Forum Culinar: Prajitura Silvia - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura Silvia Silviakaka

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 December 2013 - 01:11 PM

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867584929349.jpg

Ce ziceti de o prajirura cu lamaie.Dupa mine se potriveste perfect cu atmosfera de sarbatoare.Daca o incercati sigur o treceti pe lista prajiturilor de facut de Craciun sau Revelion.Si daca nu v-am convins va mai pun o intrebare:

Va place Lamaita(Alba ca zapada)?
Prajiturica aia noastra traditionala cu foi si crema?

Ei bine, Silvia và va satisface pofta fara sa fiti nevoiti sa coaceti foi.

Cine-i Silvia?
Silvia e regina Suediei si prajitura aceasta ii poarta numele.
Nu stiu de ce ii poarta numele sau daca este preferata reginei, stiu sigur ca e usor de facut si fara pretentii.
Pentru o tava 22x30:

3 oua
200 gr zahar
340 gr faina
250 ml apa
3 lingurite rase de praf de copt

Penru crema:

150 gr unt
150 gr zahar
2 galbenusuri
sucul si coaja de la o jumatate de lamaie netratata

Mixam ouale spuma cu zaharul pana isi dubleaza volumul.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867593087371.jpg

Adaugam apa treptat, "din mers".

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867593576306.jpg

Si faina amestecata cu praful de copt.

Turnam in tava si coacem 20-25 de minute la 180 de grade.Facem oricum proba cu scobitoarea.

Intre timp preparam crema:

Punem untul si zaharul la topit intr-o craticioara.Amestecam mereu.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867594859575.jpg

Cand obtinem un "sos" gros, adaugam galbebnusurile amestecand mereu.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867595688004.jpg

Luam de pe foc si adaugam sucul de lamaie.

Intepam blatul cu furculita, daca doriti puteti sa sariti peste acest pasaj.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867596650079.jpg

Turnam crema calda peste blat.Sa nu mi se scurga crema si sa obtin un strat uniform, m-am ajutat de cateva furculite.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867597727289.jpg

Eu nu am presarat cocos deasupra asa cum prevedea reteta originala, ci coaja de la o lamaie netratata.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867598340093.jpg

Lasati cateva ore la racit si serviti!

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-9-13867601473446.jpg

#2 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 11 December 2013 - 01:44 PM

Eataly, prajitura Alba ca zapada e moale si cremoasa,aceasta cum e, se imbiba bine de la crema?

Arata bine tare :occasion14:
O voi face de Craciun ca diversificare la vesnica ciocolata :notworthy:
Imagine postata

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 December 2013 - 01:53 PM

Carmen, gustul e identic.De la lamaie normal.Nu mai avem textura data de foi.E clar ca sunt doua lucruri diferite, dar pe mine la Lamaitza m-a dus gandul cand mi-am infipt dintii in ea.
De imbibat se imbiba, mai ales daca intepi blatul in mai multe locuri.
Multumesc Carmen!

#4 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 11 December 2013 - 02:07 PM

 Eataly, la 11 December 2013 - 01:53 PM, a spus:

Carmen, gustul e identic.De la lamaie normal.Nu mai avem textura data de foi.E clar ca sunt doua lucruri diferite, dar pe mine la Lamaitza m-a dus gandul cand mi-am infipt dintii in ea.
De imbibat se imbiba, mai ales daca intepi blatul in mai multe locuri.
Multumesc Carmen!

Merci, vin si dau raportul dupa ce o fac, nu am sa pun cocos deasupra, vad eu cu ce o coafez :occasion14:
Imagine postata

#5 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 16 December 2013 - 12:53 AM

Lili și pe mine mă atrage. Rămâne de văzut când am să-mi încerc norocul.
Deabia aștept să pap așa o bunătate.
Sorina

#6 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 25 December 2013 - 03:23 PM

Și m-am decis aseară să trec la treabă... Nu vrei să știi ce nervi aveam că nu puteam recupera rețeta.
Zilele astea tot o fac. Am zis!
Sorina

#7 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 31 December 2013 - 07:24 PM

Am făcut-o azi în versiune monti. Miroase frumos, vedem mai încolo și gustul. Revin mâine cu păreri pozitive, sper.
Zic sper, pentru că am avut probleme cu crema. Totul a mers bine până când am pus gălbenușurile. Am încercat să repar, sper să fi reușit.
Oricum mie mi-a absorbit-o aproape pe toată. A rămas doar o peliculă fină deasupra. Data viitoare am să fac cantitate dublă de cremă.
Acum rămâne de văzut dacă mi-a ieșit experimentul.
Lili tu nu ai nici o vină, așa că îți mulțumesc.
Buon Fine Anno!
Sorina

#8 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 02 January 2014 - 11:35 PM

Buna buna tanti Silviutza. A fost apreciata de multa lume.
Imi place si o voi mai face, dar pt gustul meu ar mai fi mers un pic de lamaie. Din start am pus sucul de la o lamaie. Data viitoare voi folosi sucul de la 2 lamai, de fapt de la 4 pt ca vreau sa dublez si cantitatea de crema.
La mine s-a insiropat mult mai mult decat la tine, stratul de crema de deasupra a fost foarte subtire. Mi-ar fi placut ceva mai multa crema.
Data viitoare crema dubla cu muuult suc de lamaie.
Multumesc, Lili! :floare:
Sorina

#9 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 January 2014 - 01:47 PM

 sorinadaniela, la 31 December 2013 - 07:24 PM, a spus:

Am făcut-o azi în versiune monti. Miroase frumos, vedem mai încolo și gustul. Revin mâine cu păreri pozitive, sper.
Zic sper, pentru că am avut probleme cu crema. Totul a mers bine până când am pus gălbenușurile. Am încercat să repar, sper să fi reușit.
Oricum mie mi-a absorbit-o aproape pe toată. A rămas doar o peliculă fină deasupra. Data viitoare am să fac cantitate dublă de cremă.
Acum rămâne de văzut dacă mi-a ieșit experimentul.
Lili tu nu ai nici o vină, așa că îți mulțumesc.
Buon Fine Anno!


Buon anno anche a te Sorinuca!
Sincer si mie mi-a tremurat mana cand am adaugat galbenusurile.Ca n-am avut rabdare(sau timp) sa las untul sa se racoreasca.Dar n-am avut probleme.

Adaptati reteta dupa gusturile voaste: crema dubla, lamaie dubla! :notworthy:

#10 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 04 June 2016 - 10:34 PM

Vai și amar de memoria mea... Să mă omorâți și eu nu-mi aduceam aminte că am făcut-o pe tanti Silvia...
Eram convinsă că o fac în premieră! Rău am ajuns!
Daaaa, norocul meu că am scris data trecută.
Am făcut cantitate dublă de "cremă" cu 3 lămâi și tot nu e că a rămas ceva deasupra. Probabil aluatul Monti F1 absoarbe mai mult!
Sunt curioasă ce vor zice mâncăi de mâine (prânzul de sfârșit de elementară cu clasa Marei + părinți + maestri).
Sorina

#11 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 June 2016 - 11:28 AM

Sorina, si mie mi s-a intamplat!
M-am si mirat sa-mi vad propria poza la topicul respectiv, ca eu nu-mi aduceam aminte neam :occasion14: .

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi