De mult mă atrage ideea dar nu eram sigură că va funcționa cu făina integrală. De fapt știam că va funcționa dar nu știam cum va trebui să adaptez cantitățile.
Am încercat/experimentat până am obținut ce visam.
Am plecat de la rețeta folosită de Ioana. Mulțumesc, Ioana!
Mi-a fost de folos și acest link No Knead Bread
https://youtu.be/13Ah9ES2yTU
E de ajuns să vă uitați la video și veți vedea cât de simplu e. Cantitățile sunt diferite, dar nu contează, importantă e tehnica de împăturire.
Ingrediente:
- făină integrală 500g
- drojdie uscată 5g
- apă 470-480ml
- 2 lingurițe de sare
Se amețesc ingredientele, cu o lingură de lemn, într-un castron prevăzut cu capac. Atenție, nu trebuie să frământați, amestecați un pic...

Sper că se înțelege ce vreau să spun.
Se pune capacul și se bagă castronul în frigider pentru 24h. În general respect cele 24h, dar mi s-a întâmplat să scot aluatul din frigider și după 18h... Lăsând la o parte că de mai multe ori am scos aluatul și după 30h sau chiar 48h.
Cam așa ar trebui să arate...

Se scoate aluatul din castron pe o suprafață înfăinată cu mâinile înfăinate... înțelegeți voi.
Vă recomand să vă uitați la video înainte. Veți înțelege cât de simplu e. Mai greu de explicat...
Se aplatizează într-un dreptunghi, după care se aduce o parte până la mijloc și se închide cu cealaltă parte. Și se continuă cu împăturirea de sus în jos și de jos în sus... Uitați-vă la video, vă rog...
Dacă folosiți făină acum nu ar trebui să se lipească.
Se întoarce invers aluatul și se lasă la crescut.

Eu acopăr cu un prosopel și las o oră. După ce a trecut ora iau oala de lut capac și o pun în cuptor la încins. Oala o așez în tava mare a cuptorului cât mai jos... cuptorul la maxim pentru o jumătate de oră.

După ce aluatul a crescut (o oră și jumătate) și oala s-a încins (o jumătate de oră), luăm aluatul, îl întoarcem (față de cum a crescut) și îl aruncăm (cu grijă să nu ne frigem) în oală. Repunem capacul și reglăm temperatura a 250 grade.
După o jumătate de oră luăm capacul și continuăm pentru pentru încă 15 minute. Din experiență din momentul în care iau capacul am luat obiceiul să pun o foaie de aluminiu deasupra. Fără mi se ardea prea tare coaja...

O scot imediat și o pun la răcit peste noapte (de obicei o fac seara)...

O bunătate! E super ușor de făcut, vă trebuie doar un pic de răbdare.

Am o săptămână de când familionul "mă obligă" să fac pâine în fiecare seară. Cine mă salvează?!