La Revelion am fost invitati acasa la niste prieteni. Acolo am cunoscut o prietena de-a gazdelor pe care noi nu o mai vazusem pana atunci.
Cum fiecare a facut cate ceva, ea a adus ca dulce aceasta prajitura, se intelege nemonti.
Nu am putut sa o gust, dar vazand reactiile tuturor am decis sa cer reteta. De mult eram in cautare unei astfel de retete, dar mi-ar fi placut una deja colaudata. Am fost incantata imediat de usurinta cu care putea fi adaptata la monti.
Am vrut sa o fac de Sf Ion pt mama dar cum ea a muncit am lasat-o balta pana in seara aceasta.
Maine mamare e libera si cum o vom sarbatori 2 in 1 (Sf Ion si ziua de nastere... ca va munci si atunci) am trecut la atac.
Mi-e un somn de nu va vad, dar nu m-am lasat pana cand nu am terminat-o. Am descarcat pozele si v-o prezint.
Ingrediente foi:
- 8 albusuri
- 400g nuca macinata... eu am folosit 200g faina de migdale si 200g migdale macinate de mine mai grossier
- 300g
- 3 linguri cacao
- 4 linguri
- 1/2 plic praf de copt
Mod de preparare:
Albusurile cu un pic de sare le batem spuma. Se adauga fructoza si continuam sa batem pana obtinem o spuma tare.
Reteta zice sa amestecam faina cu nuca, cacao si praful de copt si sa adaugam incet cate o lingura din acest amestec peste albus. Se incorporeaza totul cu ajutorul unei linguri de lemn.
Eu am pus pe rand fiecare ingredient si am amestecat usor de sus in jos cu lingura de lemn.
Compozitia rezultata ar trebui impartita in 3 parti egale pt a coace pe rand fiecare foaie. Ingredientele sunt date pt o tava de 22/30cm.
Eu eram prea obosita asa ca am decis in prima faza sa fac doua foi, urmand ca la sfarsit sa ma razgandesc si sa pun toata compozitia in tava cea mai mare care o aveam.
Am facut, astfel, o singura foaie.
Cuptor preincalzit la 180°C timp de 15 minute.
A, ca uitai... cu de la mine putere am aruncat peste compozitie muulte lamele de migdale.
Am pus porcusorul sa sune si am trecut la facut crema.
Ingrediente crema:
- 8 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 3 linguri de cacao
- 250g
- 4 linguri cu
- 100g ciocolata
- 250g unt
Mod de preparare:
Galbenusurile, oul, fructoza, cacao si laptele monti intr-o craticioara pe foc mic (10 minute) sau pe bain-marie (20 minute) se amesteca in continuu cu telul (eu cu lingura de lemn)pana se incalzeste crema si se ingroasa usor.
Punem ciocolata rupta in bucatele mici si continuam sa amestecam.
Eu am ales prima varianta, direct pe foc mic. Nu aveam nici timp si nici chef de instalatii tehnologice.
Dam la o parte de pe foc si o lasam sa se raceasca un pic (maxim 8 minute).
In timp ce mestecam de zor in crema se apuca porcusorul sa sune asa ca m-am grabit sa scot blatul de la cuptor.
Daca m-ati fi vazut cum mi se impleticeau mainile intre crema si cuptor... o fericire!
Asta-i ariciul...
Intre timp ne intoarcem la crema ca trecura cele 8 minute regulamentare si am adaugat untul taiat cubulete. Am amestecat energic pana tot untul a fost incorporat in crema.
Asteptam ca sa se raceasca crema, care fie vorba intre noi, s-a racit destul de repede.
Daca faceti ca la carte aveti 3 foi asa ca va trebui sa impartiti si crema in 3 pt asamblare, tip foaie, crema si tot asa.
Fatuca de la Revelion a facut foaie, crema, foaie, crema, foaie si apoi o glazura de ciocolata.
Eu, in schimb, am taiat blatul in doua si am facut foaie, crema, foaie crema.
Acum la rece cu el, asa ca ma duc jos sa-l bag in garaj nu vreau sa-l bag in frigider. Sincer nici nu stiu daca se baga in frigicer. De Revelion dulcele a fost adus de pe balcon... tot la rece se cheama.
Cica se poate presara nuci/migdale coapte sau caramelizate. Na belea ca eu am uitat, dar cum maine e o alta zi voi decide cum sa-l fac mai frumos la fata locului. Acum mi-e somn.
Poate-l voi imbraca in frisca daca ma supar un pic. Voi vedea maine dimineata.
Sectiune, imi pare rau, maine.
Am uitat sa va spun ca nu m-a lasat inima sa nu gust si din blat si din crema. Mmmmm, delicioase. Maine, impreuna, dupa ce s-au imprietenit una cu alta am eu o banuiala ca va fi ceva superdelicios.
Revin maine!