Dieta Montignac - Lipii F1 ... sa traiasca mama mea
#1
Postat 28 January 2014 - 01:41 PM
Ingrediente:
- faina integrala 250g
- tarate de ovaz (faina) 250g
- gluten 120g (se gaseste la plafar)
- drojdie proaspata 50g
- apa calduta 500 - 550ml
- sare
- un pic de fructoza
- 2-3 picaturi de otet de mere
- ulei de masline pt framantat (putin)
Cantarim bine faina si taratea dupa care le aruncam in castronel impreuna cu glutenul si sarea.
Mama face o groapa in mijloc unde pune drojdia cu un pic de fructoza si otet, apoi toarna un pic din apa calduta. Le lasa la caldura pana cand drojdia incepe sa-si faca treaba.
Cand constata ca e timpul se apuca de framantat cu restul de apa calduta si un pic de ulei de masline.
Nu-i ca se omoara prea tare... framanta pana se incorporeaza bine totul si la crescut cu aluatul.
Va spui un secret, da' sa nu-l ziceti la nimeni, eu pun sclava (masina de paine) la framantat si crescut de acum in colo.
Mie-mi era pofta de lipii nu de paine la cuptor, asa ca de fiecare data am torturat-o pe biata mama sa mi le faca.
Tadaaaam...
Productia la hectar... Din cantitatile de mai sus au iesit 6 lipii. Ar fi iesit 7, doar ca s-au jucat si fetele cu ceva covrigei.
Si cum nu reusesc sa ma hotarasc ce poza sa aleg, vi le pun pe toate.
Aluatul acesta e de F1, asa ca se poate asocia cu grasimi: carne, branza, kefir...
Si inca o chestie importanta. Mama a copt toata coca o data pt ca asa am vrut eu. Ea, de obicei, face 2-3 atat cat mananca, apoi ce ramane pune intr-o punga la frigider si a doua zi isi face lipii sau paine proaspete/a.
E mi le-am acoperit bine intr-un prosopel si cand vreau imi incalzesc una la microunde, si asa la noi dispar imediat.
Pofta buna!
E le-am savurat
- la micul dejun cu kefir
- la cina cu smantana
- la pranz cu pui la cuptor
- mi-am propus sa le ung cu putin unt si dulceata
... va descurcati voi.
#2
Postat 28 January 2014 - 02:02 PM
#3
Postat 28 January 2014 - 02:08 PM
Dar daca tu vrei sa faci painica la cuptor poti sa faci linistita.
#4
Postat 28 January 2014 - 02:19 PM
#5
Postat 28 January 2014 - 02:45 PM
A trebuit sa ascund una pt a doua zi.
#6
Postat 28 January 2014 - 03:01 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7
Postat 28 January 2014 - 05:04 PM
sorinadaniela, la 28 January 2014 - 01:41 PM, a spus:
- tarate de ovaz (faina) 250g
- gluten 120g (se gaseste la plafar)
- drojdie proaspata 50g
Pentru 500 g faina si 120 g gluten, nu-i cam multa drojdie?????
Stiu ca-i vorba de faina "speciala" care trebuie ajutata sa creasca, dar nu-i cam multa drojdie? Nu se simte la final nimic la gust / miros?
#8
Postat 28 January 2014 - 05:16 PM
In primele incercari am mai simtit cate ceva, dar in asta nu.
#9
Postat 28 January 2014 - 05:21 PM
la copt mirosea f puternic a drojdie, chiar am suspectat-o c-a pus mai multa. dar mi-a zis ca asa miroase cand se coace pe ochi. dupa ce s-au racit nu mai miroseau asa de tare, totusi n-au fost totalmente pe placul meu.
drojdia-si continua fermentatia si in intestine si nu prea ma fericeste chestia asta.
Sorina, iti admir perseverenta in Monti, bravo!
#10
Postat 28 January 2014 - 05:44 PM
Stiu ce zici pt ca la primele incercari exact asa ni s-a intamplat si noua. La reteta asta, nu!
Tocmai de asta sunt asa de incantata!
Daniella, sunt asa de buuuneeee!
#11
Postat 29 January 2014 - 11:28 AM
#12
Postat 29 January 2014 - 12:13 PM
Oricum ar fi se papă tot.
Spor la refăcut și la mâncat!