Forum Culinar: Dieta Montignac - Pâine fără frământare - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dieta Montignac - Pâine fără frământare ... făină integrală

#1 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 20 January 2017 - 12:31 AM

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848615272335.jpg

De mult mă atrage ideea dar nu eram sigură că va funcționa cu făina integrală. De fapt știam că va funcționa dar nu știam cum va trebui să adaptez cantitățile.
Am încercat/experimentat până am obținut ce visam.
Am plecat de la rețeta folosită de Ioana. Mulțumesc, Ioana!
Mi-a fost de folos și acest link No Knead Bread
https://youtu.be/13Ah9ES2yTU
E de ajuns să vă uitați la video și veți vedea cât de simplu e. Cantitățile sunt diferite, dar nu contează, importantă e tehnica de împăturire.

Ingrediente:


- făină integrală 500g
- drojdie uscată 5g
- apă 470-480ml
- 2 lingurițe de sare

Se amețesc ingredientele, cu o lingură de lemn, într-un castron prevăzut cu capac. Atenție, nu trebuie să frământați, amestecați un pic...

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848621129769.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848621444735.jpg

Sper că se înțelege ce vreau să spun.
Se pune capacul și se bagă castronul în frigider pentru 24h. În general respect cele 24h, dar mi s-a întâmplat să scot aluatul din frigider și după 18h... Lăsând la o parte că de mai multe ori am scos aluatul și după 30h sau chiar 48h.

Cam așa ar trebui să arate...

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848631823355.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848632023321.jpg

Se scoate aluatul din castron pe o suprafață înfăinată cu mâinile înfăinate... înțelegeți voi.
Vă recomand să vă uitați la video înainte. Veți înțelege cât de simplu e. Mai greu de explicat...
Se aplatizează într-un dreptunghi, după care se aduce o parte până la mijloc și se închide cu cealaltă parte. Și se continuă cu împăturirea de sus în jos și de jos în sus... Uitați-vă la video, vă rog...
Dacă folosiți făină acum nu ar trebui să se lipească.
Se întoarce invers aluatul și se lasă la crescut.

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848638476148.jpg

Eu acopăr cu un prosopel și las o oră. După ce a trecut ora iau oala de lut capac și o pun în cuptor la încins. Oala o așez în tava mare a cuptorului cât mai jos... cuptorul la maxim pentru o jumătate de oră.

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848641794595.jpg

După ce aluatul a crescut (o oră și jumătate) și oala s-a încins (o jumătate de oră), luăm aluatul, îl întoarcem (față de cum a crescut) și îl aruncăm (cu grijă să nu ne frigem) în oală. Repunem capacul și reglăm temperatura a 250 grade.
După o jumătate de oră luăm capacul și continuăm pentru pentru încă 15 minute. Din experiență din momentul în care iau capacul am luat obiceiul să pun o foaie de aluminiu deasupra. Fără mi se ardea prea tare coaja...

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848647395473.jpg

O scot imediat și o pun la răcit peste noapte (de obicei o fac seara)...

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848648672554.jpg

O bunătate! E super ușor de făcut, vă trebuie doar un pic de răbdare.

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848649722505.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14848649947474.jpg

Am o săptămână de când familionul "mă obligă" să fac pâine în fiecare seară. Cine mă salvează?!
Sorina

#2 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 21 January 2017 - 04:02 PM

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-133-14850073249726.jpg
Sorina

#3 Useril este offline   Rain 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 472
  • Inregistrat: 19-January 10

Postat 02 February 2017 - 11:18 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 21 January 2017 - 04:02 PM, a spus:



Multumesc pentru reteta si explicatii,Sorina. Am incercat-o saptamana trecuta si mi-a placut mult de tot cum a iesit. Acum doar ce am "framantat" a doua tura.
Multumesc inca o data.
Enjoy the silence!

