Am sa va prezint o reteta din Muntele Athos, unde am fost acum niste ani.
In ziua cu dezlegare la ulei eram la schitul romanesc Lacu. Acolo am mancat o salata de vinete si ardei copti de exceptie, preparata in stil grecesc, de fapt o melitzanosalata in stil atonit. La felul doi ne-au servit cu o mancare de mazare cu busuioc si menta, un real wow . Astazi mi-am adus aminte de ele si le-am pus in opera.
am incropit salata calugareasca din:
- 3 vinete coapte, scurse ..........................
- 3 ardei (1 verde si 2 capia) copti si ei intru randuiala
- 1 ceapa rosie taiata pestisori (optional)
- 4-5 catei de usturoi taiati foarte fin
- 2 linguri de patrunjel si o lingura de menta, tocate
- cateva felii de ardei iute (optional)
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 2 linguri de otet balsamic (sau otet de vin rosu bun)
- sare si piper
1.vinetele le-am taiat (cu tocatorul de lemn) in fasii, pe lungul fibrei
2.la fel si ardeii copti, i-am taiat in fasii lungi, la cutit
3.am pus intr-un castron ardei si vinetele, am adaugat usturoi, patrunjel, menta
4.am asezonat cu sare si piper, am adaugat otetul balsamic si uleiul de masline
5.le-am amestecat usor, la mana, ca sa nu se rupa fasiile de vanata.
Daca este dezlegare la ulei, este si la vin. Merge un vin rosu, sau cel putin in Athos a picat bine.
Sa aveti pofta!