tine glaja de palinca in camara de lemne ( sa nu-l afle Conexiunea ).
Are pana acolo o carare..... batatorita pana la iarba ,ca la noi omatu-i mare .
Ma gandesc ce cald o fi la el in casa .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#18 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 13 January 2013 - 07:20 PM

Daca va ramane faceti bilute si bagati la congelator.
Eu le folosesc la fripturi.

Au si nemtii ceva asemanator: Apfelschmalz.

#19 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 13 January 2013 - 07:33 PM

maestro, la mine-n sat e la modă gem de bacon (bacon jam). toată lumea zice că-i the best thing since sliced bread, am tot vrut să fac, dar incă nu i-a venit rîndul

am palincă de contrabandă, am slană homemade, mintenaş mă'c să prestez, da' o să fac un fusion şi o să o pun pe fettunta :)

#20 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 January 2013 - 07:39 PM

 Piscotel, la 13 January 2013 - 06:27 PM, a spus:



Apropo .
Vecinul isi tine glaja de palinca in camara de lemne ( sa nu-l afle Conexiunea ).
Are pana acolo o carare..... batatorita pana la iarba ,ca la noi omatu-i mare .
Ma gandesc ce cald o fi la el in casa .Imagine postata


:) :) atata am ras tocmai i-am povestit si mamii la telefon despre vecinul tau(si despre crema de sunca) :P

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi