

Ingrediente blat:
12g drojdie proaspata
150ml lapte
60g zahar
280g faina
2 oua
60g unt moale
1 praf de sare
vanilie
Se amesteca drojdia cu 1 lingurita zahar si se amesteca sa se lichefieze.
Se cerne faina cu sarea.
Se amesteca zaharul cu laptele cald, vanilia si ouale.
Se toarna laptele si drojdia peste faina si se mixeaza (merge cu mixerul caci e moale).
Se lasa la crescut 1h, apoi se toarna intr-o tava unsa cu putin unt sau tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut inca 1h.
Eu am folosit o tava de 26cm diametru si a fost suficient de inalt.
Topping:
6 linguri unt
90g zahar
3 linguri miere
2 linguri smantana pt frisca (am pus 1 lingura lapte din lipsa de smantana)
1 1/2 cana migdale feliate
Se amesteca primele 4 ingrediente si se fierb la foc mediu pana se caramelizeaza. Dureaza 3-4 minute. Se ia de pe foc si se adauga migdalele felii. Se lasa sa se racoreasca putin, insa nu prea mult caci se intareste. Se pune cu lingurita peste aluat in tava si se coace la 180C 20-30 minute, depinde de cuptor.

Crema de vanilie:
500ml lapte
3 oua
100g zahar
75g faina sau amidon (eu am pus 50/50)
vanilie
Se pune laptele la fiert cu 50g zahar.
Se separa ouale. Galbensurile se amesteca cu faina/amidonul si 2-3 linguri lapte rece sa se subtieze. Cand laptele da in clocot, se toarna in fir subtire peste galbenusuri, apoi se intoarce compozitia pe foc si se fierbe pana se ingroasa. Crema de vanilie e fiarta atunci cand, daca inmuiati varful unui cutit in crema, aceasta se desprinde fara a lasa urme pe lama cutitului atunci cand s-a racit. Dureaza 5-10 minute sa o fierbeti, insa mai ales daca o faceti cu faina, nu va grabiti caci va avea gust de faina si risca sa si strice mai usor.
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana obtineti o bezea ferma. Cat inca e fierbinte crema, se incorporeaza albusurile batute. Crema se lasa la racit. Cand e rece, se adauga esenta de vanilie. (daca folositi baton, puneti-l la fiert cu zaharul)

Se taie blatul in 2, se umple cu crema rece si se da la rece 2-3 ore.


Super bun, crocant, dar cremos, usor caramelizat..mmmm...
