Asadar, pescuiti mule cel putin un chil de persoana. Io va recomand doo chile de persoana. Da' e treaba voastra. Sau luati proaspete de la magazin. Ajunsi acasa le rasturnati in chiuveta plina cu apa rece si le invartiti acolo bine si le lasati sa stea acolo pret de cel putin jumadeora. Timp in care le mai invartiti cu mana ca sa ameteasca. Dupe aia goliti chiuveta de apa dar sa ramana mulele in dansa. Unele vor fi deschise, altele nu. Pa alea deschise le ciocatiti sau le strangeti de cateva ori intre degete ca sa vedeti daca se inchid. Daca nu se inchid, is moarte si le aruncati. Daca se inchid is vii si le pastrati.
Boooo. Cand ati luat mulele, ati luat si juma de chil de legume pentru supa deja taiate si in punga (ca sa nu va mai chinuiti voi sa le taiati). Daca nu, tre sa aveti urmatoarele legume la indemana: un praz nu mare, o ceapa nu mare, ceva telina sau o mana de frunze de telina, un morcovior, fo patru catei mari de usturoi, o lamaie, niste ardei mici mici uscati iuti sau chili deja mojarati (cu tot cu seminte), o sticla de bere de 33 cl Hoegaarden si un borcanel de smantana buna.
Prazul il taiato rondele de max 2 mm grosime. Ceapa o taiati felii maxim 2 mm grosime. Bucata de telina o taiati si pe aia in bucatele mici sau, daca aveti frunze de telina, le tocati dar nu marunt, cu tot co cozi. Morcoviorul il taiati in felii maxim 2 mm grosime. Lamaia o taiati in doo si stoarceti tpata zeama iar coaja de la lamaie o taiati in bucati nu mari dar nici foarte mici. Usturoiul il taiati fie felioare, fie il zdrobiti cu latul lamei de cutit dar fara sa va taiati. Si amestecati toate chestiile astea intr-un castron. Ca sa aveti juma de chil de zarzavat de supa la doo chile de mule.
Acum... luati o oala de fiert mule care arata asa

Poa sa fie si rotunda, si ovala, nu conteaza. Important este ca capacul sa o inchida bine ca o sa fie nevoie.
In oala asta in care veti ferbe mulele veti randui un strat de zarzavat, puneti apoi fo 2-3 chili mici uscati sau echivalentul la aia cumparati deja mojarati, un strat de mule. Si repetati pana se termina mulele. Atentie ca oalele astea pot fi si mai mari si mai mici. Si nu umpleti oala mai mult de doo treimi.
Buuun, ati umplut oala (doo treimi), vartati deasupra zeama de lamaie si sticla de bere (o sticla la doo chile de mule).
Atentie! Mulele se fierb de la aburi ci nu de la mult lichid, ca nu faceti ciorba!
Puneti capacul deasupra si puneti oala pe foc. Tre sa fiti atenti ca cand incep sa fiarba o sa dea oala aproape in foc (nu dureaza mult, max 5-7 minute, in functie de foc care nu tre sa fie mic). Se zice ca se umfla. Cum s-a umflat, se ia oala de pe foc, cu tot cu capacul pus, se tine bine capacul lipit de oala si se scutura oala cu vigoare de cateva ori. Daca dati capacil laoparte o sa vedeti ca deja mulele s-au dschis si, deci, ocupa acum loc mai mult. D'aia am zis io ca sa fie oala plina doar doi pe trei.
Boooon. Acu trantiti deasupra mulelor trei linguri zdravene de smantana, puneti capacul pe oala si oala iar pe foc. In scurt timp se umfla alea din nou, si repetati chestia cu scuturatul. Acu se amesteca, din cauza zgaltaitului, si ceva din smantana pe care ati pus-o dupa primul scuturat. Si iar puneti oala pe foc. Si iar o sa se umfle in scurt timp. Si iar repetati chestia cu scuturatul vanjos. Acu tre sa fie toate mulele desgatute bine, totul este amestecat bine, inclusiv smantana. Luati oala, cu capacul pus si o puneti pe mijlocul mesii si apoi va puneti pe mancat.


DECI, facute oricum altcumva, mulele isi vor pierde gustul lor care e. Simplu.
DECI, repet. mulele trebuie sa se umfle de trei ori si sunt gata. Cu cat se fierb mai mult, cu atat vor ajunge sa se intareasca si nu mai sunt bune.
DECI, se bea bere Hoegaarden. Daca nu e Hoegaarden, bere alba sa fie. Unii mai fac cu bere bruna dar nu sunt la fel de bune.
DECI, mulele nu se fierb in apa decat daca e apa de mare si nu mai mult de 33 cl de lichid la 2 chile de mule.
DECI asa se fac mulele la noi. Chestia cu smantana vine de le belgieni. Si io am adoptat-o.
Pozele nu-s facute de mine. Poate data urmatoare.
O variatie de la reteta asta este: fara chili si fara smantana si fara bere ci cu... cognac in aceeasi cantitate, 33 cl. Foarte bune si asa dar cum v-am zis io mai sus sunt cele mai bune din lume.
DECI mulele nu se mananca cu furculita sau mai stiu eu ce alt tacam. Se mananca cu mana si mula se scoate din cochilie cu un cleste facut dintr-o cochilie deja golita. Adica asa...
