Am locuit in Suedia o perioada, in care am lucrat si pe vapoare de pescuit industrial. Am povestit pe blog o mica parte din aventurile mele la Marea Nordului, cine este curios poate sa citeasca ...................................
Reteta de mai jos este exact cum se prepara in fabrica de procesare a pestelui a firmei de pescuit la care am lucrat (mai putin aditivii si conservantii).
Heringul cu marar se prepara din pestele sarat in prealabil si apoi marinat. Zilele trecute am gasit la o pescarie hering intreg sarat, dar daca nu gasiti, puteti cumpara peste congelat, il decongelati acasa astfel: la 1 litru de apa rece adaugati 150 g sare de bucatarie si 30 ml de otet de 9°. In 3-4 ore se dezgheata. De ce aceasta solutie: pentru ca pestele sa-si pastreze proprietatile si sa impiedice aparitia florei bacteriene. Heringul este foarte perisabil, de aceea este fie sarat fie congelat imediat ce a fost prins. Concentratia de mai sus este valabila pentru hering, scrumbie, macrou, merlucius, sardina. Pentru pestii de apa dulce sunt alte concentratii (40-50 ml de otet)
Odata dezghetat, se prepara o saramura astfel:
- la 1 litru de apa se adauga:
- 200 g sare
- 2 foi de dafin
- 10-12 boabe de piper negru
- 2-3 boabe de ienibahar
- apa se fierbe impreuna cu ingredientele, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei
- se pune pestele in saramura, apoi se da la rece.
- dupa o saptamana se poate marina sau prepara cum doriti, dar timpul de maturare deplina este de cca doua saptamani.
Suedezii pun in saramura pestele intreg curatat doar de solzi si crestat pe spate cu o taietura, exact in spatele capului. Daca doriti, il puteti curata de branhii si intestine.
pentru heringul marinat cu marar avem nevoie de:
- 1 kg de hering sarat
- 1 ceapa mare
- 1 legatura de marar
- 400 ml otet alb de 9°
- 350 ml apa
- 250 g zahar
- 4 lingurite de piper alb boabe
Ati sesizat ca este mai mult otet decat apa. Reteta originala este cu apa si otet in parti egale, doar ca otetul din Suedia are 12° si 24°. Ca sa ajung la aceeasi concentratie data de otet, am micsorat cantitatea de apa cu 50 de ml.
- heringul sarat se taie in fileuri (daca aveti rabdare il puteti jupui de piele), se spala si se pune intr-un castron cu apa rece, la temperatura camerei (cca 20°) pentru 10-12 ore
- se schimba apa la 6 ore
- se fierbe in doua clocote apa cu otet, zahar si piper, se lasa la racit
- se sterilizeaza un borcan de 800 ml
- se clatesc fileurile, se usuca cu un prosop de hartie se taie in bucati de cca 3 cm, in forma de romburi
- ceapa se taie pestisori, mararul se toaca mare
- se pune in borcan un strat de ceapa, marar si un strat de peste, se repeta pana se umple borcanul si se termina pestele
- se pune borcanul in frigider
- dupa 2 zile este gata, se poate manca.
Il puteti pastra in frigider cca doua saptamani. Daca nu aveti timp sau rabdare de bucatareala, cand treceti prin Ikea puteti cumpara un borcanel cu sill dill (hering marinat cu marar - in suedeza) dar veti castiga niste E-uri in organism.
Sa aveti pofta! God aptit!