Forum Culinar: Frecatei, colarezi, razalai... - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Frecatei, colarezi, razalai...

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 October 2013 - 05:26 PM

... fiecare îi cunoaste sub alta denumire, si mai toti i-am servit la micul dejun, sau cîteodata chiar ca destert, preparati de bunicile noastre, copii fiind. Poate cei nascuti dupa '90 nu-i cunosc, fiind generatia mai moderna... Cornflakes, Müsli la micul dejun, McDonalds la prînz sau cina :D
În orice caz, nici frecateii astia nu-s dietetici, dar macar se fac usor, necesita doar patru ingrediente, sînt gustosi si satiosi, si nu în ultimul rînd - au gustul copilariei :)

Kadia a fost cea care m-a teleportat în butoiul cu melancolie. I-a preparat si ea dupa reteta Opheliei, dar se pare ca vanilia naturala nu i-a nimerit gustul copilariei. Îsi amintese ca erau aromati cu ceva, dar nu stie exact cu ce. Eu nu-i cunosc aromati, doar cu gust de lapte bun de la vaca din ograda bunicii. Banuiesc ca în vremurile ceausiste cînd mîncam eu asa ceva, nu se gaseau nici arome sintetice prin alimentari, d-apai pastai de vanilie. Bunica, spre deosebire de mama - care fara vegeta, delikat si bors magic nu poate trai, gatea doar cu ingrediente naturale, majoritatea din productie proprie, sau culese de pe lînga casa omului, vecini, imas, deal - ma refer la plante pentru ceai, bureti din padure... asa ca, frecateii sigur erau simpli, doar îndulciti putin.
Tot de la bunica stiu, ca priza de sare face toata smecheria. Egal cum prepara laptele, fie cu orez, taitei, frecatei, cu zahar ars/caramel... priza de sare nu lipsea niciodata.

Ingrediente:

  • 1 mîna buna de faina + ceva apa
  • 500 ml lapte proaspat de 3,8 %
  • 1-2 linguri de zahar brun/dupa gust
  • 1 priza sare



Am pus faina într-un castron, iar desupra am picurat 3-4 linguri apa. Am amestecat usor cu degetele, iar prin frecare am obtinut frecateii/colarezii... pe care i-am "frecat" deasupra unei farfurii. Nu e mare filosofie, asa cum se desprind de pe degete si pica, sînt buni. Nu încercati sa-i frecati prea mult între palme, ca s-ar putea sa faceti niste frecatei mari cît mine. Ies prea mari si densi la textura. Aveti grija sa cada si ceva faina printre frecatei. Are rolul de a-i tine la distanta pentru a nu se lipi între ei, iar acest mic surplus îngroasa putin laptele.Se pune laptele la fiert împreuna cu zaharul si priza de sare.

Imagine atasata: monthly_10_2013/post-5-13813322933824.jpg

Se pune laptele la fiert împreuna cu zaharul si priza de sare.

Imagine atasata: monthly_10_2013/post-5-13813323073194.jpg

Cînd laptele fierbe, se presara frecateii si se fierb 2-3 minute. Folositi un vas mai înaltut.
Dupa fierbere se lasa cîteva minute la racorit, apoi se serveste.

Imagine atasata: monthly_10_2013/post-5-13813323310626.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   carminap 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 09 October 2013 - 06:13 PM

Mama mea ii fierbea in apa si le spune-am togmagei.Ii mancam indulciti cu zahar si cand aveam cas,dupa ce lua sare in borcanul cu saramura, presaram pe deasupra!

Amintiri cu arome... :)

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 October 2013 - 09:01 PM

Pe mine m-a invatat sa-i fac matusa mea, noi le ziceam frecatei, ii postasem si eu acu muuuuulti ani :) Fac parte din simplu si bun, poate cam uitat acum poate tocmai pentru ca e prea simplu :D

#4 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 10 October 2013 - 10:02 AM

Si mie imi facea mamaie, la noi le zice colarezi! Si ii mancam indulciti cu zahar, un pic de scortisoara si nuci cateodata(sau fara)Mi-ai facut pofta Maya!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi