Deci, pentru 2 cozonaci mari:
Aluatul:
-12 gălbenușuri de ou
-1.200 gr făină Grania pentru cozonac
-460 ml lapte
-70 g drojdie proaspătă Budafork sau Pakmaya
-350 g zahăr tos
-160 g unt 80 %
-60 ml ulei de floarea soarelui
-2 fiole esență rom dr.
-2 linguri coajă rasă de portocală
-1\2 linguriță sare
Umplutura:
-200 g nucă măcinată
-100 g zahăr tos
-puțin lapte
-1 fiolă esență rom
-20 g cacao dr.
Pentru uns:
-1 gălbenuș de ou
-1 lingură lapte
-1 linguriță zahăr
-1 linguriță ulei
Se pune într-un castron drojdia cu 2 linguri zahăr, 1 lingură făină și 3 linguri lapte puțin căldut. Se amestecă și se dă la loc cald să crească.
Separat se pun într-un castron 2 linguri de făină ce se opăresc cu puțin lapte clocotit, până devin ca o alifie. Se lasă și acest vas la loc cald.
După ce maiaua din drojdie a crescut se amestecă cu compoziția opărită.
Se lasă iar amestecul obtinut la crescut, toate acestea contribuind la buna activare a drojdiei.
În acest timp se pun gălbenușurile într-un vas, se adaugă sarea și jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează puțin.
Făina se pune în lighean, se face un căuș în mijloc, unde se toarnă maiaua, gălbenușurile, restul de lapte puțin călduț, restul de zahăr, esența și coaja rasă de portocală.
Se pune și untul tinut la cald, ușor alifiat și se frământă cca 10-15 min, sau mai exact până se obține o bilă de aluat compact.
Se ung mâinile cu ulei și se mai frământă puțin până se încorporează toată cantitatea de ulei.
Se lasă la crescut, interval în care se face umplutura:
-se pune într-un castron nuca măcinată, zahărul, cacaua și esența. Se clocoteste puțin lapte( până într-o 100 ml), iar apoi se adaugă peste nucă o cantitate astfel încât umplutura să fie potrivit de groasă.
Când aluatul și-a dublat volumul înseamnă că e crescut complet, iar asta se întâmplă de obicei după cca 1 h, 1 h jumătate de crescut la cald, la peste 25 grade
Se împarte aluatul în patru părți egale și se întinde 1 foaie din prima bucată.
Se porționează și umplutura tot în patru părți iar una din ele se pune pe foaie, fără a o întinde perfect spre a lăsa aluatul să respire.
Se rulează foaia umplută, iar ruloul obținut se lipește bine la margine.
La fel se procedează și cu următoarea bucată de aluat, iar cele două rulouri se așează unul lângă altul.
Se împletește un cozonac în două.
Pagina 1 din 1
Cozonac varianta Eleonora
#1
Postat 01 January 2014 - 12:37 PM
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”
#2
Postat 01 January 2014 - 12:46 PM
Se procedează identic cu restul de aluat, astfel că în final vor iesi doi cozonaci mari.
Se tapetează tăvile cu hârtie de copt, se ung cu puțin ulei și se așează cozonaci în ele.
Se aprinde cuptorul la foc mic spre mediu, și se lasă să se înfierbânte.
Cozonacii se lasă și ei la crescut în tavă vreo 15 min.
Când au crescut și sunt gata de pus în cuptor se ung cu un amestec din gălbenuș, ulei, zahăr și lapte.
Se dau la copt unde se țin, în funcție de cuptor, între 1 h și 1h 15 min, la foc mic spre mediu, fără a modifica intenșitatea focului pe durata coacerii. La nevoie se pot acoperi după un timp cu o coală de pergament. În primele 15 min nu se deschide cuptorul.
Cam așa ar trebui să arate când sunt scoși din cuptor.
Se lasă puțin în tavă culcați pe o parte iar apoi se scot.
Se așează pe un platou și se așteaptă să se răcorească complet înainte de a se acoperi
Se taie felii și se așează pe un platou.
Se tapetează tăvile cu hârtie de copt, se ung cu puțin ulei și se așează cozonaci în ele.
Se aprinde cuptorul la foc mic spre mediu, și se lasă să se înfierbânte.
Cozonacii se lasă și ei la crescut în tavă vreo 15 min.
Când au crescut și sunt gata de pus în cuptor se ung cu un amestec din gălbenuș, ulei, zahăr și lapte.
Se dau la copt unde se țin, în funcție de cuptor, între 1 h și 1h 15 min, la foc mic spre mediu, fără a modifica intenșitatea focului pe durata coacerii. La nevoie se pot acoperi după un timp cu o coală de pergament. În primele 15 min nu se deschide cuptorul.
Cam așa ar trebui să arate când sunt scoși din cuptor.
Se lasă puțin în tavă culcați pe o parte iar apoi se scot.
Se așează pe un platou și se așteaptă să se răcorească complet înainte de a se acoperi
Se taie felii și se așează pe un platou.
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”
Arata acest topic
Pagina 1 din 1