Pagina 1 din 1
Prajitura Favorita
#1
Postat 18 January 2014 - 03:23 PM
Aceasta este o reteta pe care o ador, am mancat din aceasta prajitura o singura data la sora mea si a fost imediat dragoste la prima vedere. Prajitura se numeste Vant spaniol, dar pentru ca am facut cateva modificari atat la ingrediente cat si la modul de preparare ea se va numi Prajitura Favorita, dintre toate prajiturile pe care le-am gustat pana acum ea este pe locul 1 in topul preferintelor mele. Si pentru ca sambata trebuie sa-i trimit Alinei, fetitei mele pachet la Iasi, m-am gandit ca e ocazia perfecta sa o prepar si eu. Chiar am avut emotii si am sperat ca rezultatul sa fie cel dorit, de fapt aceleasi sentimente ma incearca la fiecare reteta pe care o prepar, pentru ca marea majoritate a retetelor preparate pana acuma au fost facute pentru prima data.
Ingrediente:
Blat 1:
- 6 linguri de zahar;
- 6 oua;
- 6 linguri faina;
- 1 praf de copt;
- 2 linguri cacao;
- 2 linguri apa
Blat 2:
- 6 albusuri;
- 300 gr zahar pudra;
- 1 lingurita otet
Crema:
- 6 galbenusuri;
- 200 gr zahar;
- 2 linguri cacao;
- 4 linguri faina;
- 500 ml lapte;
- 1 pachet unt;
- esenta de vanilie
Glazura: nuca de cocos cu ciocolata de lapte rasa
Pentru a prepara blatul 1 separam albusurile de galbenusuri, albusurile le batem spuma tare cu 6 linguri de zahar pe care le punem pe rand, iar galbenusurile se freaca cu cacao, apa, faina si praful de copt. Cele doua compozitii se amesteca usor cu o lingura de jos in sus. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se da la cuptor pentru 20-25 minute.
Pentru blatul 2 se face o bezea, adica se bat albusurile spuma tare alternand lingurile de zahar. Se pune la copt intr-o tava tapetata, iar usa cuptorului sa lasa foarte putin intredeschisa. Cand vedeti ca s-a facut o coaja ca de bezea si dupa ce a-ti facut testul scobitorii, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
Crema se face din cele 6 galbenusuri pe care le amestecam cu zaharul, laptele si faina. Se face apoi in bain-marie, adica vasul cu compozitia de mai sus se pune in alt vas in care se afla apa fierbinte, se pune pe foc si se amesteca pana se obtine o crema consistenta. Se adauga untul si se da la rece. Se mixeaza cateva minute pentru a-i creste volumul.
Se imparte in doua, in una din ele se pune cacao, iar in cealalta se adauga esenta de vanilie.
Pentru a asambla tortul punem mai intai primul blat, crema galbena, apoi blatul 2 si la final crema de cacao.
Glazura se face din nuca de cocos amestecata cu ciocolata rasa care se presara peste crema de cacao, sau puteti pune frisca batuta peste care radeti ciocolata.
Spor la gatit!
#3
Postat 18 January 2014 - 10:58 PM
stella, la 18 January 2014 - 05:56 PM, a spus:
Foarte interesanta *favorita* asta.
+1! si eleganta!
Carmen, ce dimensiuni are tava ta?
Imi pac blaturile ca ti-au iesit asa de uniforme. vad ca n-au praf de copt.
ma intriga putin cel din albusuri, ce consistenta are, e buretos? ma gandesc ca nu-i crocant, nu?
facut in forma rotunda, ar fi potrivit de tort. are o sectiune f frumoasa.
#4
Postat 19 January 2014 - 10:07 AM
#5
Postat 19 January 2014 - 10:25 AM
[quote name='moatza' date='19 January 2014 - 12:58 AM' timestamp='1390078691' post='211837']
[quote name='stella' date='18 January 2014 - 05:56 PM' timestamp='1390060602' post='211826']
Foarte interesanta *favorita* asta.
[/quote]
+1! si eleganta!
Carmen, ce dimensiuni are tava ta?
Imi pac blaturile ca ti-au iesit asa de uniforme. vad ca n-au praf de copt.
ma intriga putin cel din albusuri, ce consistenta are, e buretos? ma gandesc ca nu-i crocant, nu?
facut in forma rotunda, ar fi potrivit de tort. are o sectiune f frumoasa.
[/quote
Multumesc pentru aprecieri!
Acum sunt la servici, dar cand ajung acasa o sa vad ce dimensiuni are. Blatul de cacao are praf de copt, celalat este o bezea si este tare, dar datorita cremelor s-a transformat in cateva ore in ceva moale ca o crema, doar marginile mai erau crocant. Poate din cauza ca am pus prajitura in balcon unde e putina umezeala, data viitoare o sa am grija unde pun prajitura. A fost pentru mine o surpriza, as fi vrut sa ramana bezea ca era putin crocanta la inceput la prima inghititura, dupa care se topea in gura in mod placut. Sora mea a facut tort in loc de prajitura, a ornat cu frisca si a pus cate 8 oua pentru fiecare blat in loc de 6 oua, a iesit foarte frumos.
[quote name='stella' date='18 January 2014 - 05:56 PM' timestamp='1390060602' post='211826']
Foarte interesanta *favorita* asta.
[/quote]
+1! si eleganta!