#4 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 02 February 2017 - 11:39 PM

Cu plăcere! Mă bucur că ai încercat-o și mai ales că v-a plăcut!
Ai văzut ce ușor se face?!
Sorina

#5 Useril este offline   Rain 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 472
  • Inregistrat: 19-January 10

Postat 03 February 2017 - 12:00 AM

Vezi postareasorinadaniela, la 02 February 2017 - 11:39 PM, a spus:

Cu plăcere! Mă bucur că ai încercat-o și mai ales că v-a plăcut!
Ai văzut ce ușor se face?!

:tongue3: foarte usor!
Enjoy the silence!

#6 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 08 February 2017 - 04:23 PM

arata exceptional si sunt convinsa ca e si buna! pui oala de lut GOALA sa se incinga in cuptor, da?
daca faci si cu aluat mama, in loc de drojdie, si desigur cu faina integrala te rog sa ne arati si sa ma tragi de manecuta
merci mult de reteta, o fac!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#7 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 08 February 2017 - 05:46 PM

Oala goală cu tot cu capac se pune în cuptor la încins, DA.

În ce privește aluatul mamă... Trebuie să-mi explici la ce te referi? Posibil, lievito madre?
Sorina

#8 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 12 February 2017 - 10:04 AM

E la cuptor

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#9 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 12 February 2017 - 10:08 AM

Brava! Aștept impresii!
Sorina

#10 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 12 February 2017 - 01:16 PM

! O minune, Sorina! Ffff buna si usor de facut! Merci mult ca ai impartasit reteta cu noi. Munca = 2 minute. In rest timp de asteptare.

Ps :
1. daca nu aveti 24h, exista varianta rapida: ingrediente si procedura la fel, foar ca pui apa fierbintr. Timpul de odihna aluat se reduce de la 24 la 3h si nu in frigider, ci in bucatarie (creste f mult, de 3-4 x). Am vazut intr un video si am probat. E ok
2. O alta smecherie este ca dupa perioada de odihna cand pregatesti aluatul pe masa infarinata sa l muti intr-un vas acoperit cu hartie de copt. Apoi il iei cu hartie de copt cu tot si-l pui in vasul incins la cuptor (Avantaj ca manipulezi mai usor cand trebuie sa pui in oala incinsa si ca oala ramane perfect curata). Am vazut intr un video si am probat. E ok.
3. La mine dupa 60 min la cuptor era deja rumena si nu am mai facut etapa ultimelor 15 min fara capac. Am taiat-o calduta si miezul desi fff crescut si pufos era usor lipicios. O fi din cauza celor 15 min?
Merci, Sorina!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 12 February 2017 - 05:50 PM

Iubita, trebuia să o lași doar 30 de minute cu capac, nu o oră.
Mi s-a întâmplat și mie o dată să pun timer-ul greșit la o oră, dar pâinea a fost bună, poate un pic mai crocantă coaja.

Editez... Iar eu nu am tăiat-o niciodată caldă, iam dat mereu posibilitatea să matureze câteva ore. Cu alte cuvinte am tăiat-o mereu rece.
Sorina

#12 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 12 February 2017 - 09:49 PM

Da, ai dreptate. Am tiparit retetea, sambata seara cand am facut aluatul am citit si repectat intocmai. Azi cand sa reincep procedurile n-am mai gasit foile sa dau cu tunul! Au intrat in pamant. Am intrat de pe telefon si citit in diagonala...
In fine, chiar m-am si mirat ca pe video cu reteta fara asteptare era 30 min cu capac si 15 fara capac. Morala e ca 60 min cu capac aduce painea perfect rumenita.
Adica voi nu mancati niciodata paine calda? Noi n am mai rezistat si am taiat-o. Sa-i pui seminte de susan deasupra, coaja capata un gust fabulos.
Am facut tura doi, dar nu mai aveam drojdie uscata. Am citit ca se face la fel si cu drojdie proaspata, totul e la fel doar ca drojdia (12g) se desface in putina apa calda din aceeasi cantitate de apa totala. Sa vedem ce mi iese ca am inlocuit 100g faina integrala cu faina de in (40g) si de canepa (60g).
Merci! Pup

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#13 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 13 February 2017 - 08:30 AM

Prima dată când am făcut-o am pus semințe de susan, după aia nu.

