Forum Culinar: Dieta Montignac - Lipii F1 - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dieta Montignac - Lipii F1 ... sa traiasca mama mea

#1 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 28 January 2014 - 01:41 PM

De cand a venit mama am tot pus-o la treaba saracuta. Unul din scopurile mele era sa gasesc cantitatile potrivite pt un aluat de paine F1. Pana la urma (nu eu) ea a reusit. :floare:

Ingrediente:

- faina integrala 250g
- tarate de ovaz (faina) 250g
- gluten 120g (se gaseste la plafar)
- drojdie proaspata 50g
- apa calduta 500 - 550ml
- sare
- un pic de fructoza
- 2-3 picaturi de otet de mere
- ulei de masline pt framantat (putin)

Cantarim bine faina si taratea dupa care le aruncam in castronel impreuna cu glutenul si sarea.
Mama face o groapa in mijloc unde pune drojdia cu un pic de fructoza si otet, apoi toarna un pic din apa calduta. Le lasa la caldura pana cand drojdia incepe sa-si faca treaba.
Cand constata ca e timpul se apuca de framantat cu restul de apa calduta si un pic de ulei de masline.
Nu-i ca se omoara prea tare... framanta pana se incorporeaza bine totul si la crescut cu aluatul.
Va spui un secret, da' sa nu-l ziceti la nimeni, eu pun sclava (masina de paine) la framantat si crescut de acum in colo.
Mie-mi era pofta de lipii nu de paine la cuptor, asa ca de fiecare data am torturat-o pe biata mama sa mi le faca.

Tadaaaam...

Productia la hectar... Din cantitatile de mai sus au iesit 6 lipii. Ar fi iesit 7, doar ca s-au jucat si fetele cu ceva covrigei.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-133-13909087710059.jpg

Si cum nu reusesc sa ma hotarasc ce poza sa aleg, vi le pun pe toate.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-133-13909089147766.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-133-13909089248348.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-133-13909089356848.jpg

Aluatul acesta e de F1, asa ca se poate asocia cu grasimi: carne, branza, kefir...

Si inca o chestie importanta. Mama a copt toata coca o data pt ca asa am vrut eu. Ea, de obicei, face 2-3 atat cat mananca, apoi ce ramane pune intr-o punga la frigider si a doua zi isi face lipii sau paine proaspete/a.
E mi le-am acoperit bine intr-un prosopel si cand vreau imi incalzesc una la microunde, si asa la noi dispar imediat.

Pofta buna!
E le-am savurat
- la micul dejun cu kefir
- la cina cu smantana
- la pranz cu pui la cuptor
- mi-am propus sa le ung cu putin unt si dulceata
... va descurcati voi.
Sorina

#2 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 28 January 2014 - 02:02 PM

Sorina, sunt coapte-n tigaie?
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#3 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 28 January 2014 - 02:08 PM

Lipiile, da. In tuci de la mama. In caz ca nu ai folosesti o tigaie teflonata.
Dar daca tu vrei sa faci painica la cuptor poti sa faci linistita.
Sorina

#4 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 28 January 2014 - 02:19 PM

Saru'mana! Am tuci, imi fac si eu azi, ca tare bine-arata.
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#5 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 28 January 2014 - 02:45 PM

Daca ai sti ce pofta imi era mie... Prima oara cand ne-a iesit aluatul s-a devorat totul imediat.
A trebuit sa ascund una pt a doua zi.
Sorina

#6 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 28 January 2014 - 03:01 PM

brava Sorina! frumoase si apetisante tare! de F1! Excelent!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#7 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 28 January 2014 - 05:04 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 28 January 2014 - 01:41 PM, a spus:

- faina integrala 250g
- tarate de ovaz (faina) 250g
- gluten 120g (se gaseste la plafar)
- drojdie proaspata 50g

Pentru 500 g faina si 120 g gluten, nu-i cam multa drojdie????? :thumleft:
Stiu ca-i vorba de faina "speciala" care trebuie ajutata sa creasca, dar nu-i cam multa drojdie? Nu se simte la final nimic la gust / miros? :toothy6:

#8 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 28 January 2014 - 05:16 PM

Nu, chiar nu am simtit-o!

In primele incercari am mai simtit cate ceva, dar in asta nu.
Sorina

#9 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 28 January 2014 - 05:21 PM

eu am fost vinerea trecuta la Focsani si mama cocea lipii din faina neagra intr-o cratita cu invelis ceramic, direct pe ochiul aragazului, iar cratita acoperita c-un capac greu de sticla.
la copt mirosea f puternic a drojdie, chiar am suspectat-o c-a pus mai multa. dar mi-a zis ca asa miroase cand se coace pe ochi. dupa ce s-au racit nu mai miroseau asa de tare, totusi n-au fost totalmente pe placul meu.
drojdia-si continua fermentatia si in intestine si nu prea ma fericeste chestia asta.

Sorina, iti admir perseverenta in Monti, bravo!

#10 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 28 January 2014 - 05:44 PM

Multumesc mult, Moatza!

Stiu ce zici pt ca la primele incercari exact asa ni s-a intamplat si noua. La reteta asta, nu!
Tocmai de asta sunt asa de incantata!

Daniella, sunt asa de buuuneeee!
Sorina

#11 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 29 January 2014 - 11:28 AM

Imagine postata le-am facut, mi-au iesit 8. Le-am dat de cina alor mei si eu am mancat lipie cu iaurt....minunat! Apoi au mancat si fetele cate una, ca "ce bune sunt!" si in clipa asta mananc una goala. Cred ca mi-ajung restul pentru azi, maine imi mai fac. Am facut si poza pe tel da e prea complicat s-o pun, si-am pozat-o si pe cea mai parlita Imagine postata Oi pune eu una next time. Una peste alta, papa bun Imagine postata
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#12 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 29 January 2014 - 12:13 PM

Mă bucur că vă plac! La noi fetele se joacă și fac și ele floricele, covrigei și alți monștri așa că scade numărul la lipii.
Oricum ar fi se papă tot.
Spor la refăcut și la mâncat!
Sorina

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi