Bolinho de bacalhau (Chftele de cod) Reteta portugheza
#1
Postat 05 August 2014 - 04:05 AM
Asadar, ingrediente:
450g Cod (eu am folosit proaspat dar conform susrsei portugheze, ar fi trebuit cod sarat)
cam 125g cartof ( am folosit 3 cartofiori noi)
Ulei de masline 4 linguri (plus pentru prajit)
1/2 ceapa mica galbena, tocata fin
2 catei de usturoi mici, tocati
1 lingurita cimbru proaspat ( am folosit uscat)
3 linguri patrunjel proaspat, tocat fin
sare dupa gust
un varf de cutit de nucsoara
2 oua (albușurile se separa de galbenusuri)
Ulei suficient pentru a acoperi jumătate din chiftele atunci când se prajesc (am folosit 1/2 ceasca ulei de masline, plus o ceasca ulei vegetal)
Mod de preparare:
Se fierbe codul si apoi se lasa sa se raceasca (daca se foloseste cod sarat, atunci pregatirile trebuie incepute cu 2 zile inainte cand se pune codul la desarat). Se fierb si cartofii si se lasa si ei sa se racoreasca.
Cand cartofii si codul s-au racit, se marunteste codul iar cartoful se trece prin sita. In varianta portugheza, codul se marunteste folosindu-se un prosop. In felul acesta bucățile vor fi mai fine și aluatul va avea o consistenta mai aerisita, dar se poate marunti si cu ajutorul furculite ( varianta braziliana ).
Eu am maruntit cu prosopul, dar nu pun poza ca nu arata prea "pretty".
Se amesteca galbenusurile de ou, codul maruntit, cartoful trecut prin sita, ceapa tocata, usturoiul pisat, cele 4 linguri de ulei de masline, cimbrul, patrunjelul, sarea si nucsoara si se omogenizeaza.
Separat, albusurile se bat spuma si apoi se incorporeaza in compozitie. ( Mi s-a parut tare interesant trucul asta cu albusurile batute spuma. Cand se incorporeaza in compozitie, se observa imediat trecerea de la un aluat oarecum vascos la un aluat de o consistenta aerata).
Se formeaza chiftelele. In reteta originala, chiftelele se formeaza cu ajutorul a 2 linguri.
Dupa ce toate chiftelele sunt gata, se lasa la frigider cam 30 minute. Asta ajuta aluatul sa se "odihneasca" si chiftelele se vor intari si sta mai tepene . Mie mi-au iesit 22 de bucati.
Se prajesc chiftelele in tigaie si apoi se scot pe servetele de hartie.
Se servesc calde sau reci, dupa preferinta, si neaparat stropite cu zeama de lime.
Pofta buna!
Reteta dupa care m-am inspirat se afla aici
#2
Postat 05 August 2014 - 04:15 AM
Si nu sunt sigura ca am postat reteta unde trebuie. E bine la Retete in imagini sau trebuia la Retete cu peste si fructe de mare?
#3
Postat 05 August 2014 - 09:52 AM
sa-ti fie de bine, vreau si eu!
#4
Postat 05 August 2014 - 01:47 PM
#5
Postat 05 August 2014 - 02:09 PM
Wowerful, la 05 August 2014 - 04:15 AM, a spus:
Si nu sunt sigura ca am postat reteta unde trebuie. E bine la Retete in imagini sau trebuia la Retete cu peste si fructe de mare?
pozele-s bune
Eu le-as duce la Retete din bucatariile lumii
#6
Postat 05 August 2014 - 02:35 PM
Zau ca m-a lasat nedumerita...
#7
Postat 05 August 2014 - 03:34 PM
zerda, la 05 August 2014 - 02:35 PM, a spus:
Zau ca m-a lasat nedumerita...
Scuze, cred ca nu stiu eu sa ma exprim.
Se pune codul fiert intr-un prosop curat si cu ajutorul degetelor, se sfarama in bucati fine (atat cat se poate ca eu nu prea am avut rabdare). Dupa prima experienta, indraznesc sa zic ca merge mai usor cu furculita sau chiar si la robot.
Asa a fost la mine:
#8
Postat 05 August 2014 - 03:53 PM
Adriana cred ca tu stii mai bine unde ar merge pus topicul. Eu nu am nimic impotriva sa fie mutat.
Aseara am postat si dupa, am observat sectiunea cu retete de peste... Poate nu ar fi rau sa postez mai des, asa o sa invat ce si unde trebuie pus
#10
Postat 05 August 2014 - 11:48 PM
#11
Postat 07 August 2014 - 04:37 AM
#12
Postat 07 August 2014 - 04:09 PM
Multumesc pentru reteta.
#13
Postat 20 September 2014 - 12:42 AM