Forum Culinar: Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - Forum Culinar

Salt la continut

  • 29 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - nici in caruta, nici in teleguta-

#41 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 06 February 2019 - 01:53 AM

Nu se poate nunta fara sluta, asa ca hop-top si eu! 😁
Pentru inceput, o observatie personala: cred ca pentru cei care au trait o vreme in alte tari, e mai usor de facut comparatie. Iar daca vorbim de tari dezvoltate, unde cam toate sistemele merg, e si mai clara diferenta.
Apoi, iar o observatie personala: daca in afara respectam regulile (de circulatie, de bun-simt, de....), imediat cum trecem granita in Romania, ce sa vezi??? Subit ne incadram perfect in peisaj.. =)) Multi zic asta, unii au zis-o si-n gura mare pe blogurile personale, pe facebook, prin tot felul de mijloace media. Astia suntem..

Romania e superba, are peisaje magnifice, are frig / zapada, are caldura / arsita, are diversitate cum doar in tarile (foarte) mari se intalneste, are.... dar ce nu are? Numai ca.... pacat ca-i locuita! Vorba bancului cu Dumnezeu si Sfantul Petru: stai sa vezi ce oameni pun acolo!!!!! :)
In strainatate, aproape peste tot, am fost capabili (jupanul si cu mine) sa recunoastem conationalii de la distanta. Nu-i auzeam vorbind, dar ii recunosteam. Ma repet: astia suntem.
Sunt multe, parca mult prea multe lucruri rele in tara, parca nimic nu functioneaza cum ar trebui. Avem legi, dar nu-s respectate. Politistii sunt huliti, uneori pe buna dreptate. Dau amenzi aiurea, strict pentru norma. Daca ar fi mereu vigilenti, poate nu ar mai fi asa huliti, poate nu am mai fi pe locul 1 in Europa (si pe 3 in lume?? uite ca nu mai stiu exact, nici nu caut acum) la mortii rezultati in urma accidentelor rutiere. Zilnic, da, zilnic, moare cel putin o persoana pe soselele romanesti. Dragut, nu? 😖
Regula lui: Da-te, ba, ca sa trec eu, primeaza! :) E verde la semafor? E musai sa plec! Unde, prea putin conteaza.. Ce daca e blocata intersectia? Unde au incaput aia, intru si eu....
Sistemul medical e si el praf. Medicii (si nu doar ei) sunt huliti. La fel ca si politistii, de multe ori, pe buna dreptate. Nu dai banu', mori in sant..
Si putem continua cu vanzatorii.... Nu exista sa poti lua din piata 1 cartof si / sau o ceapa!!!! Unii nici macar un kil nu vor sa dea! Am patit-o personal. Am vrut sa iau 1 sau poate 2 kg de cartofi. Aaaa, pai eu pentru mai putin de 3 (sau
5?? am uitat cantitatea exacta) nu pornesc cantarul. Apai, sa-ti stea cartofii pe taraba pan' la Sfantu'- Asteapta! i-am urat in gura mare. Si am plecat. Mi-am luat cartofii de la altul, pe care nu-l doare mana sa puna doar cativa cartofi in punga..
Acum multi ani, am fost operata la un spital bucurestean. De stat. In salonul in care urma sa stau eu, era o femeie mai in varsta, asteptand sa fie externata. Vine anestezista, ma intreaba una-alta, apoi pleaca. Sunt operata, trec pe la reanimare, apoi ajung, a doua zi, in salon. Unde erau alte 2 fete de varsta mea. Din vorba-n vorba, aflu ca una din ele a fost sfatuita de acea batrana sa dea bani, ca a vazut ea cum EU i-am dat anestezistei 100 de lei!!!!! =)) In conditiile in care eu nu am scos din buzunar decat aer. Nu am dat nimanui absolut nimic. La reanimare au venit asistentele cand le-am chemat. Au strans, m-au ajutat, fara nici un fel de comentariu sau uitatura. In salon, la fel. Am fost internata de luni dimineata pana joi la pranz..
Aud multe persoane zicand: CUM???? Sa te duci cu mana goala la doctor????? 😳 Nu se poate asa ceva! E musai sa-i dai dreptu'! Altfel nici nu se uita la tine!
Deeeeesiiiiiguuuuuur.... Asta si cu chilotii care tre' sa fie musai albi si apretati, in caz ca (Doamne Fereste! - nu lipseste niciodata din explicatie!) ai vreun accident! Cui sa-i explici ca alora li se falfaie de bulendrele tale. Sa ai cotrente patate ori cine stie ce costumatie de la Victoria's Secret, ca tot cu foarfeca ti le taie!!! Presupunand ca nu-s deja rupte. Sau colorate (cu sange sau altele).

Am nascut pe meleaguri straine. De fapt, toata perioada sarcinii am fost monitorizata aici, sistem de stat. Niciodata, nimeni din personalul medical nu a facut nici un gest nelalocul lui. Nu conta ca era femeia de serviciu sau sefa de sectie. Prima a venit la mine, m-a intrebat frumos si politicos daca ma pot da jos din pat, ca tre' sa-l mite ca sa curete. Si regulamentul le cere sa fie patul gol. Bun. Ma mut frumos pe scaun, ceva mai incolo. Ea muta patul, isi face treaba, pune patul la loc si-mi mai zice si multam, la final!
Cu sefa de sectie - intr-o noapte am sunat dupa ajutor. Copilul cerea de mancare si mie mi se parea ca nu e in regula cum tocaie 'mnealui. Vine tanti, se prezinta si ma intreaba cu ce-mi poate fi de folos. Ii zic ce si cum, ma ajuta, mai sta nitel sa se convinga si ea care-i treaba, apoi ma intreaba daca mai am nevoie de ajutorul ei..
In tara, din pacate, inca nu am auzit de astfel de patanii. Nu sustin ca nu exista, ci doar ca nu am auzit. Sper ca or fi! =))
Per total, la spital am cheltuit ceva banaret, nu zicem nu, dar pe ce oare?? 😳 Pe parcare, normal!! 😁 Deh, jupanul venea dimineata, statea cateva ore bune, apoi venea dupa-amiaza pentru alte cateva ore. Alti bani nu am dat nicaieri. Nu pe mancare, nu pe nimic.

Copiii se duc la scoala zilnic, iar absentele trebuiesc "motivate" de catre parinti. Ideal, in avans. Altfel, iei amenda. Eventual ti se exmatriculeaza copilul.
Scoala incepe pe la 9 si se termina pe la 3 - 4. Chiar si cei mici au acest program. Dar, au pauza de masa. Cu mancare calda, la cantina. Cat de buna sau sanatoasa / satioasa o fi, nu comentez, nu cunosc. Oricum, gusturile nu se discuta.... Sunt destui care se duc cu pachet facut de acasa! Si sunt destui care sustin ca le place sa manance acolo.
Legat de studiu: nu au teme decat la sfarsitul saptamanii. Dupa ce termina scoala, copilul are si el dreptul sa se scarpine-n fund (sau unde o fi vrand), sa stea de vorba cu parintii, sa ia cina pe indelete, sa stea in parc la joaca, sa.... fara urletele arhi-cunoscute de noi: iar e miezul noptii si nu ti-ai facut temele!!!
Prefer sa nu ma bag in ce anume se invata - nu cunosc prea multe detalii nici de colo, nici de dincolo.... In tara s-au tot schimbat lucrurile, iar in strainatate am intrat in contact prea putin cu sistemul de invatamant. Dar, prietenii romani care au copiii la scoala aici, sustin ca le place / convine mai mult sistemul local. Copiii mici invata jucandu-se. Or sta la scoala peste 6 ore, dar au pauze, orele lor sunt de fapt un fel de "atelier". Se invata din mers, discutand si efectuand (pe cat posibil).
In facultate, la unul din seminarii, profesorul ne-a zis clar: tot semestul asta veti studia aparatele aflate in aceasta sala. Toate sunt de decor. Nu functioneaza nici macar unul! Unele sunt strict carcase, iar altele au si mecanismele inca in interior.. Si vorbim de anul 2001, da?

