Orez cu legume, pui si sos bechamel
#1
Postat 10 January 2014 - 10:31 AM
Ingrediente:
- 1 ardel rosu, 1 verde;
- 1 piept pui sau 3 pulpe pui;
- 2 cepe;
- 1 morcov maricel;
- 3 cubulete unt, ulei;
- sare, piper, marar, curry;
- 1 cana de 300 ml cu orez
Sos bechamel:
- 200 ml lapte;
- 1 lingura faina;
- 150 gr smantana;
- sare, piper
Punem la fiert orezul cu 4 cani de apa (trebuie sa fie mai apos), putin ulei, condimente, iar cand incepe sa clocoteasca mai lasam 10 minute sa fiarba si invartim cu o lingura din cand in cand. Taiem rondele morcovul, ceapa marunt, ardeii cubulete, punem intr-o tigaie putin unt si prajim ceapa, adaugam apoi morcovul, ardeii, condimentam. Cand e gata le punem intr-un vas si le dam deoparte. Carnea o taiem fasii, o condimentam, o prajim in putin unt.
Pentru a pregati sosul bechamel, avem nevoie de un vas in care punem laptele, smantana, faina, sare, piper, putin curry si mixam. In mod normal sosul bechamel se face altfel: se pune faina la prajt in unt, se adauga smantana si apoi cate putin lapte si se invarte intruna cu lingura pana se obtine o crema ca o smantana. Eu prefer sa nu prajesc faina, iar sosul il fac ca o crema de vanilie si anume: pun vasul cu toate ingredientele la fiert la foc potrivit si chiar de la inceput invart cu o lingura, cand vad ca se fac cocoloase dau vasul deoparte, amestec pana nu mai simt nimic pe fundul vasului, pun iar pe foc si invart, repet aceasta operatie pana obtin o crema fina si groasa ca o smantana. La urma adaug niste marar tocat.
Dupa ce am terminat facut si sosul luam un vas termorezistent si il ungem cu putin sos.
Punem un strat din jumatate de cantitate de orez, stropim cu putin ulei de masline, stratul de legume, stratul de carne si apoi ultimul strat de orez peste care stropim putin ulei de masline.
Sosul care ne-a ramas il intindem pe deasupra, inepam din loc in loc cu o furculita pentra ca sosul sa intre mai bine in orez, apoi presaram putin patrunjel. Bagam vasul la cuptor 25 minute la foc potrivit.
Spor la gatit!
#2
Postat 10 January 2014 - 10:37 AM
Bun venit la noi! Am vazut si celelalte bunatati postate, cred ca o sa-ncep sa salvez retetele.
#3
Postat 10 January 2014 - 11:00 AM
Foxyy, la 10 January 2014 - 10:37 AM, a spus:
Bun venit la noi! Am vazut si celelalte bunatati postate, cred ca o sa-ncep sa salvez retetele.
E ok acum? scuze ca am pus tacamurile in stanga...desi nu sunt stangace la cateva poze de pe blogul meu tacamurile sunt in stanga.
Multumesc de primire si de aprecieri.
#4
Postat 10 January 2014 - 11:15 AM
Carmen"s page, la 10 January 2014 - 11:00 AM, a spus:
Foxyy, la 10 January 2014 - 10:37 AM, a spus:
Bun venit la noi! Am vazut si celelalte bunatati postate, cred ca o sa-ncep sa salvez retetele.
E ok acum? scuze ca am pus tacamurile in stanga...desi nu sunt stangace la cateva poze de pe blogul meu tacamurile sunt in stanga.
Multumesc de primire si de aprecieri.
E perfect, multumesc! Mi-ai facut pofta de pui cu orez...... Cred ca o sa fac zilele astea.
Cat despre tacamuri.... nu suntem la vreun concurs sau pe vreun site mai "migalos". Asa ca nu-ti bate capul daca-s puse mai "altfel". Eu personal nu-mi bat capul cu asta.
#5
Postat 10 January 2014 - 12:52 PM
Chiar imi spunea matusa ca a mancat la o prietena un orez care i s-a parut f. f. bun si a intrebat-o ce ii pusese ,la care i-a raspuns ca,curry.Parca m-asi risca si eu sa incerc desi hunii mei sunt mai reticenti la arome noi.
#6
Postat 10 January 2014 - 01:06 PM
Geany, la 10 January 2014 - 12:52 PM, a spus:
Chiar imi spunea matusa ca a mancat la o prietena un orez care i s-a parut f. f. bun si a intrebat-o ce ii pusese ,la care i-a raspuns ca,curry.Parca m-asi risca si eu sa incerc desi hunii mei sunt mai reticenti la arome noi.
Eu de obicei pun curry si in sosul bechamel mai ales atunci cand fac pui vienez, noua ne place!
#7
Postat 10 January 2014 - 01:16 PM
Geany, la 10 January 2014 - 12:52 PM, a spus:
Chiar imi spunea matusa ca a mancat la o prietena un orez care i s-a parut f. f. bun si a intrebat-o ce ii pusese ,la care i-a raspuns ca,curry.Parca m-asi risca si eu sa incerc desi hunii mei sunt mai reticenti la arome noi.
Eu n-am mai zis, ca nu-si avea rostul, dar o sa "stric" reteta.... Pun piept de curcan (mai am acasa) si la orez azvarl si niste curry (ii place mult de tot jupanului)....
#8
Postat 10 January 2014 - 01:56 PM
Asa ca gata,i-a venit randul.
Carmen ,eu la sosul besamel pana acum puneam nucsoara.
#9
Postat 12 January 2014 - 12:53 PM