Forum Culinar: Cuvinte de demult - Forum Culinar

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cuvinte de demult recuperam vocabularul bunicilor?

#41 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 08 April 2014 - 09:54 PM

Vezi postareaMaya, la 07 April 2014 - 07:13 PM, a spus:

Cachiță - Capiță ( de fîn )
Prepeleac - Par de lemn cu crăci pe care se clădește căpiță de fîn
Ciubote - Cizme
Pomăt - Livadă de pomi fructiferi
Strujac - Saltea de pănuși învelită în pînză de in
Ogheală, ogheali - pînza groasă care se înfășoară pe picioare înainte de a încălță ciubotili, sa nu înghețe picioarele
Scoarța - Covor/carpetă din lînă de oaie, țesută la război. Se pune pe perete. De obicei e neagră cu flori mari colorate - roșu, lila, roz cu frunze verzi
Plisă - Un loc unde apa e adîncă (rîu, apă curgătoare) în prund. Acolo se merge la scăldat :hug:

Vezi postareapetunie, la 08 April 2014 - 11:53 AM, a spus:

Ce topic frumos :hug: ^_^ Eu nu stiu asa multe cuvinte,dar de cateva tot mi-am amintit:

târnaț=coridorul inchis de la casa
șlarfe=slapi sau papuci deschisi de umblat pe acasa
mers la sureci=mers la cules de struguri
iștălău=soprul din spatele casei unde are tata tot felul de scule,lemne de foc
pancove=langosi cu branza sau simpli
vărzare=langosii umpluti cu varza
vălău=era ca o troaca de beton construita langa fantana,iar in interiotul fantanii in partea de sus era un canal pe unde turnam apa direct scoasa din fantana si puteam spala anumite chestii

Vezi postareaalpha, la 08 April 2014 - 01:55 PM, a spus:

ghiufa - chibrit slobod - liber
a festi - a vopsi sfeter - flanel
dãrab - bucata a sudui - a injura
larmã - galagie crumpi / crumpeni - cartofi blid - farfurie
hibã -- defect, bai - necaz a tãpa - a arunca
broazbe - napi moscos - murdar
grumaz - gat tinã, glod - noroi
batãr - mãcar strimfi - ciorapi
ocos - sfatos a se imburda - a se rasturna
beteag / a se betegi - bolnav / a se imbolnavi
a mere - a merge cantã - parca era galeata
brisca - briceag budigãi Imagine postata - chiloti
bumb - nasture cipcã - dantela
si mai sunt, dar nu-mi aduc aminte acu' pe loc

pe astea mi le amintesc si eu :hug:

ai mei mai foloseau:

fioc/fioace - sertar/sertare
credentz-partea de sus a mobilei , cea cu sticla
parseti - dulapul de jos din bucatarie
podelarash- raft
laitza - banca
scoverzi- clatite

cucuruz- porumb
crunpiri- cartofi
aclea ni - acolo asa

#42 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 08 April 2014 - 09:56 PM

Vezi postareaWowerful, la 08 April 2014 - 03:25 PM, a spus:

coșár= locul unde se tin stiuletii de porumb

al nostru se numea cotarca
:hug:

#43 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143

Postat 09 April 2014 - 07:04 AM

Vezi postareaTitirimundi, la 08 April 2014 - 09:53 PM, a spus:

Si sufrageria bunicii a fost intotdeauna "odaia buna". Si acum ii spun la fel ^_^ pur si simplu nu imi iese altfel cand sunt la ea in casa

La bunica se numeste cea casa....... Cand se pronunta vin legate cuvintele..... :hug:
Amintiri......

#44 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 09 April 2014 - 07:49 AM

Una din amintirile mele *marcante* de la bunicul matern e legata de *odaia* din fata( sufrageria ) ...caci musai sa fie la "intrarea" de musafiri, prin fata,
nu pe la bucatarie.alea alea...care aveau intrare prin spate. In acea *odaie* era o mobila masiva de nuc, o masa patrata , solida, greu de mutat, pe care eu ma suiam ca sa
pot ajunge la *lustra* care ma fascina mereu...era ceva rotund, si avea *roata*/adica jur imprejur, siruri de cca 5 cm ( estimez eu acuma) de margele din sticla, si pasiunea mea
era sa tre rapid cu degetele peste siraguri, sa le fac sa "cante"....imancabil bunicul(buiu) ma gasea si ma *gonea* de acolo ( ma dadea afara ) spunand cu voce groasa"sà nu te mai prind copchila aici, ca daca nu te trimit ramburs la màta. Si pentru mine care nu intelegeam ce este ramburs era o amenintare teribila, dar pe care o uitam repede, si cum era in sura, sau ograda la cele oràtànii...eu tzushti pe masa, si ma incantam cu sunetul cristalin al lampii...vremuei dom'le....

#45 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 09 April 2014 - 12:20 PM

Holul de la casa mare se numea filigore iar sufragerie se numea casa cea mare. Acolo n-aveam ce cauta noi copiii.

Bucataria era conie , plita de la soba = spor si cuptotul = ler

#46 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 April 2014 - 10:55 AM

Ce de cuvinte.Bunicii mei erau dintr-un sat de langa Bucuresti,deci nu cine stie ce cuvinte.

Dar imi aduc aminte ca bucnica avea broboada iarna si bazma care o porta vara sau sub broboada.Iarna cand mergeam la colindat de Mos Ajun ma improbodea si pe mine.Imi aduc aminte de broboada mare maro si nu-mi placea deloc(la vremea ceea) ca restul copiilor aveau caciuli.

Otreapa stiu ca ii spuneau si ei la carpa de spalat vase.

Bunicu purta fotä, un fel de sort care il folosea cand lucra si folosea sula un fel de surubelnita cu varf ascutit cu care facea hamuri la cai.

Bätäturä era curtea din fata casei.

Troaca "vasul" in care mancau porcii.

Sopron locul unde tineu porumbul si granele.

Dadä asa ii spuneau surorile mai mici bunicii.

Piulita ii spuneau la mojar

Acum doar asta imi vin in minte.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#47 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 12 April 2014 - 11:32 AM

Ați zis deja tot ce-mi aduc aminte...
De la coșar (porumbar) mi-am adus aminte de târnă/oboroc.
Ați scris de bunghi (nasture) dar mamaia îl folosea și cu sensul de pastilă/medicament.
Ce nu înțelegeau bunicii din Buzău de la un ghemotoc de 2 ani crescută ceva timp prin Moldova: ghin (vin).
Perje = prune
Și nu-mi mai aduc aminte.... Chiar îmi pare rău...
Sorina

#48 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 12 April 2014 - 06:11 PM

Vezi postareaMutti, la 09 April 2014 - 12:20 PM, a spus:

Bucataria era conie , plita de la soba = spor si cuptorul = ler

deci asta-i leru' din colinde? ca a fost o dezbatere generala (la caterinca) asta iarna.

io nu-mi amintesc decat de ciupia matusii de la tara - adica papiota cu ata.

iar bunica zicea in gluma la pix - carandash. zicea ca asa ziceau rusii care fusesera cazati in casa ei, la toc - obiectul de scris cu penita.
abia acum vreo juma de an am facut aceasta legatura, cand a primit omu' un set de scris -pix si stilou- f elegante, marca Caran D'Ache. Nici nu stiam ca exista.

#49 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 12 April 2014 - 06:48 PM

Vezi postareamoatza, la 12 April 2014 - 06:11 PM, a spus:

iar bunica zicea in gluma la pix - carandash. zicea ca asa ziceau rusii care fusesera cazati in casa ei, la toc - obiectul de scris cu penita.
abia acum vreo juma de an am facut aceasta legatura, cand a primit omu' un set de scris -pix si stilou- f elegante, marca Caran D'Ache. Nici nu stiam ca exista.
...

ei e de pe undeva pe aici...marca tare cunoscuta...
http://www.carandache.ch/fr/

http://www.carandach...dex.lbl?lang=fr

#50 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 12 April 2014 - 10:36 PM

Hi hi hi! nici o legatura cu subiectul,dar nu putui sa ma abtinez sa nu ma gandesc la a' cu pixu' :)

Cand NASA a inceput trimiterea de astronauti in spatiu s-a descoperit ca pixurile nu functioneaza in imponderabilitate. Pentru a rezolva problema, inginerii americani au cheltuit 12 miliarde de dolari si s-au chinuit un an ca sa realizeze un pix care sa scrie chiar si in lipsa gravitatiei, tinut cu susul in jos, sub apa, pe orice suprafata si la orice temperatura, de la conditii de inghet pina la 300 grade C.

Rusii au folosit un creion.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri

=))

#51 Useril este offline   Uma 

• Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,631
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationMica's world

Postat 13 April 2014 - 03:23 AM

Vezi postareaGeany, la 12 April 2014 - 10:36 PM, a spus:

Hi hi hi! nici o legatura cu subiectul,dar nu putui sa ma abtinez sa nu ma gandesc la a' cu pixu' :)

Cand NASA a inceput trimiterea de astronauti in spatiu s-a descoperit ca pixurile nu functioneaza in imponderabilitate. Pentru a rezolva problema, inginerii americani au cheltuit 12 miliarde de dolari si s-au chinuit un an ca sa realizeze un pix care sa scrie chiar si in lipsa gravitatiei, tinut cu susul in jos, sub apa, pe orice suprafata si la orice temperatura, de la conditii de inghet pina la 300 grade C.

