Forum Culinar: Mamaliga cu brînza si costita, în straturi - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mamaliga cu brînza si costita, în straturi

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 February 2013 - 04:08 PM

Pentru ca ne place si nu am mai mincat demult, si daca afara tot e frig chiar potriveste, nu am mai stat pe gînduri si am purces la treaba. Prea multa treaba nu veti întîmpina la prepararea acestei retete. Se face rapid, necesita doar 3-4 ingrediente si e un adevarat deliciu... asta daca va plac ingrendientele =))

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611961518819.jpg

Ingrediente:

  • mamaliga moale
  • brînza, de care va place
  • costita taiata marunt, rumenita



Multi fug de prepararea mamaligii, ba ca nu iese, ba ca-i sperie turnatul malaiului în ploaie, ba una, ba alta. Aiureli. Chiar nu tre' sa asteptati sa ploua afara, pentru a face mamaliga. Malaiul se poate turna si deodata, nu doar în ploaie... deci merge si cînd ninge B)

Mamaliga moale, eu o fac asa:

Pun apa rece cu sare dupa gust într-o oala. Cîta apa si cît malai? Daca o vreti moale bine masurati malaiul si apa în raport de 5 : 1 Deci nu uitati, doar daca o vreti moale moale. Daca o vreti doar moale, asa cum o fac eu de obicei, masor malaiul cu apa în raport de 4 : 1. Adica la 800 ml apa 200 g malai. Cîteodata pun 900 ml apa maxim. Depinde ce fac cu prdusul finit/ cum si la ce îl folosesc.
Cît apa este înca rece, torn tot malaiul deodata, ma înarmez cu un tel si amestec usor cînd si cînd, pe masura ce continutul vasului se încalzeste si începe a se îngrosa. Cînd începe a clocoti dau focul mai încet si amestec vertiginos si las la fiert pîna este malaiul fiert. Gustati de pe tel, dar fara sa dati cu limba pe el ( nu-i frumos si riscati sa va ardeti papilele ) B)
Asa preparati mamaliga moale daca doriti s-o prelucrati mai departe ca în cazul acestei retete. Daca doriti s-o serviti pe lînga ceva, sau ca garnitura, sau..., etc, în toiul clocotirii, puteti adauga o lingura de unt, si sa amestecati în vas pe foc pîna mamaliga tinde a se desprinde usor de pe peretii vasului. Atunci o puteti întoarce peste un fund de lemn, daca doriti varianta clasica, sau pe un platou, farfurie... cum va place.

Bineinteles ca, pentru cei mai talentati, recomand turnarea malaiului în ploaie, atunci cînd apa clocoteste, doar " asa se face", nu? B)
Daca totusi va ies cocoloase, veti sti cel putin, ca nu sînteti înca pregatit pentru Master Chef B)
( cert este ca mamaliga nu are de suferit ca o faceti ca la carte, sau ca... mine B) )

Brînza. A mea a fost de vaci. Am taiat-o doar feliute subtirele.

Costita am rumenit-o fara adaos de ulei, ca era oricum destul de grasuta. Pe vremuri, pregateam brînza, rumeneam costita, în final faceam mamaliga, apoi asamblam toata afeacerea direct pe farfurii. Acum, dupa discutii cu draga mea prietena Uma, am hotarit sa aleg varianta propusa de ea - de a "monta" straturile într-un vas care apoi sa treaca putin prin cuptor. Zis si facut. Cu o pensula am luat putin din grasimea de la rumenirea costitei si am pensulat un vas termorezistent, în care am turnat ochiometric cam a treia parte din mamaliga molicica.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611962997873.jpg

Am asezat stratul de brînza, pe care l-am acoperit cu cel de-al doilea strat de mamaliga,

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611963103349.jpg

peste care am pus costita rumenita.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611963203916.jpg

Am acoperit cu stratul numarul trei de mamaliga,
pe care l-am pesnulat cu ceva din grasimea ramasa de la costita.
Deasupra am mai farîmitat putina brînza si adaugat cîteva bucatele de costita.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611963330231.jpg

Am dat vasul în cuptorul încalzit în prealabil la 220°C pîna s-a colorat putin brînza deasupra.
Am avut o telemea mai uscatica, care nu s-a topit, dar totusi a fost foarte gustoasa.
Puteti folosi orice brînza va place.

Pe lînga, am servit un ardei (alma paprika) putin iute, umplut cu varza murata.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611963476117.jpg

Excelent!

