Pentru ca de-a lungul timpului am mincat pe la multa lume la multe mese festive salau cu maioneza, si peste tot imi placea ideea dar realizarea lasa de dorit, am luat de la fiecare cite ceva, dar am facut intr-un final o reteta proprie care acum ma satisface pe deplin, ca si pe toti ceilalti care au avut ocazia sa deguste salaul meu cu maioneza

In primul rind nu imi placea ideea de a amesteca peste cu oase cu maioneza, ca incercind sa-l dezosezi iesea ceva demn de troaca porcilor si nu de o masa festiva. Asa ca una dintre reguli este: salaul perfect trebuie dezosat

Ieri am facut din nou o tura de salai, mi-am mai completat pozele cu citeva care lipseau procesului tehnologic, si sper sa ma tina cheful pina la capat ca sa postez toata reteta, simpla dar cu multi pasi.
Dar sa lasam si imaginile sa vorbeasca

Pentru salau cu maioneza avem nevoie de:
3 bucati salau - de-aia potriviti, nici prea mari, nici prea mici

3 oua, mustar, ulei, lamiie pentru maioneza
Lamiie, sare si alte condimente pentru asezonare
Capere, morcovi, felii de lamiie pentru ornare
Aaaa

Achizitionam salaii si ii curatam

Pestii astia cei mai buni sint si ai mai greu de curatat de solzi. Pentru ca eram intr-una din zilele in care iti vin idei peste idei desi nu intotdeuna cele mai fericite, ieri mi-am zis sa nu ii mai curat si de solzi, pentru ca oricum curatarea finala, dupa fiert, presupune si indepartarea pielii. Deci de data asta le-am scos doar matele, le-am taiat capetele si i-am pus la fiert cu tot cu solzi. Nu m-a satisfacut ulterior pentru ca solzii fierti ies usor din piele si se lipesc de carnea dezpielitata, trebuie ulterior cautate bucatile de care se lipesc solzii etc, deci ca timp tot cam pe-acolo iesi, deci eu personal recomand curatarea solzilor inainte.
Salaul se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care am pus sare si niste rozmarin, ca la ceai. O regula a bucatarilor priceputi (si de ce nu m-as baga si eu intre ei? ca doar nu ma costa nimic

Se scot apoi cit mai intregi pe un platou

si incepem cit de repede putem (si ne lasa temperatura) sa scoatem pielea, care cu cit se racesc salaii cu atit e mai greu de scos

Incepe dezosarea, chestie pentru care pregatim diverse ustensile, respectiv platou pe care punem carnea dezosata + cutite, pense (topoare, fierastraie, dalte, ce mai aveti si voi prin sertare

Din acest moment tragem aproape tot ce ne trebuie pina la finalul lucrului cu pestele, ca o sa ne facem din cap pina-n picioare de zeama de peste si osisoare de n-o sa ne vina sa punem mina pe nimic. Trebuie sa avem la indemina zeama de lamiie, condimente (eu pun piper alb si curry), sare.

Si ca sa nu se supere, nu i-am dat cu sare de munte, i-am dat cu sare de mare (asta e achizitie noua, de ieri, de-aia am pozat-o)

Ei, cam pina aici a tinut distractia, de-aici incolo e munca, nu gluma