yoyo, la 04 August 2016 - 06:57 PM, a spus:
Daniella , baba ghanoush se numeste salata arabeasca facuta din vinete cu rosii tocate, ardei, usturoi, Dpis alroman (melasa de rodie).
Mutabal e altceva.
In baba ganoush nu se pune ardei. Rosiile sunt optionale.
Eu acum sunt intr-o pauza de facut baba ganoush asa ca sa va povestesc cum fac eu asta.
Vinetele (trei) coapte pe gratarul de jar. Cand sunt gata se curata si se pun la scurs. Apoi se toaca vinetele cu tocator de lemn

Apoi se pun in troc.
Se iau trei catei babani de usturoi (poa sa fie si patru, sau cat vreti. Dar, atentie, usturoiul e baza in baba ganoush) si se zdrobesc cu latul lamei cutitului. Se indeparteaza coaja si se toaca binebine. Ce-a iesit se pune peste vinete si se amesteca, cu lingura de lemn, binebine.
Se ia ceva ulei de masline si se pune peste vinete. Cat vreti, da sa nu fie prea mult. Se amesteca binebine.
Se iau fo 2-3 linguri zdravene de tahini (sau tahina, cum mai zic unii) si se pune in vinete. Se amesteca binebine.
Se ia o lingurita rasa cu seminte de chimen (atentie, chimen nu chimion sau chimen negru!!! CHIMEN!), se rumeneste putinputin intr-o tigaie, se mojareaza bine si se pune peste vinete. Se amesteca binebine. Atentie, chimenul este nelipsit!
Se pune sare (de mare) si piper, dupa gust, dar intai mojarate bine.
Se stoarce ceva zeama de lamaie, dupa gust, peste vinete si se amesteca binebine. Io pun zeama de lime.
Se amesteca binebine din nou, se gusta si se mai adauga, daca e cazul, cate ceva din ingredientele de mai sus. DACA E CAZUL! In general mai e cazul de ceva tahini

Daca se vrea, si ar fi bine sa se vrea, se toaca coriandru verde (o mana zdravana) si se adauga in amestecatura si se amesteca binebine. Cine nu vrea coriandru poa sa puie patrunjel dar nu d-ala cret, ci cu fruntea lata. Daca nu se vrea amestecat in vinete se poate presara pe deasupra cand baba e gata. Ca decor.
Se netezeste amestecatura in troc sau se pune in alt troc pe masura si se orneaza pe deasupra cu samburi de rodie, pentru ca ati avut grija sa curatati o rodie inainte de a va apuca de treaba.
Cine vrea poa sa puna pe deasupra si ceva seminte de pin prajite (dar nu facute carbune). Io nu pun.
Asta e baba ganoush pe care o fac eu. Rosii nu pun pentru ca o stric.