Carmen, ce dimensiuni are tava ta?
Imi pac blaturile ca ti-au iesit asa de uniforme. vad ca n-au praf de copt.
ma intriga putin cel din albusuri, ce consistenta are, e buretos? ma gandesc ca nu-i crocant, nu?
facut in forma rotunda, ar fi potrivit de tort. are o sectiune f frumoasa.
[/quote
Multumesc pentru aprecieri!
Acum sunt la servici, dar cand ajung acasa o sa vad ce dimensiuni are. Blatul de cacao are praf de copt, celalat este o bezea si este tare, dar datorita cremelor s-a transformat in cateva ore in ceva moale ca o crema, doar marginile mai erau crocant. Poate din cauza ca am pus prajitura in balcon unde e putina umezeala, data viitoare o sa am grija unde pun prajitura. A fost pentru mine o surpriza, as fi vrut sa ramana bezea ca era putin crocanta la inceput la prima inghititura, dupa care se topea in gura in mod placut. Sora mea a facut tort in loc de prajitura, a ornat cu frisca si a pus cate 8 oua pentru fiecare blat in loc de 6 oua, a iesit foarte frumos.
#6
Postat 27 January 2014 - 02:55 PM
Carmen"s page, la 19 January 2014 - 10:25 AM, a spus:
Multumesc pentru aprecieri!
Acum sunt la servici, dar cand ajung acasa o sa vad ce dimensiuni are. Blatul de cacao are praf de copt, celalat este o bezea si este tare, dar datorita cremelor s-a transformat in cateva ore in ceva moale ca o crema, doar marginile mai erau crocant. Poate din cauza ca am pus prajitura in balcon unde e putina umezeala, data viitoare o sa am grija unde pun prajitura. A fost pentru mine o surpriza, as fi vrut sa ramana bezea ca era putin crocanta la inceput la prima inghititura, dupa care se topea in gura in mod placut. Sora mea a facut tort in loc de prajitura, a ornat cu frisca si a pus cate 8 oua pentru fiecare blat in loc de 6 oua, a iesit foarte frumos.
Acum sunt la servici, dar cand ajung acasa o sa vad ce dimensiuni are. Blatul de cacao are praf de copt, celalat este o bezea si este tare, dar datorita cremelor s-a transformat in cateva ore in ceva moale ca o crema, doar marginile mai erau crocant. Poate din cauza ca am pus prajitura in balcon unde e putina umezeala, data viitoare o sa am grija unde pun prajitura. A fost pentru mine o surpriza, as fi vrut sa ramana bezea ca era putin crocanta la inceput la prima inghititura, dupa care se topea in gura in mod placut. Sora mea a facut tort in loc de prajitura, a ornat cu frisca si a pus cate 8 oua pentru fiecare blat in loc de 6 oua, a iesit foarte frumos.
Blatul de bezea, fiind pus intre creme, absoarbe umezeala si se inmoaie. Bine.... nu se face pasta, dar nici crocant-crocant nu ramane. Poate a tras umezeala din aer, poate era prea subtire. Daca e blat gros, ramane crocanta bezeaua.
#7
Postat 28 January 2014 - 05:38 PM
Foxyy, la 27 January 2014 - 02:55 PM, a spus:
Carmen"s page, la 19 January 2014 - 10:25 AM, a spus:
Multumesc pentru aprecieri!
Acum sunt la servici, dar cand ajung acasa o sa vad ce dimensiuni are. Blatul de cacao are praf de copt, celalat este o bezea si este tare, dar datorita cremelor s-a transformat in cateva ore in ceva moale ca o crema, doar marginile mai erau crocant. Poate din cauza ca am pus prajitura in balcon unde e putina umezeala, data viitoare o sa am grija unde pun prajitura. A fost pentru mine o surpriza, as fi vrut sa ramana bezea ca era putin crocanta la inceput la prima inghititura, dupa care se topea in gura in mod placut. Sora mea a facut tort in loc de prajitura, a ornat cu frisca si a pus cate 8 oua pentru fiecare blat in loc de 6 oua, a iesit foarte frumos.
Acum sunt la servici, dar cand ajung acasa o sa vad ce dimensiuni are. Blatul de cacao are praf de copt, celalat este o bezea si este tare, dar datorita cremelor s-a transformat in cateva ore in ceva moale ca o crema, doar marginile mai erau crocant. Poate din cauza ca am pus prajitura in balcon unde e putina umezeala, data viitoare o sa am grija unde pun prajitura. A fost pentru mine o surpriza, as fi vrut sa ramana bezea ca era putin crocanta la inceput la prima inghititura, dupa care se topea in gura in mod placut. Sora mea a facut tort in loc de prajitura, a ornat cu frisca si a pus cate 8 oua pentru fiecare blat in loc de 6 oua, a iesit foarte frumos.
Blatul de bezea, fiind pus intre creme, absoarbe umezeala si se inmoaie. Bine.... nu se face pasta, dar nici crocant-crocant nu ramane. Poate a tras umezeala din aer, poate era prea subtire. Daca e blat gros, ramane crocanta bezeaua.
Dupa cum se vede in imagine culoarea alba dintre foi este bezeaua, blatul mi-a iesit destul de gros, dar a mai facut cineva aceasta reteta si la fel a patit cu blatul, asa cum ai spus si tu el absoarbe lichidul din creme.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1