Dieta Montignac - Pâine fără frământare ... făină integrală
#1
Postat 20 January 2017 - 12:31 AM
De mult mă atrage ideea dar nu eram sigură că va funcționa cu făina integrală. De fapt știam că va funcționa dar nu știam cum va trebui să adaptez cantitățile.
Am încercat/experimentat până am obținut ce visam.
Am plecat de la rețeta folosită de Ioana. Mulțumesc, Ioana!
Mi-a fost de folos și acest link No Knead Bread
https://youtu.be/13Ah9ES2yTU
E de ajuns să vă uitați la video și veți vedea cât de simplu e. Cantitățile sunt diferite, dar nu contează, importantă e tehnica de împăturire.
Ingrediente:
- făină integrală 500g
- drojdie uscată 5g
- apă 470-480ml
- 2 lingurițe de sare
Se amețesc ingredientele, cu o lingură de lemn, într-un castron prevăzut cu capac. Atenție, nu trebuie să frământați, amestecați un pic...
Sper că se înțelege ce vreau să spun.
Se pune capacul și se bagă castronul în frigider pentru 24h. În general respect cele 24h, dar mi s-a întâmplat să scot aluatul din frigider și după 18h... Lăsând la o parte că de mai multe ori am scos aluatul și după 30h sau chiar 48h.
Cam așa ar trebui să arate...
Se scoate aluatul din castron pe o suprafață înfăinată cu mâinile înfăinate... înțelegeți voi.
Vă recomand să vă uitați la video înainte. Veți înțelege cât de simplu e. Mai greu de explicat...
Se aplatizează într-un dreptunghi, după care se aduce o parte până la mijloc și se închide cu cealaltă parte. Și se continuă cu împăturirea de sus în jos și de jos în sus... Uitați-vă la video, vă rog...
Dacă folosiți făină acum nu ar trebui să se lipească.
Se întoarce invers aluatul și se lasă la crescut.
Eu acopăr cu un prosopel și las o oră. După ce a trecut ora iau oala de lut capac și o pun în cuptor la încins. Oala o așez în tava mare a cuptorului cât mai jos... cuptorul la maxim pentru o jumătate de oră.
După ce aluatul a crescut (o oră și jumătate) și oala s-a încins (o jumătate de oră), luăm aluatul, îl întoarcem (față de cum a crescut) și îl aruncăm (cu grijă să nu ne frigem) în oală. Repunem capacul și reglăm temperatura a 250 grade.
După o jumătate de oră luăm capacul și continuăm pentru pentru încă 15 minute. Din experiență din momentul în care iau capacul am luat obiceiul să pun o foaie de aluminiu deasupra. Fără mi se ardea prea tare coaja...
O scot imediat și o pun la răcit peste noapte (de obicei o fac seara)...
O bunătate! E super ușor de făcut, vă trebuie doar un pic de răbdare.
Am o săptămână de când familionul "mă obligă" să fac pâine în fiecare seară. Cine mă salvează?!
#3
Postat 02 February 2017 - 11:18 PM
sorinadaniela, la 21 January 2017 - 04:02 PM, a spus:
Multumesc pentru reteta si explicatii,Sorina. Am incercat-o saptamana trecuta si mi-a placut mult de tot cum a iesit. Acum doar ce am "framantat" a doua tura.
Multumesc inca o data.
#4
Postat 02 February 2017 - 11:39 PM
Ai văzut ce ușor se face?!
#5
Postat 03 February 2017 - 12:00 AM
sorinadaniela, la 02 February 2017 - 11:39 PM, a spus:
Ai văzut ce ușor se face?!
foarte usor!
#6
Postat 08 February 2017 - 04:23 PM
daca faci si cu aluat mama, in loc de drojdie, si desigur cu faina integrala te rog sa ne arati si sa ma tragi de manecuta
merci mult de reteta, o fac!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7
Postat 08 February 2017 - 05:46 PM
În ce privește aluatul mamă... Trebuie să-mi explici la ce te referi? Posibil, lievito madre?
#8
Postat 12 February 2017 - 10:04 AM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#10
Postat 12 February 2017 - 01:16 PM
Ps :
1. daca nu aveti 24h, exista varianta rapida: ingrediente si procedura la fel, foar ca pui apa fierbintr. Timpul de odihna aluat se reduce de la 24 la 3h si nu in frigider, ci in bucatarie (creste f mult, de 3-4 x). Am vazut intr un video si am probat. E ok
2. O alta smecherie este ca dupa perioada de odihna cand pregatesti aluatul pe masa infarinata sa l muti intr-un vas acoperit cu hartie de copt. Apoi il iei cu hartie de copt cu tot si-l pui in vasul incins la cuptor (Avantaj ca manipulezi mai usor cand trebuie sa pui in oala incinsa si ca oala ramane perfect curata). Am vazut intr un video si am probat. E ok.
3. La mine dupa 60 min la cuptor era deja rumena si nu am mai facut etapa ultimelor 15 min fara capac. Am taiat-o calduta si miezul desi fff crescut si pufos era usor lipicios. O fi din cauza celor 15 min?
Merci, Sorina!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 12 February 2017 - 05:50 PM
Mi s-a întâmplat și mie o dată să pun timer-ul greșit la o oră, dar pâinea a fost bună, poate un pic mai crocantă coaja.
Editez... Iar eu nu am tăiat-o niciodată caldă, iam dat mereu posibilitatea să matureze câteva ore. Cu alte cuvinte am tăiat-o mereu rece.
#12
Postat 12 February 2017 - 09:49 PM
In fine, chiar m-am si mirat ca pe video cu reteta fara asteptare era 30 min cu capac si 15 fara capac. Morala e ca 60 min cu capac aduce painea perfect rumenita.
Adica voi nu mancati niciodata paine calda? Noi n am mai rezistat si am taiat-o. Sa-i pui seminte de susan deasupra, coaja capata un gust fabulos.
Am facut tura doi, dar nu mai aveam drojdie uscata. Am citit ca se face la fel si cu drojdie proaspata, totul e la fel doar ca drojdia (12g) se desface in putina apa calda din aceeasi cantitate de apa totala. Sa vedem ce mi iese ca am inlocuit 100g faina integrala cu faina de in (40g) si de canepa (60g).
Merci! Pup
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#13
Postat 13 February 2017 - 08:30 AM
Iar legat de pâinea caldă... Eu reușesc să folosesc cuptorul seara târziu (de obicei) așa că pâinea o fac pentru a 2a zi.
Mai știu de la brutari că pâinea trebuie lăsată să matureze câteva ore și mai știu că nu face bine la stomăcel să mănânci pâinea imediat scoasă din cuptor. Nu mă pune să argumentez că nu îmi mai aduc aminte. Când eram mai mică am văzut o emisiune în care un dietolog explica ce și cum. În acel moment pentru mine era totul logic așa că mi-am însușit informația ca atare.
#15
Postat 13 February 2017 - 11:38 AM
Facem galerie: hai Moatza cu pâinica!
#16
Postat 13 February 2017 - 02:41 PM
hai cu painea moatzo, mai ales daca va place painea cu coca tare si crocanta, miez elastic, aerat (dar nu afanat / pufos ca la painea turceasca/romaneasca ... e asemanatoare cu painea de la noi de la tara)
atasez dovada
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#17
Postat 13 February 2017 - 02:50 PM
Mă bucur că ai încercat-o și mai ales că v-a plăcut.
Brava!
#18
Postat 14 February 2017 - 10:19 AM
Nu am avut timp aseara sa coc painea cea noua cu drojdie normala, am ajuns prea tarziu acasa, azi o coc, dupa mai bine de 24 h... Nu stiu daca asta se cheama lievito madre. Lievito e drojdie, nu?
sa vedem daca pateste ceva (mai ales ca am facut aluatul cu apa calda si vad ca a dat inapoi mult fata de cat de enorm crescuse).
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#19
Postat 14 February 2017 - 02:53 PM
Și nici prea multă răbdare nu am. Cine știe? Poate când voi fi la pensie mă voi răzgândi, dar acum zic pas la chestiile sofisticate.
Unde mai pui că găsesc lievito madre liofilizat peste tot, dacă aș vrea să-l folosesc... La câtă pâine fac eu, stau cuminte și folosesc drojdia.
Cred, sper să nu spun vreo prostie, că maiaua naturală de care vorbeai tu este aceeași chestie cu lievito madre italian.
Aluatul eu l-am ținut și 48h în frigider și nu au fost probleme.
#20
Postat 21 March 2017 - 06:33 PM
Daniella, la 12 February 2017 - 01:16 PM, a spus:
Nu. E din cauza cutitului. Painea calda / fierbinte nu se taie. Se rupe. Altfel "se cruzeste". La fel si cozonacii.. se rup, daca trebuiesc "verificati" rapid!