Forum Culinar: Sfaturi pentru umplutul borsului - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sfaturi pentru umplutul borsului

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 November 2015 - 09:07 AM

Povestea e asta.
Mi-a adus mama huste de la o vecina, erau parfumate si bune, am pus de-am umplut prima data borsul care a iesit foarte bine. Apoi am pus de o parte din ele si am improspatat restul cu tarite si faina de porumb, mai intii le amestec cu un rest de bors si apoi dupa citva timp torn apa calda. Las la caldurica, amestec de 2 ori pe zi si dupa 3 zile trag borsul si procedez iar cu hustele cum am mai zis. Observ ca de ieri deasupra borsului incepe sa se faca patina aceea opaca care e destul de normala ca apare uneori si pe muraturi dar care incepe sa ma ingrijoreze. Parfumul asa frumos ca cele aduse nu prea il mai are.
Mi-e frica sa nu mi se strice si nu stiu ce sa fac, cine ma poate ajuta?
Faza pe care mi-o poveste mama ca nu-i iese ca e prea buna la suflet :(( nu ma multumeste asa ca ziceti stiintific si chimic ce tre' sa fac ca sa nu-mi pierd borsul :((

#2 Useril este offline   mireloasa 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 04-December 09

Postat 17 November 2015 - 01:49 PM

 Adriana, la 17 November 2015 - 09:07 AM, a spus:


Faza pe care mi-o poveste mama ca nu-i iese ca e prea buna la suflet :floare: nu ma multumeste asa ca ziceti stiintific si chimic ce tre' sa fac ca sa nu-mi pierd borsul :D


:lol: Eu stiam ca trebuie trasi copiii de urechi pentru ca sa fie borsul acru!

Nu am umlut bors niciodata si chiar ma gandeam sa incep sa o fac, asa ca astept si eu cu interes raspunsurile.

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 November 2015 - 02:23 PM

S-a mai discutat aici http://artaculinara....borsul-de-casa/,nu stiu cat de ajutor poate fi,eu cumpar ca la noi este de cumparat in comert cel de tecuci e si la bidon si la punga f. bun,dar daca-mi amintesc eu bine bunica punea si crenguta de visin pt. aroma(in plus punea in borcan mare de sticla,eu cred ca asta e f. important) vad ca seful(sef de gara,te salut sefule :lol: )zice de paine.
Cum am zis nu ma pricep dar din ce s-a discutat acolo poate ajuta..Pote si conservarea ajuta adica:la loc uscat,intunericios si racoros ...abar' n-am imi dau si eu cu parerea.. :floare:

P.s o sa intreb pe matusa Marlena ca ea sigur stie..

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 November 2015 - 02:45 PM

Deci matusa Marlena a zis asa,ca din hustele vechi care utilizezi pt. urmatosrul bors se numeste cuib,peste acelea se mai pune un pumn de huste noi cand faci urmatorul bors(reinoesti),lasi la fermentat ,cand borsul e gata daca nu utilizezi imediat dai la frigider la rece zeama de bors..ca sa nu pierzi cuibul ca asta era intrebarea ta trebuie mereu reinoit,cam ca la lievito madre ,stii tu ce vreau sa zic...

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 November 2015 - 10:09 PM

 mireloasa, la 17 November 2015 - 01:49 PM, a spus:

Eu stiam ca trebuie trasi copiii de urechi pentru ca sa fie borsul acru!

Pai l-am tras da' degeaba.
Al'data cind am pornit eu de la 0 si anm facut huste am si pus-o pe soacra-mea sa amestece si tot degeaba :floare:

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 November 2015 - 10:23 PM

 Geany, la 17 November 2015 - 02:45 PM, a spus:

Deci matusa Marlena a zis asa,ca din hustele vechi care utilizezi pt. urmatosrul bors se numeste cuib,peste acelea se mai pune un pumn de huste noi cand faci urmatorul bors(reinoesti),lasi la fermentat ,cand borsul e gata daca nu utilizezi imediat dai la frigider la rece zeama de bors..ca sa nu pierzi cuibul ca asta era intrebarea ta trebuie mereu reinoit,cam ca la lievito madre ,stii tu ce vreau sa zic...

Pai exact asta am facut de fiecare data.
Mi-am tinut un borcan din cele aduse de mama, cred si sper ca se mentine in frigider citeva saptamini fara probleme.
Am citit si ce zicea sefu'.
Asa ca:
- l-am tras simbolic de urechi pe Marco care saracu' n-are nici o vina si cre' ca a depasit si virsta ceruta :lol:
- am amestecat acum si m-am gindit si la soacra-mea si la un coleg care ma enerveaza masiv in ultima vreme :floare:
- miine trag si il reinnoiesc si o sa adaug si piinea neagra
- din ce zice sefu' incepe sa faca floare pentru ca nu l-am inchis bine (credeam ca tre' sa respire) si nu am umplut borcanul pina la buza, miine remediez tot
- am pus si ramurica de visin duminica dar n-a dat nici un rezultat
- taritea folosita e cumparata direct de la moara si e nerafinata pentru ca e cea care aici se foloseste pentru animale, faina de porumb e si ea integrala.

Mi-ar parea tare rau sa le pierd ca erau bune.

Inca o intrebare, cineva a congelat hustele? Ca ma gindesc ca asa isi mentine proprietatile initiale dar mama a zis ca nu a auzit pe nimeni sa o faca. Desi in ea nu ma incred ca n-a umplut niciodata bors.
Am dat unei familii de romani un borcan de huste, peste citeva zile ii intreb daca lor li s-a acrit.

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 November 2015 - 11:07 PM

Habar nu am daca nu spun vreo calamitate :floare: dar poate ar ajuta sa adaugi si cateva boabe de porumb daca ai (ajuta la fermentatie si la varza murata )si asa poate scapa si Marco de urecheala .Despre huste congelate nici eu nu am auzit,eu stiu ca se pastreaza intr-un saculet de panza la loc aerisit(nu umezeala).

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 November 2015 - 11:29 PM

Da' uscate zici? ca altminteri porumb cred ca as putea gasi doar ala oribil sub vid dulce :floare:

#9 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 November 2015 - 11:37 PM

 Adriana, la 17 November 2015 - 11:29 PM, a spus:

Da' uscate zici? ca altminteri porumb cred ca as putea gasi doar ala oribil sub vid dulce :lol:

Da! de ala uscat,de se da la pui :floare: (la varza murata pt. a o face mai acra de ala pune mama in butoi)si cum eu sunt cu experimentele eu cred ca ar functiona si la bors.(cum ziceai de taratele cumparate direct de la moara ,poate tot de acolo ai putea face rost)

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 November 2015 - 09:40 AM

Caut si incerc, mersi

#11 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,290
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 18 November 2015 - 09:44 AM

 Adriana, la 17 November 2015 - 09:07 AM, a spus:

Povestea e asta.
Mi-a adus mama huste de la o vecina, erau parfumate si bune, am pus de-am umplut prima data borsul care a iesit foarte bine. Apoi am pus de o parte din ele si am improspatat restul cu tarite si faina de porumb, mai intii le amestec cu un rest de bors si apoi dupa citva timp torn apa calda. Las la caldurica, amestec de 2 ori pe zi si dupa 3 zile trag borsul si procedez iar cu hustele cum am mai zis. Observ ca de ieri deasupra borsului incepe sa se faca patina aceea opaca care e destul de normala ca apare uneori si pe muraturi dar care incepe sa ma ingrijoreze. Parfumul asa frumos ca cele aduse nu prea il mai are.
Mi-e frica sa nu mi se strice si nu stiu ce sa fac, cine ma poate ajuta?
Faza pe care mi-o poveste mama ca nu-i iese ca e prea buna la suflet :floare: nu ma multumeste asa ca ziceti stiintific si chimic ce tre' sa fac ca sa nu-mi pierd borsul :lol:

Adriana, mama mea pune in bidonasul in care umple bors pe langa crengi de visin, si leustean. Iar visin nu pune doar o crenguta, pune destul de multisor, la fel si leustean. E drept ca si bidonasul e destul de mare ca umple mereu pentru toata familia, surori, nepoti etc.
Iar bunica mea imi dadea cu facaletul ala cu care amesteca borsul pe la gura ca cica eram rea de gura si se acrea borsul. Si faza asta ma enerva si mai tare ca ma murdarea pe fata si eram si mai guraliva hahahaha. Mereu ma prindea la inghesuiala si nu-i pasa deloc de protestele mele, cu cat mai nervoasa eram cu atat mai acru borsul.
brain loading....please wait....

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 November 2015 - 11:55 AM

Leusteanul acum mi s-a ingalbenit tot, in hustele aduse de la vecina erau tije de marar dar nici dintr-asta n-am ca se prinde tare greu. Crenguta de visin am pus dar acum e fara frunze.
Faza cu facaletul cre' ca ar merge bine si la maica-mea si la soacra-mea :floare: da' iti dai seama ca n-o pot face.

#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 November 2015 - 12:52 PM

Pentru parfum la bors daca nu ai acum leustean eu zic ca ar merge si cimbru.O crenguta de cimbru,rau nu are ce sa-i faca.Mie in orice ciorba (fie ca e de fasole,perisoare,carne,legume etc)imi place sa pun la fiert si o crenguta de cimbru.

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,063
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 November 2015 - 08:03 PM

Pe balcon nu mai am cimbru, tre sa ma duc in gradina sa vad dar miine pe lumina ca in seara asta am ajuns tirziu.
Am reimprospatat cu juma din hustele originale pe care le aveam in borcan in frigider, juma cu hustele care era in borcan dupa ce am tras borsul, un polonic de malai si 2 de tarite, o felie de piine neagra si boabe de porumb pentru pop corn :floare: ca altele n-am gasit, totul pus in borcan nou curat, sa speram ca va fi bine, acu ma duc sa le pun apa deasupra si o sa ma gindesc la soacra-mea in timp ce amestec :lol:

Apa care se pune trebuie sa fie calda asa-i? nu fierbinte dupa ce a dat in clocot

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 November 2015 - 10:44 PM

Daa!! apa trebuie sa clocoteasca (e mai sterila asa )apoi racorita pana la calda,eu asa stiu,cum am zis nu am pus dar teoretic eu asa stiu..Succes,chiar sper sa fii multumita de rezultat :floare:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi