Reteta asta se face traditional cu pui sau peste si este raspandita in vestul Africii. Eu am dat peste ea pe un site francez si am si facut-o imediat. Concluzia: excelent de gustos, usor de digerat, aromat si relativ repede de facut. Eu l-am facut cu mustar de Meaux, ca din asta s-a nimerit sa mai am in casa, si sa ii mai adaug pulbere curry, de dragul Enigelului. Personal nu ma dau in vant dupa aromele curry, insa in combinatia asta mi-a placut foarte mult. Va scriu reteta asa cum era ea la mama ei, iar aromele se pot adauga dupa fantezie, chef, toana, papila, etc.
Ingrediente:
- 1 pui cenatuit frumos, parlit, spalat, uscat, curatat de tuleie etc.
- 5 cepe mari
- 2 catei mari de usturoi
- 1 borcanel de mustar
- sare
- piper
- nucsoara
- 3 cuburi de Knorr de pui sau daca aveti zeama de pui facuta si mai bine
- ulei de arahide, eu nu am avut am pus un amestec de ulei de susan, cu floarea soarelui si masline
- personal am adaugat si niste miere de albine
Preparare:
Se portioneaza puiul in 8 sau 10 bucati, se sterge bine, se pune la marinat 30 de minute intr-un amestec din jumatate din cantitatea de mustar, 1 catel de usturoi tocat, 1 cub de bulion de pui, sare, piper si nucsoara. Amestecati bine si lasati la marinat. Intre timp taiati ceapa julien, usturoiul la fel. Dupa ce au trecut cele 30 minute, se pun bucatile de pui pe o tava cu hartie de copt si se dau la grill, pana prind o crusta aurie frumoasa. Intre timp puneti la dunstuit ceapa si usturoiul, la foc mic sa nu se aureasca/maroneasca. Scoateti puiul si adaugati-l in amestecul de ceapa si usturoi, puneti si restul de mustari si amestecati bine. Adaugati zeama de pui, ori apa amestecata cu cuburile, si acoperiti si fierbeti la foc molcom cam 40 de minute. Cand e patrunsa carnea, asezonati din nou de sare, piper, nucsoara, eventual o lingura de miere, daca va place mai dulce-acrisor. Mie sosul mi s-a parut cam subtire asa ca am adaugat o lingura de amidon si l-am ingrosat atat cat sa lase un strat fin pe carne.
Felul asta il puteti servi cu orez alb, cu banane sau igname...nu stiu cum le zice pe romana. Dupa capul meu, ar merge de minune si cu o mamaliga neaosa ori paine pur si simplu.