Rusii au folosit un creion.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri

=((

Din categoria sa radem de americani pentru ca sunt departe, nu =)) ? Nu ca i-as iubi mai mult decat pe altii (nu de alta, dar eu sunt cetatean roman/canadian, adica si din aia care traiesc in igluu) dar am zis sa corectam erorile:
" The Truth
For some people, it's sport to point out government waste and bureaucratic stupidity, but this story about the space pen won't provide ammunition for it. The government did not fund the development of the pen, it did not cost $12 million to perfect, and neither the Americans nor the Russians consider it desirable to use pencils in space. In fact, both Americans and Russians use the space pen for their flights.

The famous space pen, which is still a popular product today, was developed by Paul Fisher the founder of the Fisher pen company. An engineer who improved ball point technology, he created his "bullet pen" in the 1940's, which became one of the best-selling pens of the Twentieth Century. Later, he perfected a pen that was sealed with pressure inside of the cartridge that made the ink to flow regardless of gravity. It also worked in high and low temperature extremes, underwater, and wrote on many kinds of surfaces. According to the Fisher Pen company, after extensive testing, NASA chose the pen in 1967 for use by Apollo astronauts and it's been a part of space travel ever since. The company says it took Fisher about 2 years and $2 million to develop the space pen. Prior to 1967, there were no pens that worked in space so there were pencils used, but there were concerns about pencil dust floating around the space capsules as well as fears that if the tip of a pencil broke off and drifted into the electronics, there would be problems."

Asa ca nici rusii n-au folosit carandash-ul =))
A cat is a friend fur-ever !

#52 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 13 April 2014 - 08:04 AM

:); Eu fac parte din generatia care a trecut printre picaturi la limbi straine, inaintea mea si dupa era obligatoriu limba rusa,
Eu m-am nimerit in cei 2 sau 3 ani cand prima limba straina era engleza, ( la mine secundar franceza, care nu-mi placea deloc, si mà juram cà veci n-oi vorbi ceva asa de fandosit =)) )
deci era doar o mica glumita despre impàmântenirea unor cuvinte straine in limba neaoshà..."samaliot"-ul /avionul , dupa spusele unei verisoare , unul din colegi intrebat fiind de profa cum se spune la avion, a reusit sa desluseascà ce-i suflau colegii...si a zis bàietu' *samaliot*...la intrebarea * si cum se scrie...a ràspuns serafic..."sa-ma-li-ot" asa cum se aude =((...de atunci a ramas vorba *samaliot mishto zburai* .
Cat despre *bunghi/ pastila/medicament...mamitza mea mi-a cerut odata la telefon sa-i mai trimit niscai medicament pentru reumatism,( pe care trimesesem in prealabil) si la intrebarea mea naiva...care mama?? raspunsul a fost...."alea care sunt ca niste *bunghi*/nàsturashi" =))

#53 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,045
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 13 October 2014 - 05:31 PM

tocmai ce m-am întîlnit cu niște cuvinte care rostite fiind in conversație mi-au produs un moment de aha!

corn cu lapte
zăpadă veșnică

cornul cu lapte cred că a intrat in subconștient că ieri m-am întors de la cumpărături cu ... brioșe franțuzești care au gust de corn cu lapte :)

#54 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 13 October 2014 - 08:07 PM

Ieri am auzit un om care s-a rastit la vanzatoare: Dar ce, parca ti-as fi cerut pamant!

M-am dus acasa si mi-am adus aminte de ce m-a impresionat! Sa nu dea Dumnezeu cel sfant sa vrem noi sange, nu pamant!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#55 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Postari: 5,494
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 14 October 2014 - 02:02 PM

Eu mi-am amintit de antartz! Adica intr-un timp trecut!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#56 Useril este offline   Titirimundi 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 15 November 2014 - 12:02 AM

Buna seara!

