tarta cu caramel ( usor sarat) si ciocolata aviz ciocolatosilor
#1
Postat 18 June 2014 - 01:43 PM
Ingrediente pentru o tarta de 28 cm diametru :
Blatul: 220 gr faina, 30 gr cacao, 75 gr zahar pudra, 125 gr unt, 1 ou.
Amestecam faina, cacao, zaharul pudra si untul rece taiat cubulete :
Dupa ce devine nisipos adaugam oul:
Framantam pana ce devine un alut elastic , formam o bila, o invelim in film alimentar si dam la frigider pentru o ora:
Pentru caramel: 230 gr zahar, 200 gr smantana pentru frisca, 70 gr unt, aproximativ 200 gr mixt de nuci (eu am avut alune de padure, caju ,migdale), 2/3 lingurita rasa de sare ( eu am folosit fleur de sel )
Intai prajim un pic mixtul de nuci intr-o tigaie fara ulei:
Apoi punem la topit zaharul pana face bulbuci:
Dupa care adaugam smantana, untul si sarea:
Lasam sa se racoreasca.
Intre timp intindem aluatul in tava unsa cu unt , il intepam cu furculita din loc in loc , punem peste el hartie de copt si boabe de fasole sau orez si-l bagam la cuptor 15 min la 180 de grade, dupa care luam boabele si-l mai lasam inca 5 min la cuptor.
Eu neavand tava cu fund detasibil de dimensiunea asta, am pus sub aluat doua fasii de hartie de copt in cruce. Se observa un pic in poza:
Peste aluatul copt punem mixtul de nuci prajit, dupa care turnam caramelul:
Lasam caramelul sa se raceasca dupa care il punem la frigider pentru o ora.
Pentru crema de ciocolata avem de nevoie de : 180 ml smantana pentru frisca, 150 gr ciocolata neagra, 75 gr ciocolata cu lapte si 30 gr unt.
Smantana si untul se incalzesc pana aproape ajunge la punctul de fierbere dupa care se toarna pentru ciocolata maruntita :
Se amesteca pana se omogenizeaza frumos si se toarma peste caramel:
Se lasa la frigider 1-2 ore pana se intareste bine copozitia.
Eu pentru decor am pastrat cateva alune de padure pe care le-am trecut prin zahar ars , cacao si un boboc de trandafir din gradina, intrucat tarta a fost transportata la mosie
Am si o sectiune, dar nu prea e relevanta deoarece am transportat tarta cu masina la 30 si ceva de grade si s-a inmuiat un pic compozitia, iar la mosie inca nu am frigider ....insa ca a mai ramas si am adus inpoi acasa si am pus la frigider a fost si mai buna.
E destul de dulce, dar pentru ciocolatosi asa trebuie sa fie, si dupa parerea mea se preteaza unde sunt multe persoane ca, fiind dulce merge cate o feliuta
#3
Postat 19 June 2014 - 09:26 AM
Mie mi-a mai placut si pentru ca, in afara de cele 20 de min pentru copt aluatul, restul e fara cuptor, deci numai buna de facut cand e cald afara !
#4
Postat 19 June 2014 - 07:59 PM
Si-mi place trucul cu fisiile de hirtie puse in cruce, brava!
#5
Postat 19 June 2014 - 10:09 PM
Pe mine mă atrage tare mult rețeta. Nu știu dacă voi reuși să o fac mâine pt sâmbătă (eu sper) dar cu siguranță săptămâna viitoare va fi a mea.
Va fi monti F1,cu siguranță.
Mulțumesc pentru rețetă!
#6
Postat 20 June 2014 - 10:16 AM
Te astept cu rezultatul, sa vad cum va fi in varinta Monti !
Cantitatile scrise de mine sunt numai bune pentru o tava cu diametru de 28 cm.
#7
Postat 21 June 2014 - 11:21 PM
#8
Postat 23 June 2014 - 04:40 PM
iulia nicoleta, la 18 June 2014 - 01:43 PM, a spus:
Versiune monti F1
Ingrediente pentru o tarta de 28 cm diametru... 26cm am avut eu
Blatul:
220 gr
30 gr cacao,
75 gr
125 gr unt
1 ou.
Pentru caramel:
230 gr
200 gr smantana pentru frisca
70 gr unt
aproximativ 200 gr mixt de nuci (eu am avut alune de padure, caju ,migdale)... eu migdale, nuci si alune de padure (cate 70g de fiecare)
2/3 lingurita rasa de sare ( eu am folosit fleur de sel )... o jumatate lingurita de sare
am pus sub aluat doua fasii de hartie de copt in cruce... Multumesc pt idee! Am folosit-o si eu
Pentru crema de ciocolata avem de nevoie de :
180 ml smantana pentru frisca... mult mai mult de 200g (din experienta mea stiam deja cum se comporta ciocolata min 72% cacao)
150 gr ciocolata neagra... 225g ciocolata min 72% cacao
75 gr
30 gr unt.
E destul de dulce, dar pentru ciocolatosi asa trebuie sa fie, si dupa parerea mea se preteaza unde sunt multe persoane ca, fiind dulce merge cate o feliuta ... Cata dreptate ai! E superdulce! Am reusit sa mananc si a doua felie doar ca era invelita in muuuuulta frisca.
Am avut probleme cu ciocolata. De fapt nu ar fi trebuit sa pun untul. Nu a reusit sa se incorporeze bine. Aveam o presimtire, care s-a si adeverit. Data aviatoare mai putina ciocolata si fara unt.
In consecinta, m-am suparat, si am mai facut inca un strat de caramel pe care l-am pus peste ciocolata. Doar caramel fara mixtul de nuci.
Iar peste am asezat un pic de frisca.
Mie mi-a placut la nebunie, dar daca nu puneam frisca nu stiu daca reuseam sa mananc asa mult.
Eu l-am facut vineri noaptea pt sambata. Sambata era bun, duminica si mai bun, azi o minunatie.
Multumesc mult, Ioana!
#9
Postat 23 June 2014 - 07:56 PM
#10
Postat 23 June 2014 - 08:36 PM
Nu stiu de ce nu ti-a iesit totusi crema de ciocolata, cantitatea de unt fiind totusi mica, e mai mult pentru onctuozitate...
Chiar daca e destul de dulce, eu sigur o voi repeta...
#11
Postat 23 June 2014 - 10:09 PM
Eu cu ciocolata nu am probleme.
Iulia, probabil faptul că eu am folosit doar ciocolata cu min. 72% cacao a contat. Era de ajuns ciocolata.
Adevărul că mi-a plăcut și probabil o voi mai face.
#12
Postat 24 June 2014 - 09:48 AM
sorinadaniela, la 23 June 2014 - 04:40 PM, a spus:
Eu l-am facut vineri noaptea pt sambata. Sambata era bun, duminica si mai bun, azi o minunatie.
Multumesc mult, Ioana!
La cum arata, precis era o minunatie!!!!!!!
Da' cui ii spui tu Ioana???
#13
Postat 24 June 2014 - 11:07 AM
Mă duc acum direct la ultima feliuță, îi pun o plăpumioară de frișcă și șo pe ea. Te aștept, 5 minute dacă vrei, nu mai mult că tare sunt pofticioasă.
#14
Postat 24 June 2014 - 11:29 AM
sorinadaniela, la 24 June 2014 - 11:07 AM, a spus:
Mă duc acum direct la ultima feliuță, îi pun o plăpumioară de frișcă și șo pe ea. Te aștept, 5 minute dacă vrei, nu mai mult că tare sunt pofticioasă.
Ooof, abia acum am vazut. Au trecut cele 5 minute.
Sa-ti fie de bine!
#15
Postat 24 June 2014 - 01:14 PM
#16
Postat 26 June 2014 - 12:54 PM
Asa ca:
saracul de el; trebuie sa se odihneasca...in frigider.
arata asa inainte...
Peter
#17
Postat 26 June 2014 - 01:48 PM
O sectiune cu care sa ma salvezi nu ai?
PS: imi place tare poza cu caramelul in tigaie...ce frumos cade lumina pe el... esti un maestru ce mai !
#18
Postat 26 June 2014 - 02:43 PM
iulia nicoleta, la 26 June 2014 - 01:48 PM, a spus:
O sectiune cu care sa ma salvezi nu ai?
PS: imi place tare poza cu caramelul in tigaie...ce frumos cade lumina pe el... esti un maestru ce mai !
Ba am sectiune. Totodata merci ptr. reteta.
Nu stiu daca poza este pe placul tau, dar praji este tare pe placul meu.
Trebuia sa stea la frigi, dar daca ma rogi asa frumos, a trebuit s-o scot de acolo, ca este prea intuneric...
Sau? Nu stiu..eu am impresia ca in frigider arde o lumina...
Cand deschid usa tot aprinsa este...
Al drac'... ce curent imi consuma.
Peter
PS. ba, trebuie sa editez...ce fain se simte caramelul...Mamma mia!
Poate l-am facut eu asa bun...