
Cu toate ca am doar o poza,pentru ca nu m-am gandit c-ar putea atrage interes,pun aici reteta la colectie,ca s-avem de unde alege,mai ales ca n-am gasit tema la cozonac de post.Partea interesanta e ca am obtinut un cozonac pufos si usor,ba chiar si gustos,ceea ce nu gandeam posibil la atat de putine ingrediente.
Reteta am descoperit-o pe blogul Violetei Postolache,doar ca eu am modificat-o un pic dupa necesitati(n-am pus sofran,am redus zaharul si am facut un pic altfel la partea maro).
Pentru partea alba e nevoie de:
200 ml apa calduta
100 ml ulei
80 gr zahar
7 gr drojdie uscata
450-550 gr faina
un varf de sare ,plus esente,arome dupa plac(eu am pus doar esenta naturala de vanilie)
In vasul robotului am pus faina,zaharul si drojdia,la care am adaugat apa calduta si uleiul.N-am dizolvat nimic,pentru ca nu mai stiu pe unde am citit ca zaharul si drojdia uscata e mai bine sa fie adaugate direct,pentru a nu face aluatul mai greu.Corect sau nu,eu asa am facut si respectiv am framantat pana am obtinut un aluat numai bun de cozonac,pe care l-am asteptat sa dospeasca pana la dublarea volumului.Apropo ,nu l-am framantat, de sa-l ametesc,ca la alte aluaturi pentru cozonac si nici n-am dat cu el de pereti.
Pentru partea maro
Am facut o jumatate de portie din ingredientele de mai sus,am redus 2 linguri de faina si am adaugat 2 linguri cacao.
Varianta propusa de Violeta e sa fie luata 1/3 din aluatul alb si sa fie framantat cu,cacao.Mie mi-a parut mai simpla si mai uniforma prima varianta,iar in caz ca pare prea mult aluat maro(si prea gros stratul),facut din jumatate de portie,se poate simplu de rulat excesul cu ceva magiun sau nuca.
Ramane la alegerea bucatarului care varianta e mai pe plac.
Dupa dospire,coca alba am intins-o in dreptunghi(poate fi impartita si in 2 pentru 2 cozonaci mai mici,depinde cat de mari se vor) iar din cea de cacao am potrivit un dreptunghi cat jumatate din aria celui alb si l-am pus de-asupra,presand cu sucitorul peste.
Am rulat pana s-a terminat portiunea maro,iar din restul am taiat fasii(aceeasi tehnica ca si la pariziene),pe care le-am rasucit si adus deasupra ruloului,avand grija sa bag capetele bine de tot sub el. Am lasat la dospit 30 de min si-apoi copt(ca de obicei, 180-200C,timp -in functie de cuptor)
Violeta zice ca atunci cand e gata se unge cat este fierbinte cu sirop de apa cu zahar si presareaza si putin zahar tos deasupra.Eu,fiindca nu m-am tinut strict de regula,l-am uns cu ou.