Pagina 1 din 1
Tort Caramelino
#1
Postat 09 January 2014 - 07:37 PM
In fiecare an m-am straduit sa prepar noi retete de prajituri si torturi pentru masa de Revelion, dar de fiecare data s-a dovedit a fi o adevarata aventura, in sensul ca rareori se intampla sa-mi iasa reteta din prima. Si in acest an am pastrat traditia si am facut o noua reteta de aceasta data luata din revista Practic in bucatarie. Am avut nevoie de putin noroc pentru ca am avut de facut 3 creme care de obicei iti cam dau bataie de cap. Mi-a facut nazuri putin crema alba si ornatul a fost o nebunie pentru ca mi se inmuiase cremele, dar pana la urma a fost ok!
Ingrediente:
blat:
- 6 oua;
- 10 linguri zahar;
- 6 linguri ulei;
- 2 linguri cu varf cacao;
- esenata menta;
- 8 linguri faina;
- 1 lingurita praf de copt;
- 60 gr ciocolata
crema caramel:
- 200 gr zahar;
- 100 gr unt;
- 250 gr frisca lichida
crema ganache neagra:
- 150 gr ciocolata neagra;
- 300 ml frisca lichida;
- esenta menta
crema ganache alba:
- 100 gr ciocolata alba;
- 150 ml frisca lichida;
- 1 lingura zeama de lamaie;
- 2 linguri nuca de cocos
glazura:
- 150 gr ciocolata;
-100 ml friscca lichida;
- 50 gr unt;
- esenta menta;
- fulgi de migdale
Blat: albusurile se bat spuma tare cu putina sare si cu zaharul. Galbenusurile se freaca cu ulei si esenta. Se combina cele doua si apoi se adauga faina, praful de copt, cacao, ciocolata maruntita. Se fac 2 blaturi care apoi se taie fiecare in 2 blaturi.
Crema caramel: se caramelizeaza zaharul, se da vasul de pe foc si se adauga frisca. Se amesteca pana se omogenizeaza si se adauga untul, se pune inapoi pe foc pana capata o consistenta. Se pune la rece iar apoi se mixeaza pana se obtine o crema mai groasa.
Crema ganache neagra: se pune frisca la fiert, se da vasul de pe foc, se pune ciocolata maruntita, esenta, se amesteca pana se dizolva ciocolata iar apoi se da la rece pentru 3 ore iar apoi se mixeaza.
La fel se prepara si crema ganache alba. Se prepara si un sirop din apa, zahar si esenta de menta pentru insiropat blatul.
Se insiropeaza primul strat, se pune 1/2 din crema neagra, se pune al doilea blat, se insiropeaza, se pune crema caramel, apoi al treilea blat, se insiropeaza, se pune crema alba.
Se pune ultimul blat, se insiropeaza, se toarna glazura calda si se intinde pe deasupra si pe lateral apoi se da la rece. Se orneaza cu crema neagra ramasa, cu fulgi de migdale si margele ornamentale pentru tort.
P.S. Pune-ti esenta de menta fara frica, pentru ca eu am pus putin si era mult mai intens gustul daca as fi pus mai multa!
Spor la gatit!
#2
Postat 12 January 2014 - 07:31 PM
Elaborata, ai avut ceva de munca!
Interesanta crema caramel, mai ales daca zici ca se intareste daca o mixezi rece.
La menta as renunta, nici nu-mi place si parca-s prea multe arome intr-un singur tort. Mai e si lamaia.
Felicitari ptr reusita si te-asteptam mai des pe-aici
Interesanta crema caramel, mai ales daca zici ca se intareste daca o mixezi rece.
La menta as renunta, nici nu-mi place si parca-s prea multe arome intr-un singur tort. Mai e si lamaia.
Felicitari ptr reusita si te-asteptam mai des pe-aici
#3
Postat 12 January 2014 - 09:41 PM
Sa stii ca nici eu nu am folosit niciodata esenta de menta si de aceea mi-a fost frica sa pun mai mult. Menta ii da un gust deosebit dar nu de menta neaparat, se combina cu celelalte arome si formeaza un gust f. bun. La crema aba ciocolata alba fiind mai grea, zeama de lamaie o face mai usoara, nu se simte la gust pentru ca e o cantitate mica la un tort asa mare.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1