Varza a la... Zierikzee
#1
Postat 12 October 2017 - 05:47 PM
Asadar, aveti nevoie de niste chestii: varza de Bruxelles, carne tocata, ceapa, orez, vin, unt, ulei de masline, cimbru, cayenne peper (pudra), sare, piper, bulion de rosii sau concentrat de rosii indoit cu apa. Dupa cum observati, nimic special.
Boon... intai si intai faceci ce vreti. Io, spre exemplu, am spalat orezul in niste ape reci si l-am pus, apoi, la scurs. Apoi am luat o ceapa mare sau doo mici si am curatat si tocat marunt. Am pus la dreapta. Orezul e la stanga. In mijloc e tigaia. In care pun ulei de masline si
ceapa tocata si orezxul si apoi o pun pe foc la calit. Si calesc si amestec pana cand ceapa e sticloasa dar orezul NU e facut "floricele". Apoi trantesc deasupra carnea tocata, putina sare de mare si ceva piper proaspat zdrobit in mojar. Si ceva pudra de cayenne peper. Si amestec, si las pe foc, si amestec si tot asa ...
Si tot asa pana e facuta carnea. Apoi pun deasupra bulionul, mai amestec oleaca si dau tigaia la o parte.
Apoi am loat o oala si am pus in ea varza de Bruxelles (dupa ce i-am taiat cotorul cel mic si indepartat eventualele frunze care aratau inestetic). Si am adaugat apa si am pus oala la fiert. Si am lasat-o pana cand varza nu s-a fiert de tot si era al dente. Am io ce am cu al dente. Am oprit focul si am rasturnat varza intr-o strecuratoare ca sa se scurga. Am scos varza, am taiat-o in jumatati (e ceva munca) am pus-o intr-o tigaie cu putin vin alb si unt.
Se mai perpeleste varza asta in tigaie pana s-a evaporat aproape vinul si a prins drag de untul in care se perpeleste. Si a devenit taman buna, ceva mai facuta decat al dente dar nu facuta de tot.
Acu lom o alta strachina care urmeaza sa fie bagata la cuptor si punem pe fundul strachinii bucatele de bacon, nu prea subtiri, cate vrem. Io am vrut atatea!
Dupa aia se aseaza deasupra un start de varza, ca sa acopere fundul strachinii, se toarna deeasupra carnea, se tranteste deasupra un borcanas (fo doosutedegrame) de smantana care se intinde bine...
apoi se pune restul de varza deasupra (cu tot cu sosul din tigaie) ca sa acopere tot si iar se pune smantana deasupra.
In final se decoreaza cu bucati de bacon si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Se lasa la cuptor pret de fo 30 de minute dupa care se verifica daca nu e prea uscata. La mine era asa ca am mai trantit niste vin pe deasupra si am mai bagat la cuptor inca 10 minute de a ajuns sa arate asa...
Am uitat sa va zic ca inainte s-o bag la cuptor am infipt ici si colo cate o crenguta de cimbru cules din curte.
Cum tocmai am scos povestea asta din cuptor inca n-am gustat-o. O mai las oleaca si apoi imi trantesc o portie in farfurie si mai trantesc deasupra o lingura zdravana de smantana )
Dupa cum ati observat, nu se foloseste apa. Apa se inlocuieste cu vin.
Beti vin la masa
-----------------------
Gurmanzii au recunoscut, evident, o varianta modificata a verzei a la Cluj
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#2
Postat 12 October 2017 - 06:09 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#3
Postat 12 October 2017 - 08:22 PM
dragos, la 12 October 2017 - 06:09 PM, a spus:
... da nu te-a dar pe spate
Oricum, e interesant ce ai construit tu acolo
Astept vremuri friguroase pentru probe
#4
Postat 12 October 2017 - 08:37 PM
#5
Postat 12 October 2017 - 08:47 PM
bristena, la 12 October 2017 - 08:22 PM, a spus:
Bai, a iesit foarte buna. Dar dat fiind faptul ca nu e facuta cu varza murata are alt gust. E si normal sa fie asa. Dar e foarte buna.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#6
Postat 12 October 2017 - 08:56 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#7
Postat 12 October 2017 - 10:44 PM
dragos, la 12 October 2017 - 08:47 PM, a spus:
Tocmai varzucile m-au atras, cu vara murata nu-s pretena (da pot presta de craciun pentru frate-meu, care-i fan)
O sa trambitez p-aci cand reusesc sa produc
#8
Postat 12 October 2017 - 10:45 PM
bristena, la 12 October 2017 - 10:44 PM, a spus:
dragos, la 12 October 2017 - 08:47 PM, a spus:
Tocmai varzucile m-au atras, cu vara murata nu-s pretena (da pot presta de craciun pentru frate-meu, care-i fan)
O sa trambitez p-aci cand reusesc sa produc
Abia astept!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#9
Postat 12 October 2017 - 10:53 PM
bristena, la 12 October 2017 - 10:44 PM, a spus:
O sa trambitez p-aci cand reusesc sa produc
Atentie mare! Varza de Bruxelles are un gust aparte. SI daca nu este facuta ca lumea (adica asa cum cei mai multi de pe aici nu stiu sa o faca) are un gust de cacat. Adica prea amara si fara nici un dumnezeu. Cine stie ce si cum sa faca astfel incat gustul asta "de cacat" sa dispara insa fara a pierde total savoarea ei, e tare.
Ca idee, din tot ce am vazut eu pana acum, si incercat, englezii au venit cu solutia, pentru mine, optima. Varza de Bruxelles fiarta pana inainte sa fie al dente, apoi scoasa si scursa si calita, in continuare, in unt pana devine putin mai departe de al dente. Iar pe calapodul asta se poate merge in diverse directii. Adaugat, in troc, bucatele mici de bacon, spre exemplu. Imaginatia ta de bucatar joaca un mare rol, sky is the limit.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#10
Postat 12 October 2017 - 10:56 PM
dragos, la 12 October 2017 - 10:53 PM, a spus:
bristena, la 12 October 2017 - 10:44 PM, a spus:
O sa trambitez p-aci cand reusesc sa produc
Atentie mare! Varza de Bruxelles are un gust aparte. SI daca nu este facuta ca lumea (adica asa cum cei mai multi de pe aici nu stiu sa o faca) are un gust de cacat. Adica prea amara si fara nici un dumnezeu. Cine stie ce si cum sa faca astfel incat gustul asta "de cacat" sa dispara insa fara a pierde total savoarea ei, e tare.
Ca idee, din tot ce am vazut eu pana acum, si incercat, englezii au venit cu solutia, pentru mine, optima. Varza de Bruxelles fiarta pana inainte sa fie al dente, apoi scoasa si scursa si calita, in continuare, in unt pana devine putin mai departe de al dente. Iar pe calapodul asta se poate merge in diverse directii. Adaugat, in troc, bucatele mici de bacon, spre exemplu. Imaginatia ta de bucatar joaca un mare rol, sky is the limit.
Aici, in general, varza de Bruxelles e doar fiarta si, apoi, pusa pe masa langa diverse sosuri din sticla de plastic. D-aia copii urasc varza asta, pentru ca, asa, doar fiarta, are gust de cacat. Ca sa nu mai spun de sosurile astea din sticla de plastic, cumparate de la magazin.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#11
Postat 12 October 2017 - 11:00 PM
In schimb, puteti exagera cu cimbrul
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#12
Postat 13 October 2017 - 03:43 PM
Cred ca o las pe weekend, ca avem in program o iesire in aer liber duminica, s-apoi sa vezi ce mancarime va fi cand ajungem acasa.
crezi ca merge sa o pun in slow cooker, in loc de cuptor? As pune-o cand plecam si cand venim, pe seara ar fi numai buna.
#13
Postat 13 October 2017 - 03:51 PM
milena, la 13 October 2017 - 03:43 PM, a spus:
Habar nu am. Dar banui ca daca poti face sarmale la slow cooker, poti face si chestia asta. Ca asta nu e altceva decat... sarmale dezpaturite, ca sa zic asa.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#14
Postat 13 October 2017 - 09:20 PM
Niciodata nu o fierb, doar o spal, tai jumatati daca am unele mai mari si apoi le trag in tigaie cu bucati de bacon sau untura de rata. Uneori le fac si la cuptor. Se fac foarte usor si ies gustoase.
Personal nu imi plac sa fie prea facute- imi plac usor crocante.
#16
Postat 13 October 2017 - 09:59 PM
despre varza ala cluj e preferata soramii,ea ii spune sarmale impuscate
Azi fara sa-mi dau seama am facut sarmale desi nu-mi propusesem,cred ca tot reteta lui Dragos,mi-a facut cumva pofta faza e ca miros de numa si nici macar nu am gustat,ca mancasem de amiaza un patratzoi generos de lasagnia,asa ca doar hunii au mancat din sarmale,si fara sa ne fi vorbit,maine mananc la mama la masa tot sarmale facute de ea acu' tre' sa-i duc de ale mele ca mna',cu ale mele ce fac?! restul ii dau lui domnu' Geany la pachet,oi mai da de pomana,vad eu..
#18
Postat 16 October 2017 - 11:26 AM
#19
Postat 02 February 2018 - 07:07 PM
dragos, la 12 October 2017 - 05:47 PM, a spus:
ceapa tocata si orezxul si apoi o pun pe foc la calit. Si calesc si amestec pana cand ceapa e sticloasa dar orezul NU e facut "floricele". Apoi trantesc deasupra carnea tocata, putina sare de mare si ceva piper proaspat zdrobit in mojar. Si ceva pudra de cayenne peper. Si amestec, si las pe foc, si amestec si tot asa ...
Prima modificare. In timp ce perpelesc carnea in tigaie pun si ceva vin rosu, preferabil cat mai rosu. Apoi, nu am mai pus orez ci am pus multe verdeturi verzi... salvie, rozmarin, cimbru, patrunjel... pus bogat.
Totodata am facut mai mult sos de rosii si l-am scazut ceva mai mult ca sa fie putin mai gros si abia apoi l-am amestecat in carnea deja facuta.
Citeaza
(...)
Se mai perpeleste varza asta in tigaie pana s-a evaporat aproape vinul si a prins drag de untul in care se perpeleste. Si a devenit taman buna, ceva mai facuta decat al dente dar nu facuta de tot.
N-am mai fiert varza, am schimbat tehnica Dupa ce am curatat varzucile, le-am taiat in doua si le-am pus in tigaie, cu unt. Si am adaugat, dupa ce le-am curatat si p-astea, varzuci "furajere" (kalette)
Si apoi am mai pus si ceva vin alb, nu prea mult, cat sa aiba umezeala care sa ajute la inabusire si calire.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"