Sunt multe, foarte multe de zis.
Nu stim sa ne punem in valoare! In strainatate, de ar fi posibil, unii ar face bani si din rahat! De ala uman! Nu, nu glumesc!! 8 euro pentru colimetii lui Napoleon. Sau 12 lire pentru placinta reginei Victoria. Si s-ar ingramadi oamenii!!

Sigur, nu putem generaliza. Sunt si politisti corupti, dar si onesti. La fel si vanzatorii - unii chiar sunt de treaba, draguti, zambesc si sunt politicosi.. Iar altii, zici ca au arici in fund si otet in gat. Mai acri ca ei nu-s nici muraturile.
Dar,cand vezi ca multi sar gardul, ca nu le pasa de lege, nu se repede nimeni sa le aplice.. ti se cam ia. Eeee, uite ca ala nu a patit nimic! Ia sa intru si eu pe campul asta si sa iau niste cartofi. Sau porumb. Sau struguri. Sau, orice, numai sa fac paguba. Chiar daca eu am exact aceleasi chestii in gradina mea. Ia sa-i fac ei paguba vecinului.
Si tot asa..

Nu, asa nu se poate. Nu e bine. Nu va fi bine nicicand. Nu, in strainatate nu e raiul pe pamant. Sunt corupti, sunt hoti, sunt accidente stupide, sunt de toate. Dar exista si legile respectate. Apai daca ala e acuzat de plagiat, pa si pu. Daca s-a facut referendum si rezultatul fu ala, apai aia e. Facem cum zice poporul.
Da, atata timp cat cei care sunt la putere (fie guvernanti, fie patroni de magazine) au drept de viata si de moarte, nu se va schimba nimic. Aceleasi manele date la maxim (unul n-ar pune Chopin sau chiar Beethoven!!), aceleasi "mamaite" insuportabile binevoitoare care te fac praf pe tine si pe copilul tau, ba chiar si pe tot neamul, ca ati ajuns asa de rau: ai alintat prea mult copilul si uite cum ti s-a suit in cap si urla prin magazin, cerand cine stie ce. Ca ea nu ar permite asa ceva, ca educatie ca pe vremea ei (cu varga si ragete) nu se mai face, ca....
Madam, du-te si te impusca! Cu tot cu educatia dumitale! Nu te-am intrebat, nu-ti stau in cale, nu te-am atins. Misca-ti hoitul si cara-te!
Asa le-as raspunde respectivelor. Parol. Respect! Maica, respectul se castiga! Da, te respect pentru ca esti baba batrana. Si te respect pana incepi sa dau din clanta aiurea-n tramvai. Dupa ce debitezi astfel de ineptii, nu valorezi, pentru mine, nici cat rahatu' lui Napoleon.

Repet (iar): sunt foarte multe de zis. Si noi facem comparatii in permanenta. Tocmai pentru ca stim ca se poate mai bine, vedem mai clar hibele din Romania. Nu, nu umbla cainii cu covrigi in coada pe aici. Da, sunt si pe aici rahati de caine lasati la interval. Dar, exista politete. Exista: lasa-l ma si pe ala, s-o fi grabind! Exista bun simt. Exista si un suras / zambet pentru strainul pe langa care treci. Exista... acel lasa loc de buna ziua! Care, uneori, pare sa lipseasca cu desavarsire din educatia romanilor.
Ma opresc aici, e miezul noptii si abia m-am incalzit.. Mai bine fac pauza, inainte sa o iau pe aratura.

#42 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2019 - 09:18 AM

Ba Foxy ai scris foarte bine, si spre deosebire de mine, de exemplu, tu poti face mult mai multe comparatii deci discutia e si mai folositoare.
Dar sa stii ca si aici exista graba si sunat claxonul la semafor, si rahat de ciine lasat pe trotuar, o multime de lucruri urite.
Acu mi-am amintit apropo de condus ce ne-am mirat noi in Germania ca se respecta viteza maxima permisa, mergea omu incet pe strada pustie, chestie care aici, nici macar in oras nu exista, nimeni nu o respecta, inclusiv eu :rolleyes:

Dar si comparatiile pe care le facem noi nu pot fi generalizate absolut deloc, ca si aici sint diferente de la nord la sud sau putinul pe care l-am vazut eu in Germania poate fi o exceptie :)

Apropo de fraza ta cu respectarea legii in tara si nu in afara ei, acu multi ani cind aveam de-a face cu delincventii romani am remarcat exact opusul, ca aici, crezind ca daca dau un nume fals de fiecare data puteau face ce vor ei, de la furat la aruncat pe jos oriunde hirtia dupa ce au mincat. Atunci nu le ziceam nimic, acu cre ca m-as lua de ei dar nu-i mai vad prin drumurile mele, din fericire. Plus ca de atunci s-a schimbat foarte mult imigratia romana aici.

Apropo de lectii la copii, aici exista si in primele clase si la gimnaziul cel de odinioara si la liceu si mai ales acu la facultate, ca am parcurs toate etapele si le stiu bine :P

Si Italia e dupa mine, tara cea mai frumoasa din lume, dar pacat ca si ea e locuita in unele cazuri :D

#43 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 February 2019 - 09:19 AM

Buna dimineata la toti romanii Imagine postata
Una rece: 30 ianuarie anul doua mii nouasprezece :

https://www.facebook...216760718425444


Si una CALDA! VA ROG FRUMOS , nu uitati sa vorbiti si de aspectele pozitive,oricat de mici ar fi ele, un detaliu acolo, o ceva, o vorba buna, nu conteaza! Dar, mai rupeti un minutel si faceti-o si pe asta.

Asadar, una calda :rolleyes:
https://www.facebook...4Tbrz6c&__xts__[0]=68.ARAdkrW8plI5xvaGJ8_VRJw79T0BdR_p-StuTi8tIFRGUoxAn2OnURkhaf0yIfTWPRfG3T0c37lDMoM9HhWK8GDLsnY8XZ7aQ4_u9PQnpzYsMOykKF6Jo3NDcCMsDjr46D7nEhO9sWGO8P3I7K3_RTC-CBBpW8INRmXxo6JLMr3b4Lf5-eIeGbAd7Nw5GmgQSU9amz3Afw9Ka393600WgnosmgoGbutsa8FQRvYuN8dZYHf_HUPWLrpbc4MxeY3K3gAwYIWHbbplxJmKLi4pf352S-Oz1G2jE6Q12DvAeoYulpYUsLcmYTbM7D8JkLBDa9vokcft0c9R20_89sLI_SckKRiafURz4WI7&__tn__=FC-R
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#44 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2019 - 09:26 AM

Mi-ar place sa mai vorbim de spaga, dar mai ales sa ne zica fetele din Romania cum vad asta.

#45 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 February 2019 - 09:58 AM

Abordam si zgandarim toate bubele! Sa se sparga! Sa se curete! Sa se vindece! Sa ramana cicatrici urate pe care sa nu le putem ignora si sa ne aduca mereu aminte ca am ajuns la limita cea mai de jos ca natie. Suntem singura tara din Europa care are nivelul uneia din Africa. Facem parte din UE...sa nu va imbatati cu apa rece ca suntem in UE din ratiuni in avantajul tarii...acolo sunt interese economice si politice crase, despre care nu se invata in sistemul de invatamant romanesc... Suntem cea mai mare tara ca suprafata in SE Europei si cea mai deplorabila carpa de sters pe jos. Si orice roman indiferent unde se afla el sufera in mod constient ori nu, indirect ori nu din cauza asta.

Vroiam sa va pun un articol despre coruptie, daca aveti timpul si bunavointa sa il cititi:



https://republica.ro...5Xx3pVd3g6g13N0
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#46 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2019 - 10:29 AM

Pai probabil ca are dreptate italianul din articol :)
Si apropo de spaga asta care ma scoate din sarite, sa va mai povestesc 2 aspecte.
Asta cre ca am mai povestit-o in trecut. Acu multi ani, trimit pe cineva (nu mai tin minte daca era maica-mea sau ea era la mine si atunci am trimis o cunostinta) la liceu sa ceara foaia matricola care imi trebuia pentru echivalarea diplomei. Raspunsul pe care persoana l-a primit a fost: “Pai eu pentru nimic sau pe gratis (ceva de genul asta) nu ma duc sa caut prin praf ca stiu eu cum a ajuns ea in Italia.” CUM? :D Imi venea sa pornesc cu tancul de aici si sa ma duc peste cea care a zis lucrul asta. Adica o persoana care era platita de stat sa faca exact treaba asta. Pe vremea aceea o fosta colega de facultate lucra la o televiziune locala, am sunat-o si ea mi-a zis ca se duce sa faca scandal la care maica-mea m-a oprit ca a zis ca daca nu dau spaga ramin fara act. Si cum eu urma sa ma angajez si imi trebuia absolut actul si nici nu eram acolo ca sa fac scandal am tacut si am acceptat varianta mamei. Asta-vara cind am fost la revederea de 30 de ani imi venea sa o intreb pe o secretara care era acolo simbata ca sa elibereze diplomele proaspetilor absolventi daca se procedeaza si acum la fel dar m-am abtinut evident.
Dupa vreo 10 ani de la povestea mai de sus eram aici intr-un spital de stat, intilnesc o asistenta romanca pe care o intilnisem cu citeva zile inainte cind mersesem acolo la urgenta, era in afara programului cu mama ei sa-i faca niste analize, ma recunoaste si ma intreaba cum merge, ii povestesc la care ea se ofera sa se duca sa-mi dea 2 pansamente pe care mi le prescrisesera. O astept si intre timp vorbesc cu mama ei, mi le da ii multumesc si la revedere. Povestesc faza unei/unui roman, nu-mi mai amintesc cine era si-mi zice: pai si nu i-ai dat spaga? La care eu am ramas masca pentru ca nu mi-a trecut nici o secunda prin minte sa-i dau plus ca n-am fost eu ea care a cerut ci ea s-a oferit sa mi le dea. E frecvent sa te duci la un medic, spital, dentist, care are jdemii de pansamente si/sau medicamente, multe dintre ele primite gratuit drept publicitate, sa-ti dea unul doua. Si cum nu mi le-a dat din buzunarul ei ci din cel al statului nu vad de ce sa o platesc eu pe ea prin spaga.
Asa ca eu cred ca obisnuinta asta a spagii tre sa dispara mai intii din persoana. Da’ cre ca eu ca si Lori vad prea mult alb si negru si prea putin gri :rolleyes:

#47 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 06 February 2019 - 11:54 AM

Vezi postareaAdriana, la 06 February 2019 - 10:29 AM, a spus:

sa ceara foaia matricola


institutional chestia asta se face printr-o cerere scrisa pe care se ia numar de inregistrare. in termen de 30 zile tb solutionata.
crede-ma ca nu prea se refuza o astfel de cerere, daca se fac pasii legali.
daca nu se solutioneaza in termen legal, trebuie reclamatie la conducatorul institutiei sau chiar la forul superior.

in ultimii ani, adica de vreo 10, fosti salariati, actualmente pensionari, au considerat ca nu li s-au luat in calcul niste drepturi la stabilirea pensiei. si au venit cu cereri prin care solicitau toate drepturile banesti de cand s-au angajat pana au iesit la pensie.
stiti ce inseamna ca iei state de plata ptr fiecare luna timp de 25-30-35 de ani - nu exista evidenta informatica - si sa treci toate datele intr-o adeverinta?
nu avem arhivar, nu avem in fisa postului asa ceva dar a tb sa onoram cererile.
sa va spun ca au cautat in arhiva si inginerii, cot la cot cu noi, cele de la financiar?

