Forum Culinar: Bolinho de bacalhau (Chftele de cod) - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bolinho de bacalhau (Chftele de cod) Reteta portugheza

#1 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,387
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 05 August 2014 - 04:05 AM

Saptamana trecuta am descoperit reteta de chiftele de cod si mi s-a parut interesanta de incercat, asa ca in weekend am facut rost de ingrediente si am experimentat. Intre timp mai vorbisem si cu 2 colege, una brazilianca si cealalta portugheza, si ambele m-au asigurat ca nu o sa imi para rau.

Asadar, ingrediente:

450g Cod (eu am folosit proaspat dar conform susrsei portugheze, ar fi trebuit cod sarat)
cam 125g cartof ( am folosit 3 cartofiori noi)
Ulei de masline 4 linguri (plus pentru prajit)
1/2 ceapa mica galbena, tocata fin
2 catei de usturoi mici, tocati
1 lingurita cimbru proaspat ( am folosit uscat)
3 linguri patrunjel proaspat, tocat fin
sare dupa gust
un varf de cutit de nucsoara
2 oua (albușurile se separa de galbenusuri)

Ulei suficient pentru a acoperi jumătate din chiftele atunci când se prajesc (am folosit 1/2 ceasca ulei de masline, plus o ceasca ulei vegetal)

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072033217084.jpg

Mod de preparare:

Se fierbe codul si apoi se lasa sa se raceasca (daca se foloseste cod sarat, atunci pregatirile trebuie incepute cu 2 zile inainte cand se pune codul la desarat). Se fierb si cartofii si se lasa si ei sa se racoreasca.

Cand cartofii si codul s-au racit, se marunteste codul iar cartoful se trece prin sita. In varianta portugheza, codul se marunteste folosindu-se un prosop. In felul acesta bucățile vor fi mai fine și aluatul va avea o consistenta mai aerisita, dar se poate marunti si cu ajutorul furculite ( varianta braziliana :105: ).
Eu am maruntit cu prosopul, dar nu pun poza ca nu arata prea "pretty".

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-1407203355655.jpg

Se amesteca galbenusurile de ou, codul maruntit, cartoful trecut prin sita, ceapa tocata, usturoiul pisat, cele 4 linguri de ulei de masline, cimbrul, patrunjelul, sarea si nucsoara si se omogenizeaza.

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-1407203378239.jpg

Separat, albusurile se bat spuma si apoi se incorporeaza in compozitie. ( Mi s-a parut tare interesant trucul asta cu albusurile batute spuma. Cand se incorporeaza in compozitie, se observa imediat trecerea de la un aluat oarecum vascos la un aluat de o consistenta aerata).

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072033923533.jpg

Se formeaza chiftelele. In reteta originala, chiftelele se formeaza cu ajutorul a 2 linguri.

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072034076449.jpg

Dupa ce toate chiftelele sunt gata, se lasa la frigider cam 30 minute. Asta ajuta aluatul sa se "odihneasca" si chiftelele se vor intari si sta mai tepene :). Mie mi-au iesit 22 de bucati.

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072034467267.jpg

Se prajesc chiftelele in tigaie si apoi se scot pe servetele de hartie.

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072034707212.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072034970233.jpg

Se servesc calde sau reci, dupa preferinta, si neaparat stropite cu zeama de lime.
Pofta buna!

Reteta dupa care m-am inspirat se afla aici

#2 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,387
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 05 August 2014 - 04:15 AM

Hmm- cred ca pozele sunt un pic cam mari. Imi cer scuze pentru asta.
Si nu sunt sigura ca am postat reteta unde trebuie. E bine la Retete in imagini sau trebuia la Retete cu peste si fructe de mare?

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 05 August 2014 - 09:52 AM

n-ai gresit cu nimic, mie mi-ai facut o pofta!!!
sa-ti fie de bine, vreau si eu!

#4 Useril este offline   koral 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,485
  • Inregistrat: 01-January 10

Postat 05 August 2014 - 01:47 PM

Minunat! O sa incerc si eu reteta, zilele astea, din jumate de cantitate, ca n-am atata cod in congelator ( de cod proaspat nu poate fi vorba in zona in care locuiesc eu :105: )
Nu-i cereţi unei femei imposibilul. E capabilă să vi-l ofere!!!

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 August 2014 - 02:09 PM

Vezi postareaWowerful, la 05 August 2014 - 04:15 AM, a spus:

Hmm- cred ca pozele sunt un pic cam mari. Imi cer scuze pentru asta.
Si nu sunt sigura ca am postat reteta unde trebuie. E bine la Retete in imagini sau trebuia la Retete cu peste si fructe de mare?

pozele-s bune
Eu le-as duce la Retete din bucatariile lumii :105:

#6 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 05 August 2014 - 02:35 PM

Cum vine asta " se marunteste folosindu-se un prosop"?!?

Zau ca m-a lasat nedumerita...
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#7 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,387
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 05 August 2014 - 03:34 PM

Vezi postareazerda, la 05 August 2014 - 02:35 PM, a spus:

Cum vine asta " se marunteste folosindu-se un prosop"?!?

Zau ca m-a lasat nedumerita...



Scuze, cred ca nu stiu eu sa ma exprim.
Se pune codul fiert intr-un prosop curat si cu ajutorul degetelor, se sfarama in bucati fine (atat cat se poate ca eu nu prea am avut rabdare). Dupa prima experienta, indraznesc sa zic ca merge mai usor cu furculita sau chiar si la robot.

Asa a fost la mine:
Imagine atasata: monthly_08_2014/post-1728-14072456293237.jpg

#8 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,387
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 05 August 2014 - 03:53 PM

koral cu atat mai bine daca ai cod sarat, reteta portugheza e cu cod sarat. Mie mi s-a zis ca cel proaspat are un miros mai puternic si asta ar putea fi o problema ( la noi nu a fost).

Adriana cred ca tu stii mai bine unde ar merge pus topicul. Eu nu am nimic impotriva sa fie mutat.
Aseara am postat si dupa, am observat sectiunea cu retete de peste... Poate nu ar fi rau sa postez mai des, asa o sa invat ce si unde trebuie pus :)

#9 Useril este offline   Rain 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 472
  • Inregistrat: 19-January 10

Postat 05 August 2014 - 07:05 PM

Vreau si eu o portie :) arata super apetisante!
Enjoy the silence!

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 August 2014 - 11:48 PM

Vezi postareaWowerful, la 05 August 2014 - 03:53 PM, a spus:

Poate nu ar fi rau sa postez mai des, asa o sa invat ce si unde trebuie pus :)

Asta imi pare a fi o idee foarte buna :)

#11 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 07 August 2014 - 04:37 AM

Chiftelele astea trebuie sa le fac si eu. Ca mi-au placut de cand le-am vazut. Bravo Wow, sa mai vii cu retete din astea.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#12 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 August 2014 - 04:09 PM

Minunat arata chiftelutele. Cand oi gasi cod le voi prepara.
Multumesc pentru reteta.
Imagine postata

#13 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 20 September 2014 - 12:42 AM

Le-am facut aseara si le-am si mancat. Sunt foarte gustoase, merci Wow.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi