![Imagine atasata: monthly_04_2013/post-479-13656755848103.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_04_2013/post-479-13656755848103.jpg)
Tortuletul asta l-am facut in ianuarie cand am sarbatorit blogul.
Eu sunt fan ness, aveam de la mama o reteta da nu aveam blaturile necesare(blat Ileana) si nu mai stiam consistenta si nu-mi venea nimic in minte ca sa inlocuiesc,asa ca am decis sa fac un altul dupa o reteta data de o finuta de-a mea, o bucatareasa exceptionala.
Pentru blat:
6 albusuri
300 gr zahar
300 gr nuci
Se bat albusurile spuma la care se adauga zaharul.Dupa ce s-a intarit se mai bat pe baie de abur inca 8-10 minute, iar la final se adauga nucile prajite si macinate.(eu am folosit alune de padure)
Se coc 2-3 blaturi,pentru aproximativ o ora in cuptorul preincalzit la 180-150 grade Celsius, trenuie urmarit in functie de cuptorul fiecaruia.Propriu zis sunt blaturi de bezea cu nuci.
Cantitatile mele sunt la jumatate fata de cele din reteta originala, asa ca mi-au iesit 2 blaturi mai mari, putem face chiar 3,dar am zis sa nu ma risc, asa ca am facut 2 mari si apoi le-am decupat pe dimensiunea dorita.
Pentru crema:
6 galbenusuri
6 linguri zahar
2-3 linguri ness
150 gr unt
Galbenusurile se freaca cu zaharul pe baie de aburi pana se ingorasa, apoi se lasa la racit.
Nessul se amesteca cu putina apa pana ajunge la consistenta unei creme groase.
Se freaca untul crema apoi se adauga nessul si se amesteca pana se incorporeaza.La final se adauga usor galbenusurile.
Eu am pus mare parte din crema intre blaturi, deasupra punand un strat subtire de crema.In functie de preferinte, se poate lasa doar uns cu crema si presarat cu ciocolata rasa.In cazul meu, am topit ciocolata cu alune si am pus deasupra,apoi am presarat ciocolata rasa.Nimic complicat, nimic pretentios.
![Imagine atasata: monthly_04_2013/post-479-13656753878172.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_04_2013/post-479-13656753878172.jpg)
Fiind mare amatoare de cafea/ness ,dar si de nuci, combinatia asta a fost exact pe gustul meu. Blatul a iesit crocant, iar dulceata bezelei in combinatie cu gustul nessului este ceva ce nu pot descrie in cuvinte.
![Imagine atasata: monthly_04_2013/post-479-13656755112422.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_04_2013/post-479-13656755112422.jpg)
si o feliutza pentru voi
![Imagine atasata: monthly_04_2013/post-479-1365675546944.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_04_2013/post-479-1365675546944.jpg)