Am citit din nou pe topicul asta si m-au mai napadit niste amintiri si pe urma am inceput iarasi sa rad de una singura (sotul meu mereu imi spune ca nu a cunoscut pe nimeni sa rada cu asa o pofta de unul singur :lol: ).
Cu cuvintele de demult mi-am adus aminte de o intamplare din copilarie...
Erea seara tarziu si ma trimit ai mei la Taica sa ii cer un triftore (palnie). (eu cand eream mica si auzeam un cuvant nou il repetam de sute de ori ca sa nu il uit). Am plecat la Taica spunand intr-una (si cu voce tare) triftor, triftor, triftor...pana am ajuns la poarta, m-am impiedicat si am cazut...si am uitat cuvantul!! am stat putin sa-mi amintesc si mi-am amitit....de TARNACOP!! Am luat-o de la capat..tarnacop, tarnacop...si am ajuns tare bucuroasa la bunici "Taica a zis tati sa ii dai tarnacopul!" :notworthy: Saracul taica, ce s-a mai suparat ca ma trimite pe mine asa mica si dupa o chestie asa grea si mai mare ca mine...si noaptea! Se vede ca am fost foarte convingatoare pentru ca a luat saracul tarnacopul in spate si i l-a dus alor mei :o Cred ca m-am suparat rau atunci cand ii vedeam pe toti cum rad...
Ce amintiri...si iar mi-e dor de Taica...
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#57 Useril este offline   adi_edi 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,798
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 15 November 2014 - 01:49 AM

Vezi postareaTitirimundi, la 15 November 2014 - 12:02 AM, a spus:

Buna seara!

Am citit din nou pe topicul asta si m-au mai napadit niste amintiri si pe urma am inceput iarasi sa rad de una singura (sotul meu mereu imi spune ca nu a cunoscut pe nimeni sa rada cu asa o pofta de unul singur :( ).
Cu cuvintele de demult mi-am adus aminte de o intamplare din copilarie...
Erea seara tarziu si ma trimit ai mei la Taica sa ii cer un triftore (palnie). (eu cand eream mica si auzeam un cuvant nou il repetam de sute de ori ca sa nu il uit). Am plecat la Taica spunand intr-una (si cu voce tare) triftor, triftor, triftor...pana am ajuns la poarta, m-am impiedicat si am cazut...si am uitat cuvantul!! am stat putin sa-mi amintesc si mi-am amitit....de TARNACOP!! Am luat-o de la capat..tarnacop, tarnacop...si am ajuns tare bucuroasa la bunici "Taica a zis tati sa ii dai tarnacopul!" :notworthy: Saracul taica, ce s-a mai suparat ca ma trimite pe mine asa mica si dupa o chestie asa grea si mai mare ca mine...si noaptea! Se vede ca am fost foarte convingatoare pentru ca a luat saracul tarnacopul in spate si i l-a dus alor mei :o Cred ca m-am suparat rau atunci cand ii vedeam pe toti cum rad...
Ce amintiri...si iar mi-e dor de Taica...

:( :o :o

Ca in "Metamorfoza" lui Bratescu-Voinesti. Cand am citit-o prima data am crezut ca ma sparg de ras, tot de una singura :lol: .

#58 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 23 November 2014 - 08:52 PM

La bunica în Moldova,
Undeva e "încotrova".
Puiul scurmă-n "rumeguş",
Iar ardei i-un "chipăruş".
Cocostârcul este barză,
Curechi una e cu "varză".
Un ciorap e un "colţun",
"Perjele"-s prune din prun.
Şi "povirla" e magiun
Plapuma, cum zicem noi
E "oghial" la Dorohoi.
Un copil ce s-a lovit
Plânge fiindcă s-a "pălit".
Un cartof i-o "barabulă"
Ori zici cuşmă, ori căciulă.
"Doniţa" e "cofăiel",
"Romaniţa"-i muşeţel.
Ce-i basma e şi "tulpan",
Iar un mânz de peste-un an,
În Moldova e "cârlan".
Fumul iese din "hogeag"
Şi iaurtul e "chişleag".
"Păpuşoi" zic la porumb
Şi nu nasture, ci "bumb".
Nu livadă, ci "pomăt",
Nu zăpadă, ci omăt.
- Zi-mi bunică, dacă poţi,
ce-s eu?
- Tu? Un "ghilimoţ",
Dar român cum suntem toţi.
(Autor necunoscut)

#59 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 23 November 2014 - 10:14 PM

Tari frumushâcâ-i poezioara -iasta Pusha.
O mai citisem pe net....si mi-am amintit cu drag de cele moldovenisme dragi mie.
si mi-am amintit ca "cocà" e un bebelus , o fi inrudit cu *coconii* maramureseni.
si daca oghial e o plapuma mai sunt si "oghiele/obiele * ceva in ce se infasura laba piciorului inainte de a incalta opinca.

#60 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,045
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 23 February 2019 - 02:20 AM

no ni mă le ele c-o găsit unde să spunem cum vurbea tetea și lița din deal

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2