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611963580665.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-5-13611963693658.jpg

Pofta buna!

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 18 February 2013 - 04:18 PM

Maya, este super apetisanta mamaliga ta cu branza si costita!!!! :hungry:
Chiar mi-ai facut o pofta!!! Eu fiind o "mamaligareasa"!

Eu la aceasta chestie cu mamaliga ii zic "tort de mamaliga" si fac foarte des. Si fac chiar si fara costita, sunca sau orice altceva pe baza de carne. Cum si branza poate fi de orice fel sau de care ai prin casa.

Si imi place foarte mult si mamaliga moale sau "pripita", cum ii zice mama. Insa eu torn malaiul si tot odata exact cand incepe sa clocoteasca apa si nu stiu cum se face dar iese, de cele mai multe ori. Cand nu iese, ii mai torn apa clocotita si iese mai multa mamaliga. :tongue3:
GEORGIA

#3 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 18 February 2013 - 04:57 PM

Maica, cu ce ti-oi fi gresit? :tongue3: :hungry: Alma paprika ala e un fel de gogosar alb, ca eu asa il vad?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#4 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 18 February 2013 - 05:06 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 18 February 2013 - 04:57 PM, a spus:

Maica, cu ce ti-oi fi gresit? :tongue3: :hungry: Alma paprika ala e un fel de gogosar alb, ca eu asa il vad?


Iti raspunsd eu si sper sa nu se supere nimeni.

Da, este gogosar galben iute (in ungaria se maninca mult de astia umpluti cu varza) sunt foarte buni.

#5 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 18 February 2013 - 05:09 PM

Iui MAYA !!!!!!

Ce mamaliguta`n straturi ai facut :tongue3: :hungry:

#6 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 18 February 2013 - 05:10 PM

As manca acum o portie babana si as opri si vasul ca tare mi-e drag!

#7 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 18 February 2013 - 05:22 PM

Vezi postareaany_annette, la 18 February 2013 - 05:10 PM, a spus:

As manca acum o portie babana si as opri si vasul ca tare mi-e drag!


Any, eu ce sa zic daraga mea? eu am mincat ieri dar nu in straturi ca vezi, nu mi`a venit ideea asta sa pun mamaligile in straturi la cuptor. Stiu dc, ptr ca imi era lene cred.

imi place tot ce face Maya si mai ales are un dar la facut poze si ales farfuriile de lesini linga monitor.

#8 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 18 February 2013 - 05:23 PM

Imi ploua'n gura! Io-s o mamaligareasa de vaza, mananc mamaliga si cu ciorba!

#9 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 18 February 2013 - 06:23 PM

Am mai vazut si eu,este chestie de gust!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,056
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 February 2013 - 06:29 PM

Am cumparat o bucata de costita de citeva kile la Metro, n-am scapare :tongue3:

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 February 2013 - 08:06 PM

Vezi postareaGiorgiana, la 18 February 2013 - 04:18 PM, a spus:

Maya, este super apetisanta mamaliga ta cu branza si costita!!!! :(
Chiar mi-ai facut o pofta!!! Eu fiind o "mamaligareasa"!

Eu la aceasta chestie cu mamaliga ii zic "tort de mamaliga"



Bun nume, mie nu mi-a trecut prin tartacuta :(
Si eu sînt mamaligareasa... asa de mamaligareasa de i-am facut si pe ai mei mamaligari :D


Vezi postareaLapona Enigel, la 18 February 2013 - 04:57 PM, a spus:

Maica, cu ce ti-oi fi gresit? :) ;) Alma paprika ala e un fel de gogosar alb, ca eu asa il vad?


Fata babii, gogosar galben este. Aici îi cheama Apfelpaprika. Este si rosu. Bune ambele variante. Asta galben e usor iutica, lecker! :D
I-am cumparat de la vecinii mei austrieci (din Braunau), facuti de ei.

Vezi postareacerra, la 18 February 2013 - 05:06 PM, a spus:



Iti raspunsd eu si sper sa nu se supere nimeni.

Da, este gogosar galben iute (in ungaria se maninca mult de astia umpluti cu varza) sunt foarte buni.


Nu se supara nimeni, ca gogosarul e prea bun. Nu e loc de suparare ;)

Vezi postareacerra, la 18 February 2013 - 05:09 PM, a spus:

Iui MAYA !!!!!!

Ce mamaliguta`n straturi ai facut :( :)


Tu cu iui, fiica-mea cu ioi ;) Asa comic se aude cînd se sperie de ceva si zice "iooooi!"
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 February 2013 - 08:11 PM

Vezi postareaany_annette, la 18 February 2013 - 05:10 PM, a spus:

As manca acum o portie babana si as opri si vasul ca tare mi-e drag!


Noua ne plac toate vasele, toate posetele, toti pantofii... doar de aia sîntem muieri ;)

Vezi postareacerra, la 18 February 2013 - 05:22 PM, a spus:



Any, eu ce sa zic daraga mea? eu am mincat ieri dar nu in straturi ca vezi, nu mi`a venit ideea asta sa pun mamaligile in straturi la cuptor. Stiu dc, ptr ca imi era lene cred.

imi place tot ce face Maya si mai ales are un dar la facut poze si ales farfuriile de lesini linga monitor.


Eu am facut-o ca mi-a amintit sotul de feul asta. Nu am mai facut de enshpe ani. Pe vremuri, în tineretile noastre facea el. Era felul lui. Acum toate felurile sînt ale mele :)
Cu timpul ne-am împartit "sarcinile" dupa plac, chef si dispozitie. Mie îmi place sa le fac, iar el sa curete dupa mine :)

Vezi postareavali, la 18 February 2013 - 05:23 PM, a spus:

Imi ploua'n gura! Io-s o mamaligareasa de vaza, mananc mamaliga si cu ciorba!


Si eu ador mamaliga. Mi-e dor de-o mamaliga la ceaun adevarat, facuta pe foc de lemn, apoi un lapte fiert în ceaun, si sa halesc coaja îmbibata de lapte... mmmm! Copilarie :(
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 February 2013 - 08:12 PM

Vezi postareazerda, la 18 February 2013 - 06:23 PM, a spus:

Am mai vazut si eu,este chestie de gust!


Normal ca e chestie de gust. De aia am zis, ca e delicios daca plac ingredientele, si nu în ultimul rind si combinatia :)

Vezi postareaAdriana, la 18 February 2013 - 06:29 PM, a spus:

Am cumparat o bucata de costita de citeva kile la Metro, n-am scapare ;)


Asa, fa-i capatul :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2013 - 04:03 PM

Vezi postareaMaya, la 18 February 2013 - 08:06 PM, a spus:



Vezi postareaLapona Enigel, la 18 February 2013 - 04:57 PM, a spus:

Maica, cu ce ti-oi fi gresit? :toothy9; :scratch: Alma paprika ala e un fel de gogosar alb, ca eu asa il vad?


Fata babii, gogosar galben este. Aici îi cheama Apfelpaprika. Este si rosu. Bune ambele variante. Asta galben e usor iutica, lecker! :mad:
I-am cumparat de la vecinii mei austrieci (din Braunau), facuti de ei.



Aaa, avantajul calaretului, eu de unde sa iau Austrie aici? Iar vecinii nostri portocalii n-au deshtia. Eu tare sper sa apara si la noi gogsarii, ca pana acum nema.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 19 February 2013 - 04:07 PM

Noi facem toamna gogosari umpluti cu varza si ii punem la otet, voi de genul asta de gogosari vorbiti?!?!?! :toothy9;

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-88-13612828684816.jpg
GEORGIA

#16 Useril este offline   Uma 

  • Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,631
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationMica's world

Postat 19 February 2013 - 05:25 PM

Dragule, arata minunat! Dupa cum ti-am zis era modul preferat al lui papa de a manca mamaliga - ma bucur tare ca va place si voua :toothy9; !
A cat is a friend fur-ever !

#17 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 19 February 2013 - 05:32 PM

...si m-am jurat ca nu mai intru pe forum cand sunt la servici. Ce-mi faci tu Maya, ntz, ntz, ntz!!!!! Imagine postata

#18 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 19 February 2013 - 05:39 PM

Eu ii zic mamaliga in paturi, deobicei o fac cu carnat afumat crud-uscat, nu va suparati pe mine nu stiu ce am eu cu costita o prefer cruda nu prajita!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#19 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 19 February 2013 - 05:46 PM

Mamaligareasa la apel! Si eu as manca mamaliga si cu ciorba si cu felul 2 sosos in loc de paine. Maya, imi place totul, pana la lingura si cutit! Preparatul final, ca de obicei de revista! ce-mi mai place sa ne incanti! :toothy9;

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#20 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 February 2013 - 12:43 AM

Bun, bun...dar gogosarii lui Giorgi arata ...wowwwwwwwwwww.
am mancat de astia super buni la Bonicei , o minune.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi