Pagina 1 din 1
Lokum rahat turcesc
#1
Postat 03 January 2014 - 04:24 PM
Acum ceva timp vazusem pe blogul Adniei reteta de rahat si tare m-a incantat cand am citit cum se prepara .Intre timp am uitat si mi-am adus aminte in perioada Craciunului cand am vrut sa fac cozonaci si nici n-am gasit la magazinul rusesc rahat romanesc, asa ca prima runda de cozonaci am facut fara, iar de revelion am facut cu cel ce am sa vi-l prezint.
Cum ii spunem si lui Lili pe FB,pentru cine doreste sa il foloseasca in prajituri recomand prepararea lui cu cel putin o saptamana inainte.
Prepararea lui este foarte usoara si rapida.Se pot folosii diverse arome in functie de gust.
Prima varianta a fost cea care a folosit-o si Adnia, adica cea cu apa de trandafiri, mai exact am folosit :
500 ml apa
500 gr zahar
150 ml apa trandafiri
25 gr dulceata petale trandafiri
100 gr amidon alimentar
1 lamaie
Se pune intr-o oala zaharul, apa si coaja de lamaie si se lasa pana se dizolva zaharul, moment in care punem lamaia taiata felii.
Cat lasam la fiert sa se lege siropul amestecam apa de trandafiri cu dulceata de trandafiri(Adnia a folosit sirop de trandafiri) si turnam usor amestecand mereu peste amidon.
Cand siropul s-a legat se scot feliile de lamaie si de adauga amidonul amestecand continuu (pentru a evita sa se prinda) si lasam pana se ingroasa.Compozitia v-a fi una opaca dar in timp se v-a clarifica.
Cand s-a legat bine turnam compozitia intr-o tava pe care am tapetat-o cu folie de aluminiu si a uns-o cu ulei.Eu am folosit ulei cu aroma de rom, ulei care il folosesc de fel la clatite.
Se niveleaza si lasam la rece, cel mai bine peste noapte, dar nu la frigider.A doua zi taiem rahatul si-l tam prin cocos sau ce va place voua.
Daca nu va place f mult aroma de trandafiri(al meu a spus ca aroma e f puternica, dar mie-mi place, oricum dupa cateva zile mai dispare din intensitate) puteti pune jum apa trandafiri, juma apa normala.
Varianta a doua am facut-o cu portocale, inlocuind apa de trandafiri si siropul cu sucul proaspat stros de porto cu tot cu pulpa, iar lamaia am inlocuit-o cu portocala.
#2
Postat 03 January 2014 - 04:54 PM
Vazusem pozele pe Fb si chiar vroiam sa stiu daca esti multumita, pentru ca eu am incercat acum foarte multi ani o reteta si n-a iesit nici un rahat intre timp lucrurile s-au shimbat si acum sunt magazine romanesti aici dintre care unul destul de la indemina mea care are chiar rahat adevarat, de-ala vechi Chiar ultima data ma speriase pentru ca pusese la vedere unul mai nou si i-am zis: Vai, dar rahat de-ala vechi nu mai aveti? Din fericire avea dar inca nu-l pusese la vedere si mi l-a dat
#3
Postat 03 January 2014 - 06:44 PM
Adriana, la 03 January 2014 - 04:54 PM, a spus:
Vazusem pozele pe Fb si chiar vroiam sa stiu daca esti multumita, pentru ca eu am incercat acum foarte multi ani o reteta si n-a iesit nici un rahat intre timp lucrurile s-au shimbat si acum sunt magazine romanesti aici dintre care unul destul de la indemina mea care are chiar rahat adevarat, de-ala vechi Chiar ultima data ma speriase pentru ca pusese la vedere unul mai nou si i-am zis: Vai, dar rahat de-ala vechi nu mai aveti? Din fericire avea dar inca nu-l pusese la vedere si mi l-a dat
este foarte buna si chiar daca era facut doar de doua zile cand l-am pus in cozonac s-a comportat foarte bine.
Rahatul romanesc imi place si mie f mult fata de cel turcesc cumparat caci se taie mai usor fara a se lipii.
Oricum am sa mai fac incercari si s-ar putea sa nu-l mai cumpar nici macar pe cel romanesc
#4
Postat 03 January 2014 - 08:18 PM
In muntele de cornulete cu rahat pe care le-am facut ca sa le pun in saculetele cu fursecuri am folosit si o cutie de rahat turcesc pe care mi-a facut-o cadou o prietena, nu mi-a placut cum s-a comportat, aproape ca avea tendinta sa se topeasca, fata de cel romanesc care ramine asa cum il pui cind e aluatul crud.
#5
Postat 04 January 2014 - 06:37 PM
Adriana, la 03 January 2014 - 08:18 PM, a spus:
In muntele de cornulete cu rahat pe care le-am facut ca sa le pun in saculetele cu fursecuri am folosit si o cutie de rahat turcesc pe care mi-a facut-o cadou o prietena, nu mi-a placut cum s-a comportat, aproape ca avea tendinta sa se topeasca, fata de cel romanesc care ramine asa cum il pui cind e aluatul crud.
Mie ala turcesc cumparat imi place doar sa-l mananc asa ca de taiat se lipsete , se intinde nu-mi place deloc, de aceea m-am bucurat cand am inceput sa-l gasesc pe cel romanesc.
Azi am mancat iarasi din el si i-am dat sotului, din cel de trandafiri s-a dus intensitatea(mie-mi placea si in prima zi,dar pt el era gustul prea puternic) , e minunat.O sa incerc si cornulete.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1