Strudel de mere
#1
Postat 06 November 2013 - 11:37 AM
V-am mai vorbit de strudelul asta.Pentru mine e strudelul perfect.
N-as da o felie de strudel de mere, pentru nici un alt desert.
Am facut mai multe retete de foi pentru strudel, pana am gasit reteta perfecta aici.
Acum gasiti mere "de iarna", alea de placinta.
250 gr de faina
1 albus(de ou)
50 gr de unt
1 lingura suc de lamaie
1 lingura de zahar
aproximativ o cescuta(gen espresso) de apa calda
Amestecati toate ingredientele, adaugand treptat apa calda suficienta cat sa obtinem un aluat omogen, neted.
Il acoperiti cu un castron si-l lasati minim o jumatate de ora la temperatura camerei.
Intre timp ne ocupam de mere, eu folosesc 2 kg-1,800 kg de mere.Le spal, le curat, le tai cuburi.Le stropesc cu sucul de la o lamaie.
Iau vro' 10, 11, 12 biscuiti(am facut si cu amaretti si cu biscuiti normali "de ceai" si cu speculoos) ii zdrobesc intr-o punga cu ajutorul facaletului.
Prajesc usor intr-o tigaie o mana de seminte de pin( am facut si cu lamele de migdale si cu alune).
Amestec merelele cu "pesmetul de biscuiti", las o mana si pentru foaie.
Adaug scortisoara si/sau alte condimente dupa gust si semintele de pin.
Intind o foaie dreptunghiulara subtire(cat pot eu de subtire), veti fi uimiti cat e de elastica.
Pensulez marginile cu unt topit, presar ce mi-a mai ramas din pesmetul de biscuiti pe toata suprafata.Presar merele, care initial mi s-au parut enorm de multe, dar la cat de mult am intins foaia, veti vedea ca e perfecta cantitatea.
Rulez strudelul avand grija sa nu rup foaia.
Mie de fiecare data mi-a iesit un strudel lung, incapea perfect in tava cuptorului asezat in diagonala.
Daca nu mai aveti tava cuptorului, faceti doua strudelui mai scurte.
Pensulati suprafata strudelului cu unt topit si-l introduceti in cuptor la 180 de grade.
E gata cand s-a rumenit frumos si cand mirosul de scortisoara,mere devine irezistibil.
Pudrati-l cald cu zahar pudra si serviti!
Mie imi place asa simplu, dar l-am servit si cu o mingiuta de inghetata de vanilie !
#2
Postat 06 November 2013 - 03:25 PM
Exact in momentul asta am si eu unul in cuptor.
Reteta mea e putin diferita.Am luat=o din cartea de retete austrice,dar tot asa cu foaia foarte subtire.
Sper sa iasa si al meu la fel de apetisant ca al tau .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 07 November 2013 - 11:18 AM
Sa pui si reteta ta, ca nu se stie.
Sunt sigura ca-i apetisant, eu una il ador.
#4
Postat 07 November 2013 - 03:54 PM
Si nici cu pesmet sau biscuiti n-am facut niciodata, dar vreau, ca asa am inteles ca e reteta austriaca. Eu pun doar mere (rase, dar nescurse, neprajite), zahar, scortisoara si cardamom. Strudelul cu mere e un preferat al familiei
#5
Postat 07 November 2013 - 05:35 PM
Oricum e portia mica .
Il refac saptamana viitoare si vin cu mostra si reteta.
Aluatul e doar cu faina,apa calduta ,sare.
Si e din cel care se intinde ca foita de ziar,asa ca prin rulare si suprapunere apar mai multe foite.
Cand am vazut pe youtube cum se intinde cu mainile,am crezut ca in veci n-oi fi in stare de asa ceva dar... merge chiar usor.
Merele,amestecate cu stafide, pesmet,zahar,scortisoara si eventual alune...sau in loc de mere,
varianta cu pere,merisoare si migdale .
Promit sa revin cat de curand .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 08 November 2013 - 06:21 PM
Auzi, dar foaia in centru se coace, nu ramane mai cruda?
#7
Postat 09 November 2013 - 10:28 AM
Carmella, la 07 November 2013 - 03:54 PM, a spus:
Si nici cu pesmet sau biscuiti n-am facut niciodata, dar vreau, ca asa am inteles ca e reteta austriaca. Eu pun doar mere (rase, dar nescurse, neprajite), zahar, scortisoara si cardamom. Strudelul cu mere e un preferat al familiei
Carmella, trei foite una peste alta, ca sa dea ideea unui aluat de foietaj, in straturi?
Biscuitii au rolul de a asorbi eventualul suc lasat de mere prin coacere.
Piscotel, la 07 November 2013 - 05:35 PM, a spus:
Cand am vazut pe youtube cum se intinde cu mainile,am crezut ca in veci n-oi fi in stare de asa ceva dar... merge chiar usor.
Merele,amestecate cu stafide, pesmet,zahar,scortisoara si eventual alune...sau in loc de mere,
varianta cu pere,merisoare si migdale
Exact!Subtire, subtire.
Eu astept.
ralesu, la 08 November 2013 - 06:21 PM, a spus:
Auzi, dar foaia in centru se coace, nu ramane mai cruda?
Asta-i rolul foitei subtirele.Se coace, dar ramane moale si nu-i cruda.
Normal, la suprafata foita-i crocanta, in interior umeda.
Intinde foaia subtire si rezultatul e uimitor.
#9
Postat 16 January 2019 - 08:33 PM
Eu nu am facut niciodata strudelul, cand imi era pofta imi luam congelat, austriac. Maiculita, nu ma opream. Cu inghetata de vanilie alaturi si frisca, nebunie!
#10
Postat 17 January 2019 - 08:41 PM
Ok, plus zaharul pudra. ...ok, plus zaharul din biscuiti, dar tot are mai putin zahar decat cel cumparat.Plus alte ingrediente dubioase.
#11
Postat 18 January 2019 - 01:30 PM
Marturisesc insa ca mereu cand mai trag cu ochiul pe forum, ma tot impieduc de prajitura aia fina cu ness si de strudel... Probabil ca nu o sa rezist si sa sa fac, ca deh, omul e predestinat "pacatuitului"...
#13
Postat 19 January 2019 - 12:03 AM