Forum Culinar: jintuială sau osânză - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

jintuială sau osânză

#1 Useril este offline   cornel3672 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 12-May 13

Postat 12 May 2013 - 06:45 AM

Buna ziua,
Sunt doua ingrediente ardelenesti pe care nu le gasesc nicicum in Bucuresti.
Daca stie cineva cum pot sa fac rost de jintuială sau osânză va rog sa imi spuneti si mie.

#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 May 2013 - 08:48 AM

Vezi postareacornel3672, la 12 May 2013 - 06:45 AM, a spus:

Buna ziua,
Sunt doua ingrediente ardelenesti pe care nu le gasesc nicicum in Bucuresti.
Daca stie cineva cum pot sa fac rost de jintuială sau osânză va rog sa imi spuneti si mie.


Jintuiala este zarul rezultat dupa stoarcerea casului sau a urdei.
Se lasa la fermentat 2-3 zile pana se aciduleaza si apoi se foloseste pentru acrit supe .
Du-te la o stana si cere zar,sau roaga un taran de la piata care aduce cas de vanzare sa-ti aduca niste zar.
Sau poti sa faci tu un cas acasa din lapte de la tara si sa obtii zar .Imagine postata

Osanza este o grasime cruda si foarte fina, care se gaseste intr-o membrana ,pe burta porcului.
Nu este acelasi lucru cu slanina.
In Ardeal se mai numeste si Hai .
Se da prin masina de tocat carne si apoi se foloseste pentru diverse aluaturi gen ,haios,
pogacele,cornulete,etc...
Pe la noi Haiul se afuma usor si apoi se foloseste prajit ,in ciorbele de salata sau de "verze " ....pentru un gust mai bun.
E mai greu sa faci rost de ea daca nu tai porc, dar poti sa o inlocuiesti in anumite retete cu unsoare(untura ) de porc,pe care o gasesti la macelarie.
Sau poate fi inlocuita in supa de salata cu putina slanina prajita desi dupa cum am mai spus mai sus nu este acelasi lucru.

Sper ca ti-au fost de folos explicatiile mele .Imagine postata

Asa arata osanza :

Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 May 2013 - 11:49 AM

Vezi postareacornel3672, la 12 May 2013 - 06:45 AM, a spus:

Buna ziua,
Sunt doua ingrediente ardelenesti pe care nu le gasesc nicicum in Bucuresti.
Daca stie cineva cum pot sa fac rost de jintuială sau osânză va rog sa imi spuneti si mie.

Depinde in ce parte de Bucuresti locuiesti / ajungi. Eu am cumparat osanza din zona de sud (intre Piata Sudului si Aparatorii Patriei). In acea piata este un magazin unde se aduce carne de oratanii crescute-n batatura. M-am tinut de capul vanzatoarei pana mi-a adus o osanza. Incearca sa gasesti un magazin din asta intr-o piata. Daca nu, da de stire si discut iar cu tantea, sa vad cand ar mai putea aduce osanza.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi