Prajitura Irina prajitura copilariei mele..
#1
Postat 22 March 2016 - 12:41 AM
Acum vreo 5 ani i-am cerut matusa-mii reteta, dar pana sa apuc eu s-o fac, normal ca am pierdut-o..
Anul trecut, cand s-a dus mama in satul natal, am rugat-o pe ea sa-si viziteze verisoara si sa faca rost de reteta. A ubliat, normal..
Asa ca, acum 2 saptamani, ca sa scape de gura mea, a pornit telefonul fara fir.. la propriu fara fir - telefoanele mobile au inceput sa sune. Eu catre mama, mama catre una din surori, care a tocat-o pe biata matusa Irina pana cand a scos reteta. Si, telefoanele au inceput sa sune in sens invers... pana am capatat textul mult-dorit!
Asadar, iaca reteta:
Ingrediente foi
125 g unt
150 g zahar
2 oua
2 linguri miere
400 - 600 g faina ("cat incape")
o lingura rasa de bicarbonat de sodiu stins cu lamaie / otet
esente / coaja rasa (lamai / portocale..)
Preparare:
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul, rand pe rand.
Galbenusurile se bat cu miere, apoi se adauga untul, bicarbonatul stins si o parte din faina.
Se amesteca bine, se pune si albusul batut spuma, esenta de rom / vanilie (eventual coaja rasa) si se mai adauga faina pana se obtine un aluat nelipicios.
Se intind 4 foi ce se coc la foc mediu. Atentie - sunt foi subtiri si se fac in cateva minute. De preferinta, intai se intind toate foile, apoi se pun in cuptor.
Crema:
1200 ml smantana pentru frisca
zahar dupa gust
esenta de vanilie (sau orice altceva) dupa gust
nuca macinata - cateva linguri bune
Se bate smantana pana se ingroasa, apoi se adauga zahar si esente - pana ajunge la gustul dorit.
Se pun cateva linguri de nuci macinate si se amesteca usor, pana se incorporeaza complet.
Daca va plac prajiturile mai "nucoase", puneti mai multa nuca macinata.
Se imparte crema in 3 si se pune intre foi.
Se lasa la inmuiat cel putin cateva ore, eventual peste noapte.
Se savureaza cu mare placere!
Observatii:
- faina se pune si in functie de aluat, daca e lipicios, se mai adauga, pana nu se mai lipeste de mana / vas. In original, reteta zice 400 g, dar fie am folosit eu oua mari, fie lingurele cu miere au fost prea pline, fie faina prea umeda, fie...... cert e ca au intrat cam 600 g de faina. Voi puneti "cat incape".
- la crema eu zic ca mai intra frisca. Parca-i cam subtire stratul, dupa gustul meu.. Cam 1200 - 1500 ml de frisca ar fi cantitatea ideala (pentru mine).
- gustul nu e chiar identic cu cel original, dar.. nici ouale nu-s de la gainile din ograda sau frisca & untul de la vaca din grajd.. Matusa-mea avea un avantaj.. Dar, e pe-aproape si ce-am obtinut eu. Mi-am adus (iar) aminte de copilarie, servind din aceasta prajitura. E minunata!
#2
Postat 22 March 2016 - 08:19 AM
Arata tare imbietoare aceasta prajitura
#3
Postat 22 March 2016 - 08:40 AM
#4
Postat 22 March 2016 - 08:52 AM
Geany, la 22 March 2016 - 08:19 AM, a spus:
Arata tare imbietoare aceasta prajitura
Cu placere!
Culoarea cred ca e si de la zahar (eu folosesc din cel nerafinat), dar si de la bicarbonat (cel de sodiu ingalbeneste nitel aluaturile). Plus mierea, normal!
#5
Postat 22 March 2016 - 08:53 AM
#6
Postat 22 March 2016 - 08:56 AM
Foxyy, la 22 March 2016 - 08:52 AM, a spus:
Geany, la 22 March 2016 - 08:19 AM, a spus:
Arata tare imbietoare aceasta prajitura
Cu placere!
Culoarea cred ca e si de la zahar (eu folosesc din cel nerafinat), dar si de la bicarbonat (cel de sodiu ingalbeneste nitel aluaturile). Plus mierea, normal!
Aha,aha! deci si zaharul nerafinat! ...ca e f. interesanta culoarea aceea caramel!
#7
Postat 22 March 2016 - 09:08 AM
Geany, la 22 March 2016 - 08:56 AM, a spus:
Foxyy, la 22 March 2016 - 08:52 AM, a spus:
Geany, la 22 March 2016 - 08:19 AM, a spus:
Arata tare imbietoare aceasta prajitura
Cu placere!
Culoarea cred ca e si de la zahar (eu folosesc din cel nerafinat), dar si de la bicarbonat (cel de sodiu ingalbeneste nitel aluaturile). Plus mierea, normal!
Aha,aha! deci si zaharul nerafinat! ...ca e f. interesanta culoarea aceea caramel!
Da, folosesc zahar nerafinat din trestie de zahar. E usor galben - maroniu, eu cred ca mai degraba din cauza asta a iesit asa prajitura..
#8
Postat 22 March 2016 - 09:37 AM
#9
Postat 22 March 2016 - 09:39 AM
Dar ma intreb: oare de ce trebuie albusurile spuma, daca tot sfarsesc intr-un aluat framantat? Am vazut chestia asta in mai multe retete.
Fox, sa va fie de bine si felicitari ptr staruinta de-a obtine reteta!
#10
Postat 22 March 2016 - 09:55 AM
#11
Postat 22 March 2016 - 10:46 AM
Carmella, la 22 March 2016 - 09:37 AM, a spus:
N-am auzit pana acum de numele asta, dar, cautand un pic pe net, vad ca seamana ingredientele. Medovik, in schimb, are mai multe foi, aduce cu Dobosul (in sectiune).
Eram sigura ca e cunoscuta prajitura asta, e mult prea buna ca sa fie stiuta doar de cativa..
Eu am pregatit totul sambata seara si duminica dimineata era taman buna de rontait.. Dar, da, trebuie sa stea macar cateva ore.
#12
Postat 22 March 2016 - 11:05 AM
moatza, la 22 March 2016 - 09:39 AM, a spus:
Dar ma intreb: oare de ce trebuie albusurile spuma, daca tot sfarsesc intr-un aluat framantat? Am vazut chestia asta in mai multe retete.
Fox, sa va fie de bine si felicitari ptr staruinta de-a obtine reteta!
Saru'mana! Daca-i musai, na... cu placere.. Toc oamenii la cap pan' capat ce vreau!
Si eu m-am intrebat de ce trebuie albus spuma.. dar cum n-am discutat direct cu matusa-mea si ce-am vorbit cu ea acum 5 ani s-a sters complet din neuronu-mi obosit.. n-am idee. Poate ca sa iasa mai pufoase foile?
In plus, cred ca si spuma a "mancat" mai multa faina..
Traumele..... sunt departe. N-are ce sa nu-ti iasa. Intinzi foile, le lasi cateva minute in cuptor si gata..
#13
Postat 22 March 2016 - 05:07 PM
Nu e greu de adaptat la Monti... ramane de văzut când am eu timp de bibileli.
Zic și eu ca Moatza, mi-e frica de foi.
#14
Postat 22 March 2016 - 05:09 PM