Rohrnudeln ptr. iubitorii de aluat dospit
#1
Postat 16 December 2015 - 07:14 PM
Tradus: taitei de teava
(Rohr, printre altele inseamna pe germana defapt cuptor).
Un fel de croafne facute in cuptor. Si cum Eataly m-a rugat de doua ori sa pun reteta, uite-o:
Ptr. aluat:
500 g faina
20 g drojdie proaspata
250 ml lapte caldut
50-75 g zahar
1/2 lingurita de sare
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamiie
80 g unt topit
1 ou sau doua galbenusuri
100 g unt ptr. copt in tava.
Tava mea are 34 x 24 cm si ajunge perfect ptr. 20 de bucati.
Dupa ce am cantarit toate,
facem o maia din drojdie, o lingura de zahar, putina faina si putina apa calduta. Lasam vreo 15 minute sa se dezvolte intr-un loc mai caldut.
Apoi facem un aluat din toate ingredientele. Laptele poate nu trebuie tot. Vedeti consistenta, nici prea moale, nici prea tare...
Lasam sa creasca vreo 30 de minute.
Punem pe masa de lucru si facem 20 de bile.
In tava am topit untul, tavalim in el cele 20 de bile
si lasam acoperite la loc caldut inca vreo 30 de minute la crescut.
Incalzim cuptorul la 180°C. Coacem vreo 40 de minute.
Cum cartea mea de retete e scrisa acum citiva ani, temperatura propusa poate sa prescurteze chiar timpul de coacere.
Deci atentie la culoare.
La mine erau aproape gata dupa deja 30 de minute.
Dupa ce sunt gata, scoatem din cuptor si lasam vreo 10 minute sa raceasca putin.
Rasturnam si le desprindem una de alta.
Daca vreti(eu vreau intotdeuna) le puteti umple cu ceva gem.
Putin zahar pudra deasupra si gata.
Normal ele se maninca caldute cu sos de vanilie, compot sau sos cald de prune sau cu ce vreti.
Noi le servim ca atare.
Pofta buna.
Peter(de azi Opa)
#3
Postat 16 December 2015 - 11:11 PM
#4
Postat 16 December 2015 - 11:25 PM
#5
Postat 17 December 2015 - 06:44 AM
Micul, la 16 December 2015 - 09:55 PM, a spus:
Geany, la 16 December 2015 - 11:11 PM, a spus:
Da Geany, sunt gogosi din alea, pufoase si usor de facut.
Foxyy, la 16 December 2015 - 11:25 PM, a spus:
Merci Moni.
Peter
#8
Postat 17 December 2015 - 10:28 AM
Super faine gogoselele, tare-mi fac cu ochiul...
#9
Postat 17 December 2015 - 10:47 AM
Sarbatoresc si eu cu voi: m-am apucat de aluat!
#10
Postat 17 December 2015 - 12:41 PM
Peter, la 16 December 2015 - 07:14 PM, a spus:
Peter(de azi Opa)
Felicitari bunicilor si parintilor!
#11
Postat 17 December 2015 - 01:23 PM
Uite-o pe bunica cu nepotu'
Peter
#12
Postat 17 December 2015 - 02:13 PM
#13
Postat 17 December 2015 - 07:05 PM
#14
Postat 17 December 2015 - 07:33 PM
any_annette, la 17 December 2015 - 02:13 PM, a spus:
Saru mana Any.
Peter
#15
Postat 17 December 2015 - 07:39 PM
Eataly, la 17 December 2015 - 07:05 PM, a spus:
Cel mai frumos cadou de Craciun, asa-i?
Pupici de la matusile de pe forum!!
Pufosenii de nedescris: danke!
Merci Lili, am transmis deja. Si bunica se bucura si va multumeste.
Dar ce bine ti-au iesit gogoasele. Respect. Pofta mare.
Bunica si bunicul
#16
Postat 17 December 2015 - 07:42 PM
moatza, la 17 December 2015 - 07:53 AM, a spus:
Hai mai Moatzo, ce stii sa te prefaci. Cum sa nu iasa la asa descriere.
Si gemul acela incape tot acolo asa(dar nu trebuie pus atit) ca sunt asa de pufoase si se mai umfla mult...
Peter
#17
Postat 17 December 2015 - 08:00 PM
Ca eu ma gandisem sa topesc untul sa tavalesc bilele si sa le pun doar in tava unsa,dar daca trebuie lasate asa la copt in unt mai abundent asa o sa fac si eu,doar ca tava mea e mare ,cea mica e prea mica(aia de negresa)
#18
Postat 17 December 2015 - 08:21 PM
Geany, la 17 December 2015 - 08:00 PM, a spus:
Ca eu ma gandisem sa topesc untul sa tavalesc bilele si sa le pun doar in tava unsa,dar daca trebuie lasate asa la copt in unt mai abundent asa o sa fac si eu,doar ca tava mea e mare ,cea mica e prea mica(aia de negresa)
Cele 80 g unt poti sa le topesti in microunda sau altfel. Dar cele 100 de g se topesc in tava ca si asa tre tavalite bilele in unt si coapte acolo asa.
Dar tava ar cam trebui sa fie de marimea aceea, sau faci juma de portie de prima data, sa vezi cum se comporta. Dar la tava prea mare mie frica sa nu iasa prea plate... Lasa ca faci tu ca doara te pricepi.
Peter
#19
Postat 17 December 2015 - 09:34 PM
Despre tava prea mare e ca nu o fi deajuns stratul de unt ramane si loc intre ele si poate untul ala s-o arde,cred ca ele trebuie sa se uneasca prin crestere,nu?! pot face de 2 ori (deci una dupa alta in tava mica,ma gandesc)
#20
Postat 18 December 2015 - 06:39 AM
Geany, la 17 December 2015 - 09:34 PM, a spus:
Despre tava prea mare e ca nu o fi deajuns stratul de unt ramane si loc intre ele si poate untul ala s-o arde,cred ca ele trebuie sa se uneasca prin crestere,nu?! pot face de 2 ori (deci una dupa alta in tava mica,ma gandesc)
80 g de unt topit se pune in aluat!