Forum Culinar: Salau cu maioneza - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Salau cu maioneza

#1 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 December 2009 - 10:20 PM

Salaul asta cu maioneza a devenit unul dintre ticurile sau tabieturile mele culinare :-* Cind vad salau la pescarie deja nu imi mai pun problema ce o sa fac cu el, firesc fiind sa-l fac cu maioneza.
Pentru ca de-a lungul timpului am mincat pe la multa lume la multe mese festive salau cu maioneza, si peste tot imi placea ideea dar realizarea lasa de dorit, am luat de la fiecare cite ceva, dar am facut intr-un final o reteta proprie care acum ma satisface pe deplin, ca si pe toti ceilalti care au avut ocazia sa deguste salaul meu cu maioneza :D

In primul rind nu imi placea ideea de a amesteca peste cu oase cu maioneza, ca incercind sa-l dezosezi iesea ceva demn de troaca porcilor si nu de o masa festiva. Asa ca una dintre reguli este: salaul perfect trebuie dezosat :D

Ieri am facut din nou o tura de salai, mi-am mai completat pozele cu citeva care lipseau procesului tehnologic, si sper sa ma tina cheful pina la capat ca sa postez toata reteta, simpla dar cu multi pasi.

Dar sa lasam si imaginile sa vorbeasca =))

Pentru salau cu maioneza avem nevoie de:

3 bucati salau - de-aia potriviti, nici prea mari, nici prea mici :D
3 oua, mustar, ulei, lamiie pentru maioneza
Lamiie, sare si alte condimente pentru asezonare
Capere, morcovi, felii de lamiie pentru ornare
Aaaa :P ... mai facem edit dupa daca ne mai aducem aminte de ceva pe parcurs =))


Achizitionam salaii si ii curatam

Imagine atasata: 284_81fdb6a1665ea4fc84be11e5f6d0b908.jpg


Pestii astia cei mai buni sint si ai mai greu de curatat de solzi. Pentru ca eram intr-una din zilele in care iti vin idei peste idei desi nu intotdeuna cele mai fericite, ieri mi-am zis sa nu ii mai curat si de solzi, pentru ca oricum curatarea finala, dupa fiert, presupune si indepartarea pielii. Deci de data asta le-am scos doar matele, le-am taiat capetele si i-am pus la fiert cu tot cu solzi. Nu m-a satisfacut ulterior pentru ca solzii fierti ies usor din piele si se lipesc de carnea dezpielitata, trebuie ulterior cautate bucatile de care se lipesc solzii etc, deci ca timp tot cam pe-acolo iesi, deci eu personal recomand curatarea solzilor inainte.

Salaul se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care am pus sare si niste rozmarin, ca la ceai. O regula a bucatarilor priceputi (si de ce nu m-as baga si eu intre ei? ca doar nu ma costa nimic :D ) este ca daca vrei o carne buna sa o pui in oala atunci cind apa fierbe, daca vrei o zeama buna sa pui carnea inca de cind e rece apa ca sa-si lase gustul si in apa. Daca pui carnea in apa fierbinte gusturile ramin in carne, in consecinta salaul se pune in apa fiarta si se lasa acolo maxim 15-20 de minute ca fierbe foarte repede.


Imagine atasata: 284_40c7abd990ae8035eaeb595116da3986.jpg


Se scot apoi cit mai intregi pe un platou


Imagine atasata: 284_66e2bbf54155e99e505b121460f8cace.jpg

si incepem cit de repede putem (si ne lasa temperatura) sa scoatem pielea, care cu cit se racesc salaii cu atit e mai greu de scos


Imagine atasata: 284_46d923a87f429b1eae5d46a4e5cb87fa.jpg

Incepe dezosarea, chestie pentru care pregatim diverse ustensile, respectiv platou pe care punem carnea dezosata + cutite, pense (topoare, fierastraie, dalte, ce mai aveti si voi prin sertare :) )


Imagine atasata: 284_1b96c2be6b8e4599ac26491c6dead01e.jpg

Din acest moment tragem aproape tot ce ne trebuie pina la finalul lucrului cu pestele, ca o sa ne facem din cap pina-n picioare de zeama de peste si osisoare de n-o sa ne vina sa punem mina pe nimic. Trebuie sa avem la indemina zeama de lamiie, condimente (eu pun piper alb si curry), sare.

Imagine atasata: 284_afef6751ae5303556894b598164f96d0.jpg


Si ca sa nu se supere, nu i-am dat cu sare de munte, i-am dat cu sare de mare (asta e achizitie noua, de ieri, de-aia am pozat-o)

Imagine atasata: 284_df8f8e10efeeb69082576f9ef44a51c9.jpg

Ei, cam pina aici a tinut distractia, de-aici incolo e munca, nu gluma :)

#2 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 December 2009 - 10:34 PM

Sper ca nu v-ati speriat, si veti continua cu urmarirea fenomenalelor tehnici de preparare =))

Dezosarea incepe cu separarea carnii de oasele foarte mari, in primul rind de coloana vertebrala si coaste

Se introduce cutitul prin spatele pestelui si in separi usor-usor pina cind carnea se desprinde si ramine coloana descoperita. Sper sa nimeresc poza potrivita, ca seamana salaul asta cu oase cu ala fara ceva de speriat =))


Imagine atasata: 284_ffd923a6abc1d5905932ba57c40e936e.jpg


Carnea dezosata se mai preseaza intre degete ca sa iasa la iveala si oasele mai mici care se trag cu penseta, apoi o punem pe un platou curat, platoul pe care vom servi intr-un final salaul, deci il puneti pe ala de bun :)


Imagine atasata: 284_4b4fb3b99efe924e2f3d7e8c69d46bc4.jpg


Trageti apoi de coloana pestelui si o aruncati cit colo intr-o farfurie


Imagine atasata: 284_1a2d9bac73f3224475fca77e74e1f950.jpg

Poze intermediare nu prea mai am ca nu te mai lasa jegul de pe miini sa pozezi, si sa te speli din operatiune in operatiune pe miini nu e prea la indemina, asa ca o sa povestesc operatiunile pina la poza urmatoare.
Pe prima jumatate de salau, reconstituita ca si cum ar fi salaul, adica ii dam o forma cit-de-cit, turnam zeama de lamiie, presaram sare, piper si curry, apoi punem deasupra celalata jumatate de peste cu care procedam la fel, zeama de lamiie, sare, piper, curry.
Facem la fel cu toti cei 3 salai, rezultind ceva cam ca mai jos.


Imagine atasata: 284_b1d02ad7d7371a0cd97d4e06ee9351d0.jpg

Acum ne putem apuca de facut maioneza, ne spalam pe miine, punem salaul la frigider sa se inchege putin ...

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 December 2009 - 10:52 PM

Eu fac maioneza necesara pentru acesti trei salai din 3 galbenusuri, 2 fierte, unul crud, mustar, ulei si la final zeama de lamiie

Imagine atasata: 284_232afb869f3eb450a352ffd6cf6c2b70.jpg

Na, ca am pozat si maioneza, dar doar pe aia care mi-a mai ramas, numai sa va faceti o idee ca eu fac maioneza foarte teapana =))

Imagine atasata: 284_415264c72940ba58ed3a13dd9309e23a.jpg

Se scot salaii de la frigider si se acopera cu un strat grosut de maioneza


Imagine atasata: 284_dcac0d3736524f848a3a57b2bf14f61a.jpg

Care apoi se orneaza dupa dorinta si pricepere (ca dorinte avem cu totii, pricepere ... )
Eu pentru ca l-am facut "pentru acasa" i-am pus numai niste capere, dar da bine si cu niste rondele de morcovei fierti, felii de lamiie, facut din maioneza solzi artificiali artistici etc ...


Imagine atasata: 284_04e73f21e878cc43a78831bd5e5ee5ff.jpg


Si iata si o sectiune a unuia dintre salaii devorati de-a lungul timpului

Imagine atasata: 284_405efb3d8f0ab3ca88e43bdb7d6e0ad9.jpg


Si a unuia proaspat, mincat astazi pe un pat generos de rucola (e absolut fantastica combinatia!)


Imagine atasata: 284_4629db275781829782e99e92acc62cc1.jpg


Pai ... ce sa va mai zic?! Spor la lucru cui se apuca si pofta buna dupa! =))

#4 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 23 December 2009 - 12:24 AM

Arata sublim. singura chestie, e ca nu am salau. :?

#5 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 23 December 2009 - 08:40 PM

stella a spus:

Arata sublim. singura chestie, e ca nu am salau. :?


si-ar mai fi una, ca, totusi, are prea multe oase :evil:

oricum, carmella, felicitari si sa stii ca m-am relaxat citind reteta ta. :lol:

#6 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 December 2009 - 03:20 AM

"Bravos natiune! Halal sa-ti fie!"
:D
Semnat: Papagiale

1. Eu cand am mai prestat maioneze la salate piscicole, am pus in maioneza pe langa galbenusele de ou (eu unul fiert si unul muale) si 7856 de galbenusuri de oua de peste :sad3:
C'est a dire: o lingurita de icre de peste nepreparate.
Asa, pentru unitatea compozitiei, in loc de sare si pentru aromele ingemanate.
(Bine si mayoneza o fac mai light, lungita cu kefir si o mai cinstesc si cu o lingurita de tarhon murat tocat)

2. Am curatat si eu pesti , nu demult si la inceput m-am cam facut cu capu' :lol: . Apoi mi-a dat gandul bun si am umplut chiuveta de jumatate cu apa si i-am curatat in imersie si solzii nu au mai sarit ca cangurii :sad3: prin toata bucataria.

3. Un pic de otet (otet+vin) in apa in care rasolesti (aka: faci rasol ) pestele ajuta ca carnea :sad3: sa ramana mai ferma.

moatza a spus:

si-ar mai fi una, ca, totusi, are prea multe oase :evil:

Atunci iei macrou, salau, rechin (no bones) si mai adaugi la reteta formula sacramentala:
"Prin puterea investita in mine te declar salau!"
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#7 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 24 December 2009 - 09:48 AM

Stella, il poti inlocui cu alt peste alb, adica cu carnea in acelasi stil cu salaul. Nu stiu sa-ti spun unul anume acum ... poate cod ?!


Moatza, mie chiar nu mi se pare ca salaul are multe oase :sad3: Oricum il dezosez inainte, deci la mincat e foarte comod. Si e relativ usor de dezosat cind este fiert. Fata de scrumbie sau caras, salaul sta mult mai bine :sad3:


Paparotu, excelenta ideea cu icre puse in maioneza :D nici nu am auzit si nici nu m-am gindit. O data am vrut sa pun un catel de usturoi in maioneza sa vad cum e, dar barbatu-meu mi-a zis sa nu mai fac inovatii acolo unde nu e cazul :lol:
Tot asa curat si eu pestele de solzi, sub apa :sad3:

#8 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 December 2009 - 10:43 AM

Carmella a spus:

. O data am vrut sa pun un catel de usturoi in maioneza sa vad cum e, dar barbatu-meu mi-a zis sa nu mai fac inovatii acolo unde nu e cazul :D

Fara inovatii culinare am manca carnea :sad3: cruda, frupte, radacini, lacuste, termite si alte fineţuri ejusdem farinae
Sa-i spui din partea mea ca de multe ori estem cazul :sad3:
Si ca se cheama Aioli
Si Wiki, spune ca e traditional la mancarurile de peste daca esti un occitan traditionalist :lol:

Aioli (Provençal Occitan alhòli, Catalan all-i-oli) is a sauce made of garlic and olive oil. Normally egg is also added for ease of mixing. There are many variations, such as the addition of mustard. In Occitan cuisine, aioli is traditionally served with seafood, fish soup, and croutons, in a dish called merluça amb alhòli.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#9 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 24 December 2009 - 11:41 AM

Multumesc pentru incurajari, Papa :lol: O sa ii spun ca am dezlegare la orice fantezie, ca sigur mai exista cineva care a incercat-o :cheers:
Am facut asta-vara o maioneza cu usturoi si parmezan pentru un aperitiv cu rosii si vinete, adica venea o rondea de vinata la gratar, o felie de rosie cruda si un mot de maioneza de-asta, a fost foarte buna.

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucatar sef
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,622
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 December 2009 - 02:04 PM

Foarte elegant! :cheers:

#11 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,679
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 24 December 2009 - 05:20 PM

Mie mi-a placut de Carmella de la baclavale.Jos palaria , eu renuntam de multisor! :cheers:
Suna bine ce ai facut tu acolo, Carmella!

#12 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 25 December 2009 - 01:22 AM

Va multumesc :santa:

Nu cred ca am renuntat sa fac vreun fel de mincare sau de desert doar pentru ca nu mi-a iesit de vreo mie de ori :) Stiu ca a o-mie-una oara o sa-mi iasa, si-atunci nu e pacat sa renunt ? Nici tu, eataly, nu cred ca renunti asa usor, altfel nu ai fi pe forumul asta ;)

#13 Useril este offline   pantagruel 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 11-September 13

Postat 19 September 2013 - 01:51 PM

Hello! M-ai dat gata cu salaul pe rucolla. Foarte corect executat si metodic explicat. Este bine ca tii cont de sfaturile sotului. Eu oricum am invatat ceva din reteta ta. Fiind profesor, primesti nota 10,00
HAR

#14 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 19 September 2013 - 09:51 PM

Vezi postareapantagruel, la 19 September 2013 - 01:51 PM, a spus:

Hello! M-ai dat gata cu salaul pe rucolla. Foarte corect executat si metodic explicat. Este bine ca tii cont de sfaturile sotului. Eu oricum am invatat ceva din reteta ta. Fiind profesor, primesti nota 10,00



Multumesc! Ma bucur daca ai invatat ceva din reteta mea :rolleyes:

#15 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,556
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 22 January 2019 - 09:00 AM

Dupa 10 ani descopar si eu reteta asta Imagine postata Vorbea ceea, mai bine mai tarziu decat niciodata! Ce bine ca avem interese comune (postitul^^) Imagine postataNu sunt sigura de traducerea pe germana...Zander?

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 22 January 2019 - 09:03 AM

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#16 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 January 2019 - 10:07 AM

Din poze da, zander este. Un sfat: nu te crampona să-l găsești proaspăt, deși e de preferat. Există șalău de Nil congelat, fileuri, excelent pentru scopul ăsta, și nu numai, merge și pane foarte bine. Maioneza o însăilezi imediat, singura greutate e să aștepți cîteva ore să se închege puțin șalăul, că e mai bun așa, deși se poate mînca și imediat. Să nu renunți la capere.

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,556
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 22 January 2019 - 02:38 PM

Carmencita, multumesc tare mult de sfaturi!!! In weekend o sa il caut pe ala de Nil, chiar nu am timp sa stau sa desosez unul proaspat desi, pun pariu ca gustul e si mai si. A-propos de pane spune si despre asta cum il faci, te rog, daca nu e prea mare efortul. Fosta mea colega de camera si buna prietena din facultate, Cami, de loc din Tulcea, ne facea noua, astora din gasca salau pane cand ii trimitea tatane-su de acasa. Si pe langa faceam cartofi natur, stropeam cu unt, puneam lamaie multa , o nebunieeeeee! In special iarna se intampla asta. Eu faceam bors de cartofi cu zarzavat la sticle din acelea de lapte comuniste, pus de mama pentru iarna, ea venea cu felul doi. Baietii curatau cartofii, ei...bine, le luau cam vreo doua ceasuri.
Chiar o sa ii cer si ei reteta cand o sun data viitoare.

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#18 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 January 2019 - 10:10 PM

Eu îl fac cu amestec de făină cu ou, după ce am dat bucățile de șalău prin făină, iese mai "gogoșat", adică pufos. O să fac curînd și pun rețeta, de dat curaj, că de fapt e foarte simplă. N-am mai făcut de mult și mi-e o poftă acum cînd ai zis tu de lămîie stoarsă deasupra. Și puțin mujdei :)

#19 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,556
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 22 January 2019 - 10:17 PM

Taci, taaaaaci, ca m-am oprit la 6 din mancat...Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#20 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,160
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 January 2019 - 11:09 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 22 January 2019 - 10:17 PM, a spus:

Taci, taaaaaci, ca m-am oprit la 6 din mancat...Imagine postata



Tu ai început! :icon_fessee: =))

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi