Tort cu crema de ness
#1
Postat 18 April 2013 - 07:43 PM
Cantitatile sunt cele originale din reteta, dar eu le injumatatesc, nu pentru ca suntem putini ci pentru ca stiu ca indiferent cat de mare il fac, il mancam pana la ultima firmitura.
Ingrediente pentru blat:
- 6 oua
- 250 gr
- 200 pana la 230 gr faina
- o ceasca de apa minerala
- o esenta de vanilie, eventual
Prepararea biscuitului: Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pana stau teapan si galbenusurile la fel. Se amesteca ambele creme cu miscari lejere, se adauga faina in ploaie si se amesteca usor, apoi se adauga cescuta de apa minerala. Cu cat mai acidulata apa, cu atat mai pufos si aerat blatul. Se da la copt la cuptorul preincalzit pentru circa 30 minute, la 180°C. Faceti proba cu scobitoarea.
Ingrediente si preparare sirop:
- 200 gr zahar se caramelizeaza à sec, adica se face zahar ars fara a ii adauga apa
- se adauga apa, dupa ce se raceste zaharul , cam 500 ml. Cand s-a racit amestecul adaugati:
- una sau doua fiole de esenta de rom.
Ingrediente crema de ness:
- 250 gr zahar pudra
- 300 gr unt la temperatura camerei
- 2 oua
- 3 linguri cacao
- 3 linguri de ness, cu varf
- 2 fiole esenta rom
- 1 plic, sau doua, de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 3 linguri cu varf de lapte praf
Preparare crema de ness: Mai intai de toate se pomadeaza untul. Se spumeaza foarte bine, se bate apoi cu zaharaul pana acesta s-a dizolvat complet si se adauga restul ingredientelor in crema. Nessul trebuie sa il dizolvati in putin sirop, pentru a nu ramane granule in crema. Cine vrea, pentru a face crema si mai aerata, poate bate albusul spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
Asamblare tort: Blatul de taie in doua si se insiropeaza foarte binebaza , ca la amandine. Se pune crema, se acopera cu cealalta jumatate de blat, se insiropeaza, de data asta mai cu zgarcenie si se imbraca apoi totul in crema. Se da putin la frigider, cam o ora, dupa care scoateti si imbracati in frisca.
Decor: Se imbraca totul generos intr-un litru ori chiar mai multa frisca, batuta bine si indulcita foarte lejer, eventual aromatizata putin cu vanilie. Se recomanda frisca pe care o stim de pe vrema lu' nefericitu', putin acruta. Se imbina fenomenal cu crema!
Indiciu important: Tortul trebuie lasat obligatoriu peste noapte la frigider pentru a lasa aromele sa se intrepatrunda.
In ciuda cantitalor infioratoare de calorii, grasimi si glucide , este delicios!
Enjoy!
#2
Postat 18 April 2013 - 08:01 PM
#3
Postat 18 April 2013 - 08:45 PM
Imi place reteta, nu o stiam, dar eu nu am mai prins decat cativa ani de comunism iar pe atunci nici nu ma gandeam la retete/bucatarie/gatit.
Si nici nu am mostenit-o de pe la rude.
O singura chestie ''ma gadila'', cele 300 g de unt din crema. Ce s-ar putea face ca sa mai scot din unt, cum s-ar putea inlocui o anumita cantitate de unt pe care as scoate-o?
Mi-e sa nu-mi pice greu crema, ca io-s din aia cu stomacul/fierea in pioneze imediat.
Si ce frisca ai folosit tu?
#4
Postat 18 April 2013 - 09:02 PM
Foxyy, la 18 April 2013 - 08:01 PM, a spus:
Ei vezi daca nu te-ai inhaitat cu cine trebuia in liceu? In cazul meu nu a stricat decat cantarului Sincer, e asa de banal si rapid de facut, ca mai mult dureaza asteptatul!
#5
Postat 18 April 2013 - 09:06 PM
Vika, la 18 April 2013 - 08:45 PM, a spus:
Imi place reteta, nu o stiam, dar eu nu am mai prins decat cativa ani de comunism iar pe atunci nici nu ma gandeam la retete/bucatarie/gatit.
Si nici nu am mostenit-o de pe la rude.
O singura chestie ''ma gadila'', cele 300 g de unt din crema. Ce s-ar putea face ca sa mai scot din unt, cum s-ar putea inlocui o anumita cantitate de unt pe care as scoate-o?
Mi-e sa nu-mi pice greu crema, ca io-s din aia cu stomacul/fierea in pioneze imediat.
Si ce frisca ai folosit tu?
Viky, da, e adevarat, cantitatea de unt intimideaza. Daca tu crezi ca e prea multa, pune doar 200. De regula noi, ai casei, il lasam asa si facem untul bine spuma. Faza asta este foarte importanta, in orice crema cu unt, pentru ca asa eviti sa fie gretos. Apoi punem din crema, atat cat sa se proportioneze frumos cu grosimea stratului deblat. Nici mie nu imi plac cremele gretoase, iar asta, te asigur ca nu este. Si dupa o saptamana de graunte si laptuci pica de belea, parol!