Iar legat de pâinea caldă... Eu reușesc să folosesc cuptorul seara târziu (de obicei) așa că pâinea o fac pentru a 2a zi.
Mai știu de la brutari că pâinea trebuie lăsată să matureze câteva ore și mai știu că nu face bine la stomăcel să mănânci pâinea imediat scoasă din cuptor. Nu mă pune să argumentez că nu îmi mai aduc aminte. Când eram mai mică am văzut o emisiune în care un dietolog explica ce și cum. În acel moment pentru mine era totul logic așa că mi-am însușit informația ca atare.
Sorina

#14 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 13 February 2017 - 09:05 AM

Vezi postareaDaniella, la 12 February 2017 - 09:49 PM, a spus:

Sa vedem ce mi iese ca am inlocuit 100g faina integrala cu faina de in (40g) si de canepa (60g).


ce sa iasa? fericire maxima! :rolleyes:

daca-i asa de usor poate-ncerc si eu, macar for fun daca n-or manca-o pretentiosii mei.

#15 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 13 February 2017 - 11:38 AM

Nu e ușor, e foarte ușor!
Facem galerie: hai Moatza cu pâinica!
Sorina

#16 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 13 February 2017 - 02:41 PM

asta este o paine EFORT ZERO (munca 3 minute, restul timpi de asteptare) plus e 100% integrala, ceea ce eu nu am gasit pe piata
hai cu painea moatzo, mai ales daca va place painea cu coca tare si crocanta, miez elastic, aerat (dar nu afanat / pufos ca la painea turceasca/romaneasca ... e asemanatoare cu painea de la noi de la tara)

atasez dovada

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2017/post-685-14869896875369.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#17 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 13 February 2017 - 02:50 PM

Ce frumoasă e, că de bună știu că-i bună!
Mă bucur că ai încercat-o și mai ales că v-a plăcut.
Brava!
Sorina

#18 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 14 February 2017 - 10:19 AM

Sorina, cu aluatul mama am vrut sa spun despre PAINE DIN MAIA NATURALA, pt care aluatul care se face complet fara drojdie (poate a facut cineva la noi pe site dar nu stiu eu), apoi din acel aluat se pastreaza de fiecare data o bucatica (maia naturala) pentru painea urmatoare. E o procedura foarte laborioasa pentru a obtine prima tura de maia, care se face in n zile (in fiecare zi se mai lucreaa ceva la aluat), dar cred ca intr-o buna zi o sa o incerc.

Nu am avut timp aseara sa coc painea cea noua cu drojdie normala, am ajuns prea tarziu acasa, azi o coc, dupa mai bine de 24 h... Nu stiu daca asta se cheama lievito madre. Lievito e drojdie, nu?

sa vedem daca pateste ceva (mai ales ca am facut aluatul cu apa calda si vad ca a dat inapoi mult fata de cat de enorm crescuse).

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#19 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 14 February 2017 - 02:53 PM

Iubita, la chestii de acest gen nu mă bag... Consider că e prea complicat pentru puținul timp care-l am eu la dispoziție.
Și nici prea multă răbdare nu am. Cine știe? Poate când voi fi la pensie mă voi răzgândi, dar acum zic pas la chestiile sofisticate.
Unde mai pui că găsesc lievito madre liofilizat peste tot, dacă aș vrea să-l folosesc... La câtă pâine fac eu, stau cuminte și folosesc drojdia.
Cred, sper să nu spun vreo prostie, că maiaua naturală de care vorbeai tu este aceeași chestie cu lievito madre italian.

Aluatul eu l-am ținut și 48h în frigider și nu au fost probleme.
Sorina

#20 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 21 March 2017 - 06:33 PM

Vezi postareaDaniella, la 12 February 2017 - 01:16 PM, a spus:

Am taiat-o calduta si miezul desi fff crescut si pufos era usor lipicios. O fi din cauza celor 15 min?

Nu. E din cauza cutitului. Painea calda / fierbinte nu se taie. Se rupe. Altfel "se cruzeste". La fel si cozonacii.. se rup, daca trebuiesc "verificati" rapid! :floare:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi