Postez reteta de baza scrisa de Christiana, daca vreti sa vedeti si povestirile de pe langa si foto, le gasiti la mine blog, pe ........................................
...........................................................
[*] importanta este baza quiche-ului compusa din:
[*] aluat brisee (este un aluat specific) pe care in Franta il cumparam din magazin, l-am gasit si in Bucuresti in Cora, cu siguranta se gaseste si Carrefour sau Auchan. (vezi foto) Noi am gasit doua variante, cu unt si margarina, il recomand pe cel cu margarina. De asemenea sunt aluaturi dulci sau neutre, cele dulci sunt pentru prajituri.
[*] oua batute ca pentru omleta
[*] smantana grasa si lapte
[/list]
Peste aceasta baza se poate suprapune orice combinatie cu o singura conditie: ingredientele sa fie bine scurse, ma refer in special la legume si branzeturi, nu se folosesc branzeturi proaspete. Continutul de apa va compromite definitiv quiche-ul. De aceea nu se folosesc ciuperci in quiche, pentru ca lasa apa multa.
Daca nu gasiti aluat sau vreti sa-l faceti in casa, iata o reteta de aluat brisee rapid, in 15 minute:
- 300 g faina
- 150g de unt cubulete
- ½ lingurita de sare
- 80 ml de apa sau lapte
Atentie: Untul trebuie scos de la frigider cu 2 ore inainte, sau pus 1 minut la microunde (putere minima). NU trebuie sa fie topit pe foc, doar moale.
- amestecati faina si sarea intr-un bol
- adaugati untul, apoi amestecati bine cu faina, framantand rapid si usor, cu varful degetelor.
- in 2 sau 3 minute ar trebui sa ajungem la o consistenta sfaramicioasa
- adaugati imediat laptele (sau apa). Este nevoie de foarte puțin pentru ca aluatul sa se lege si sa obtineti o bila de aluat legata
- se infasoara in folie si apoi se pune in frigider pentru 30 de minute
- cand aveti ingredientele pentru quiche gata, scoateti aluatul din frigider, il presati la mana, apoi il intindeti cu merdeneaua delicat, pana se obtine o foaie
Noi am facut astazi un quiche cu branza de capra si spanac, foarte gustos si popular in Franta. Am cumparat din Cora:
- doua tipuri de branza de capra maturata (le vedeti in imagini), ambele au avut 300 g (puteti folosi orice branza cremoasa dar tare)
- o foaie de aluat brisee
- ne mai trebuie:
- 2 linguri de smanatana grasa
- 2-3 linguri de lapte (daca este nevoie)
- 4 oua
- un cub mic de unt (pentru uns tava)
- 300 g de spanac scurs bine - noi am luat din piata 1 kg de spanac proaspat din care am obtinut 260 g de spanac oparit, tocat si scurs
- 1 linguruta de cimbru uscat
- sare, piper
- am curatat amandoi spanacul, apoi tata l-a spalat in ape multe (avea cam mult pamanat pe el)
- a pus o cratita cu apa la fiert, o lingura de sare, l-a oparit, tocat (mai grosier, nu chiar piure) si l-a pus la scurs, l-a presat cu dosul unei supiere pana a iesit apa din el
- am incins cuptorul la 180 de grade, pe modul ventilat (treapta 6-7 la cuptor cu gaz)
- eu am taiat rulourile de branza in felii de cca 2 cm grosime
- am batut ouale cu smanatana, sare si piper ca pentru omleta, le-am amestecat cu spanac
- daca este prea groasa compozitia, adaugati cateva linguri de lapte, eu am pus 2 linguri
- am uns cu unt o tava de unica folosinta din aluminiu
- am intins foaia de aluat pe toata tava, inclusiv pe margini, am taiat surplusul de aluat (vezi imaginile)
- am intepat aluatul cu o furculita, peste tot
- am pus feliile de branza, am presarat cimbrul
- am turnat ouale si spanacul
- am dat tava la cuptor pentru fix 35 de minute, cum zice tata
- am pregatit o vinegreta din: 1 lingurita de mustar, 1 lingura de otet de vin, 2 linguri de ulei de masline, un fir de ceapa verde tocat, sare si piper
- tata a spalat si rupt salata, am turnat vinegreta peste salata, am amestecat tot.
Va imaginati ca n-a putut manca nimeni pana nu a facut tata poze pentru blog, desi toata lumea saliva pe langa quiche?
S-a terminat vacanta, astazi plec in Franta Ne mai auzim de-acolo, i-am promis tatei ca postez tot ce gatesc
Cu drag,
Christiana