Eu umplu tortul la ochi, de data asta am pus cam gros stratul de crema intre blaturi, dar tot bun a fost.
Voi nu stiti reteta ca vine din undergroundul moldovenesc cu muuulte retete si prajiturele deosebite si facute doar din ingrediente de baza Mama nasei noastre, de care am fost si alaptata, alaturi de nasa-mea, este o maestra desavarsita in prajituri, prajiturele si torturi de casa. Retetele au fost si raman de-o viata secrete, dar eu am conferinta cu ea cand merg in tara
#6
Postat 18 April 2013 - 09:14 PM
#7
Postat 19 April 2013 - 03:10 PM
Lapona Enigel, la 18 April 2013 - 09:14 PM, a spus:
Ok, voi folosi frisca La Dorna, eu din pacate sau din fericire,nici nu stiu cum, sunt in tara.
Lapona Enigel, la 18 April 2013 - 09:06 PM, a spus:
Vika, la 18 April 2013 - 08:45 PM, a spus:
Imi place reteta, nu o stiam, dar eu nu am mai prins decat cativa ani de comunism iar pe atunci nici nu ma gandeam la retete/bucatarie/gatit.
Si nici nu am mostenit-o de pe la rude.
O singura chestie ''ma gadila'', cele 300 g de unt din crema. Ce s-ar putea face ca sa mai scot din unt, cum s-ar putea inlocui o anumita cantitate de unt pe care as scoate-o?
Mi-e sa nu-mi pice greu crema, ca io-s din aia cu stomacul/fierea in pioneze imediat.
Si ce frisca ai folosit tu?
Viky, da, e adevarat, cantitatea de unt intimideaza. Daca tu crezi ca e prea multa, pune doar 200. De regula noi, ai casei, il lasam asa si facem untul bine spuma. Faza asta este foarte importanta, in orice crema cu unt, pentru ca asa eviti sa fie gretos. Apoi punem din crema, atat cat sa se proportioneze frumos cu grosimea stratului deblat. Nici mie nu imi plac cremele gretoase, iar asta, te asigur ca nu este. Si dupa o saptamana de graunte si laptuci pica de belea, parol! Eu umplu tortul la ochi, de data asta am pus cam gros stratul de crema intre blaturi, dar tot bun a fost.
Am inteles, multumesc mult!
Lapona Enigel, la 18 April 2013 - 09:06 PM, a spus:
Voi nu stiti reteta ca vine din undergroundul moldovenesc cu muuulte retete si prajiturele deosebite si facute doar din ingrediente de baza Mama nasei noastre, de care am fost si alaptata, alaturi de nasa-mea, este o maestra desavarsita in prajituri, prajiturele si torturi de casa. Retetele au fost si raman de-o viata secrete, dar eu am conferinta cu ea cand merg in tara
Ai..ce bine e asa cand mai afli din secretele si retetele unor persoane pricepute cu adevarat,maestre cum ai zis, la prajituri & torturi si alte cele.
#8
Postat 03 November 2019 - 08:42 PM
Mancat pana la ultima firmitura...
#10
Postat 04 November 2019 - 10:37 AM
#11
Postat 13 December 2019 - 08:04 PM
Fulger se face tortuletul asta.
M-a inspirat Moatza cu maratoanele ei in bucatarie si-am zis sa vad daca mai stiu si eu din astea
Acu nush cine il aseambleaza, ca io una am halit o farfurie de supa pe nerasuflate si m-a luat o lene de ma doare. Csf, ncsf
#12
Postat 13 December 2019 - 08:37 PM
tortul il faci mintenas, mai e si maine o zi
#13
Postat 13 December 2019 - 09:44 PM
moatza, la 13 December 2019 - 08:37 PM, a spus:
tortul il faci mintenas, mai e si maine o zi
Duminica faceti un review la ce ati mancat la pomana, ii luati pe toti la barfa, daca va ia foamea, calculati cate calorii ati consumat sambata in total si va trece
#15
Postat 14 December 2019 - 10:23 PM
#16
Postat 14 December 2019 - 11:54 PM
Tortuletul asta ma scoate mereu la liman cand trebuie sa fac ceva super repede. Urat, da bun!
#17
Postat 15 December 2019 - 02:59 PM
#20
Postat 01 March 2020 - 08:00 PM
mino, la 01 March 2020 - 03:08 PM, a spus:
Daca ajung la vara pe acasa, ti-l fac si te chem A iesit super la gust, doar ca l-am facut super rapid ca am asteptat sa aterizeze nessul Amigo si laptele praf, ca sa pot face crema si nu am mai avut timp sa o las la temperatura camerei sa se topeasca bine toate cristalele de zahar..asa ca de data asta cam crantane crema in dinti. Plus de asta, am mancat seara si nu am dormit toata noaptea , da'...ata ete. De bun tot bun e si il voi face mereu.