Prajitura Silvia Silviakaka
#1
Postat 11 December 2013 - 01:11 PM
Ce ziceti de o prajirura cu lamaie.Dupa mine se potriveste perfect cu atmosfera de sarbatoare.Daca o incercati sigur o treceti pe lista prajiturilor de facut de Craciun sau Revelion.Si daca nu v-am convins va mai pun o intrebare:
Va place Lamaita(Alba ca zapada)?
Prajiturica aia noastra traditionala cu foi si crema?
Ei bine, Silvia và va satisface pofta fara sa fiti nevoiti sa coaceti foi.
Cine-i Silvia?
Silvia e regina Suediei si prajitura aceasta ii poarta numele.
Nu stiu de ce ii poarta numele sau daca este preferata reginei, stiu sigur ca e usor de facut si fara pretentii.
Pentru o tava 22x30:
3 oua
200 gr zahar
340 gr faina
250 ml apa
3 lingurite rase de praf de copt
Penru crema:
150 gr unt
150 gr zahar
2 galbenusuri
sucul si coaja de la o jumatate de lamaie netratata
Mixam ouale spuma cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Adaugam apa treptat, "din mers".
Si faina amestecata cu praful de copt.
Turnam in tava si coacem 20-25 de minute la 180 de grade.Facem oricum proba cu scobitoarea.
Intre timp preparam crema:
Punem untul si zaharul la topit intr-o craticioara.Amestecam mereu.
Cand obtinem un "sos" gros, adaugam galbebnusurile amestecand mereu.
Luam de pe foc si adaugam sucul de lamaie.
Intepam blatul cu furculita, daca doriti puteti sa sariti peste acest pasaj.
Turnam crema calda peste blat.Sa nu mi se scurga crema si sa obtin un strat uniform, m-am ajutat de cateva furculite.
Eu nu am presarat cocos deasupra asa cum prevedea reteta originala, ci coaja de la o lamaie netratata.
Lasati cateva ore la racit si serviti!
#2
Postat 11 December 2013 - 01:44 PM
Arata bine tare
O voi face de Craciun ca diversificare la vesnica ciocolata
#3
Postat 11 December 2013 - 01:53 PM
De imbibat se imbiba, mai ales daca intepi blatul in mai multe locuri.
Multumesc Carmen!
#4
Postat 11 December 2013 - 02:07 PM
Eataly, la 11 December 2013 - 01:53 PM, a spus:
De imbibat se imbiba, mai ales daca intepi blatul in mai multe locuri.
Multumesc Carmen!
Merci, vin si dau raportul dupa ce o fac, nu am sa pun cocos deasupra, vad eu cu ce o coafez
#5
Postat 16 December 2013 - 12:53 AM
Deabia aștept să pap așa o bunătate.
#6
Postat 25 December 2013 - 03:23 PM
Zilele astea tot o fac. Am zis!
#7
Postat 31 December 2013 - 07:24 PM
Zic sper, pentru că am avut probleme cu crema. Totul a mers bine până când am pus gălbenușurile. Am încercat să repar, sper să fi reușit.
Oricum mie mi-a absorbit-o aproape pe toată. A rămas doar o peliculă fină deasupra. Data viitoare am să fac cantitate dublă de cremă.
Acum rămâne de văzut dacă mi-a ieșit experimentul.
Lili tu nu ai nici o vină, așa că îți mulțumesc.
Buon Fine Anno!
#8
Postat 02 January 2014 - 11:35 PM
Imi place si o voi mai face, dar pt gustul meu ar mai fi mers un pic de lamaie. Din start am pus sucul de la o lamaie. Data viitoare voi folosi sucul de la 2 lamai, de fapt de la 4 pt ca vreau sa dublez si cantitatea de crema.
La mine s-a insiropat mult mai mult decat la tine, stratul de crema de deasupra a fost foarte subtire. Mi-ar fi placut ceva mai multa crema.
Data viitoare crema dubla cu muuult suc de lamaie.
Multumesc, Lili!
#9
Postat 07 January 2014 - 01:47 PM
sorinadaniela, la 31 December 2013 - 07:24 PM, a spus:
Zic sper, pentru că am avut probleme cu crema. Totul a mers bine până când am pus gălbenușurile. Am încercat să repar, sper să fi reușit.
Oricum mie mi-a absorbit-o aproape pe toată. A rămas doar o peliculă fină deasupra. Data viitoare am să fac cantitate dublă de cremă.
Acum rămâne de văzut dacă mi-a ieșit experimentul.
Lili tu nu ai nici o vină, așa că îți mulțumesc.
Buon Fine Anno!
Buon anno anche a te Sorinuca!
Sincer si mie mi-a tremurat mana cand am adaugat galbenusurile.Ca n-am avut rabdare(sau timp) sa las untul sa se racoreasca.Dar n-am avut probleme.
Adaptati reteta dupa gusturile voaste: crema dubla, lamaie dubla!
#10
Postat 04 June 2016 - 10:34 PM
Eram convinsă că o fac în premieră! Rău am ajuns!
Daaaa, norocul meu că am scris data trecută.
Am făcut cantitate dublă de "cremă" cu 3 lămâi și tot nu e că a rămas ceva deasupra. Probabil aluatul Monti F1 absoarbe mai mult!
Sunt curioasă ce vor zice mâncăi de mâine (prânzul de sfârșit de elementară cu clasa Marei + părinți + maestri).
#11
Postat 06 June 2016 - 11:28 AM
M-am si mirat sa-mi vad propria poza la topicul respectiv, ca eu nu-mi aduceam aminte neam .