#48 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2019 - 12:05 PM

era cred 98-99 si eu am terminat in 88 :rolleyes:
normal ca a facut toti pasii legali ca am trimis si imputernicire si tot
tre sa ma duc sa ma uit pe actele de la Universitate sa vad daca cine mi le-a scos de acolo o fi dat spaga pentru asta, n-am nici o amintire in sensul asta, dar cine a facut-o in cazul ala a facut si traducere si tot deci evident ca in final am platit toate serviciile
vad si eu colege de-ale mele care se duc in arhiva citeodata sa caute chestii care inca mai sunt doar pe hirtie, foarte vechi, dar face parte dintre atributiile lor si nu cer spaga nimanui pentru asta :)

nu stiu daca m-am facut inteleasa, ma revolta faptul ca acea persoana a cerut spaga pentru a-si face meseria si ma revolta enorm afirmatia facuta vis-a-vis de persoana mea, necunoscindu-ma evident

#49 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 12:08 PM

Nu cred ca se va schimba ceva cat mai traiesc eu si nu-mi trece nici o secunda prin minte sa ma intorc. Nu ma trage nici sa merg in vacanta si, daca n-ar fi frate-meu + diverse evenimente la care trebuie sa ma prezint, nu m-as duce. Calatoria de la orice aeroport pana-n Petrosani imi taie jumatate din avant. In ultimii doi ani am tot umblat dupa diverse hartii, in speta pt domnul alpha, care nu si-a scos nici o diploma de pe nicaieri si acum i-au trebuit. Din fericire, de cele mai multe ori, a umblat altcineva, eu doar am platit. Inca-i la fel: ori cunosti pe cineva si mergi cu plasuta ca tre sa fii recunoscator, ori nu cunosti si mergi cu plasa ca cineva trebuie sa se deranjeze sa caute o hartie. Atata timp cat copiii vad parintii ca dau spaga, aud discutii despre relatii si cunostinte, vad ca ce pozitie au mama si tata conteaza, o sa fie la fel si ei vor invata ca asa te "descurci"
Asta sigur v-am mai zis-o, dar fie-mea o tine minte si acum: acum 7 ani s-a dus la o scoala in Petrosani, a participat la ora de engleza cred. A fost socata de o alta fetita - Eu sunt Maricica si tata e sef la blablabla! Nu mai tin minte exact conversatia, esenta e ca acel copil de 9 ani a simtit nevoia sa instiinteze alt copil ca parintele ei are o pozitie inalta in societatea petroseneana. De ce?! Pentru ca ai invatat ca e important sa se stie cine ti-s parintii.

DIn alte puncte de vedere nu ne schimbam mentalitatea niciodata: am prieteni stabiliti aici odata cu noi. Inca sunt muti de uimire si indignati daca le spun ca ar trebui sa inceteze sa-si mai sufle copilu-n fund (la peste 20 de ani) si sa-l lase sa se descurce singur si sa-si asume responsabilitati. Sa-si plateasca darile catre stat, sa-si faca de mancare, sa-si spele zdrentele....sa se descurce singur! Cand am spus ca una din prietenele mele irlandeze isi taxeaza copiii cu 50/saptamana au zis ca "nici chiar asa!" Copiii mergeau la universitate, munceau in weekend, trebuiau sa contribuie la bugetul casei. Parintii le plateau cazare, mancare si taxe la scoli si li se parea normal ca si copilul sa participe la alte cheltuieli. Si-au terminat toti scolile, mai are doar unul la uniersitate, si-au gasit toti de lucru, s-au mutat si au viata lor.

Aceasta postare a fost editata de alpha: 06 February 2019 - 12:21 PM

Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#50 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 12:26 PM

Andreea merge la scoala 5 zile 2 lucreaza. N-am trimis-o, si-a cautat singura pentru ca i-a vazut pe toti ceilalti facand la fel. Vrea bani de buzunar, merge la munca./ Nu-i iau bani pe saptamana, dar i-am spus banii care mi i-ar da mie sa-i puma intr-un cont de economii. Sa invete sa-si stranga bani
" vai saraca, pai nu mai are timp de nimic!" Ba are! isi face timp de de toate ca e tanara si poate.
Sunt copii din familii cu bani seriosi care fac acelasi lucru. Nu pentru ca nu le-ar da parintii bani, ci pentru ca trebuie sa invete sa se descurce singuri
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#51 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2019 - 12:31 PM

mi-am mai amintit o chestie acu ca m-ati stirnit :)
mi-amintesc ca mi-a trebuit o adeverinta la un moment dat, inainte de 89
si mama m-a trimis sa mi-o fac singurica, asa ca am stat la rind, am batut din usa in usa si am obtinut stampilele trebuincioase pe adeverinta aceea
unor colege mamele le-au facut acea adeverinta dind spaga cuiva
tin minte ca am ramas cu sechela asta, nu stiu ce explicatie mi-a dat maica-mea atunci dar am tras concluzia ca, probabil citeodata daca nu intodeauna, se poate fara spaga, deci alternativa exista

am si un alt exemplu recent din viata cuiva drag dar nefiind vorba despre persoana mea nu zic nimic, dar concluzia si in cazul asta e ca se poate si fara, inclusiv in cazuri grave

cel putin asta cred eu, dar netraind acolo, probabil vad tot prin alta perspectiva :rolleyes:

#52 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 12:44 PM

Programa de invatamant in Romania este ridicol de incarcata, sau cel putin asa era acu' cativa ani cand am cerut ultima data detalii de la prieteni care lucreaza in domeniu
Incep cu teme din clasa I, teme care ii tin in casa ore in sir dupa ce vin de la scoala
Aici incep scoala la 4-5 ani cu junior infant apoi senior infant (de la 9 la 13.30), clasa I, II....IV (de la 9 la 14.30). Au teme in timpul saptamanii in functie de clasa in care sunt. Adica un junior infant are de facut 2 randuri de litera a cand vine acasa si 5 exercitii gen 1+1=2. Max. 30 de minute cu tot cu scarpinatul in irechi, baut de apa, mers la wc si tras cainele de coada! Pe masura ce avanseaza, au mai mult. In clasa VI probabil ca ajung la vreo 2-3 ore cu tot cu invatat. Nici o tema in weekend. De vineri dupa-masa pana luni dimineata liber la program
Liceul iar are 6 ani, dar anul IV e facultativ. Incep cu n-spe materii, termini cu materiile de bacalaureat - 7. Matematica, engleza, Irish obligatorii, restul alese pe parcurs. Programul e de la 9 la 16 2 zile si de la 9 la 15.30 3 zile. Au teme mai multe si au teme in weekend, fapt care ii dezgusta de-a dreptul pe elevii veniti din Noua Zeelanda, care zic ca ei n-au pomenit asa ceva! ce-i cu atatea teme, ca ei n-au!



Vezi postareaAdriana, la 06 February 2019 - 12:31 PM, a spus:

cel putin asta cred eu, dar netraind acolo, probabil vad tot prin alta perspectiva :rolleyes:

Sigur ca s-ar putea! daca toata lumea s-ar opri din dat spaga!
Mie cea mai tare mi s-a parut spaga la medic privat! A fost acu multi ani, poate nu se mai practica Imagine postata Pai omul ala si-a stabilit un tarif! Ala e! De ce mai trebuie si o cafeluta ?!

Aceasta postare a fost editata de alpha: 06 February 2019 - 12:44 PM

Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#53 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 01:03 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 06 February 2019 - 09:19 AM, a spus:


Si una CALDA! VA ROG FRUMOS , nu uitati sa vorbiti si de aspectele pozitive,oricat de mici ar fi ele, un detaliu acolo, o ceva, o vorba buna, nu conteaza! Dar, mai rupeti un minutel si faceti-o si pe asta.

Asadar, una calda :rolleyes:


Nu pot sa ma uit la "una calda", ca n-am FB de-aici
Niciodata nu am vorbit tara de rau in fata altor natii. Am mai injurat clasa politica, dar la fel ii injur si pe astia! Tara e frumoasa si sunt multi oameni buni si destepti si corecti, dar stau si-si vad de treaba in lumea lor. Din pacate nu ies in fata. Daca ar vrea sa iasa-n fata si sa faca ceva pentru comunitatea in care traiesc, de cele mai multe ori nu sunt lasati si atunci se trag iar de-o parte si-si vad de viata lor in liniste.
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#54 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 February 2019 - 02:12 PM

Vezi postareaalpha, la 30 January 2019 - 05:38 PM, a spus:


Pe mine ma necajesc tare drumurile din Romania. Ultima data am fost in 2017. A venit cineva dupa noi la Bucuresti. De la Bucuresti la Petrosani am facut vreo 7 ceasuri, ca era noapte si nu vedeai pe unde mergi 340km! cu masina, fara trafic! Parca mergeam prin apa. Tot era negru, nu stioi unde se termina drumul si unde incepe santul. Aprope de intrarea in Petrosani dinspre Defileul Jiului am crezut ca am ajuns in Bagdad! N-aveai cum sa ocolesti gropile. Ocoleai una, dadeai in alta mai mandra si mai adanca
Si spaga si guma in loc de rest ma necajesc, dar n-o sa se schimbe degraba
Sunt si bune, sunt si rele, ca peste tot


Pot sa subliniez asta cu linie dubla, tripla.

In fiecare an fac Torino Rasnov si retur cu masina.Nu fac de la Torino- Arad, cat fac Arad- Rasnov.
Si Nu, nu exagerez.

Acum doujde' ani Slovenia avea si ea doar doua bucati de autostrada, acum au tara strabatuta in lung si-n larg de autostrazi moderne, weceuri curate in benzinarii, etc.

Noi nu, am ramas la cativa km, ma refer Sibiu si Cluj pe unde trecem noi.

Partea cu spaga la doctori, nu mai e cum era.Am inteles de la ai mei, ca s-au schimbat lucrurile.Stiu ca au fost scandaluri imense, camere ascunse, etc
Deci se poate. :rolleyes:

Iar la privat daca mergi, platesti la casa, secretara tariful prestabilit.

#55 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 02:31 PM

Vezi postareaEataly, la 06 February 2019 - 02:12 PM, a spus:

In fiecare an fac Torino Rasnov si retur cu masina.Nu fac de la Torino- Arad, cat fac Arad- Rasnov.
Si Nu, nu exagerez.


Eu te cred. Distanta facuta acolo in 7 ore o fac aici in 4
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#56 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 February 2019 - 02:44 PM

:rolleyes: eu vreau sa mai spun doar atat si asta va fi ultimul meu coment la cest topic,daca vanzatoarea de la magazinasul din colt nu are sa-mi dea rest 4 banuti,nu e ok.(,nu mai cautam vinovati ca vad ca e inutil,oricum la magazinele mai mari se accepta plata cu cardul la fel farmacii si plata facturilor la magazinele care ofera prepay,in curand sunt sigura ca aceasta obtiune de plata cu cardul va fi peste tot,)faptul ca se baga babele in fatza la rand ,iar nu e ok. dar nu pot sa spun ca nu pot dormi noaptea din aceasta cauza, vreau sa subliniez o problema mult-mult mai grava de viata si de moarte ,deci ca nu e rest maruntei la magazinasul din colt si bagatul in fatza la rand in opinia mea sunt floare la ureche pe langa asta ,pt. ca aici vb. de viata oamenilor,care mor cu zile in spitale,conditiile sunt mult sub infecte,infecte e putin spus,in spitalele noastre in 2019 se moare cu zile,la urgente sunt tinuti oamenii cu orele,veniti de la tara in dureri,in criza,nu se uita nimeni la ei cu orele,vii cu o boala pleci cu zece,pt. ca colcaie de virusi si bacterii rezistente la antibiotice,stafilococi si alti naibii de coci' care se iau prin rana deschisa,mergi la spital pt. o o operatie de apendicita sau de mana ,picior rupt care necesita interventie ,te recuperezi si ajungi acasa cu febra si tot felul de simptome ,mergi la medicul de familie, iti faci analizele si in cel mai fericit caz ai doar un stafilococ auriu capatat din spital,cei din spital stiu,stiu f. bine care e situatia dar nu raporteaza cazurile asa cum ar trebui si cum ar fi legal,ascund sub presh,pt. ca ar fi o pata pe ''fatza'' spitalului respectiv , pun doar asa la intamplare un link de pe net ,pt. ca cine chiar e interesat de subiect si vrea sa dezgroape sunt sigura ca va gasi chestii mult mai interesante http://putereaacince...ra-ultimii-ani/,cazul colectiv unde chiar nu s-a mai putut ascunde dupa deget aceasta problema ar fi trebuit sa dea mult de gandit,din pacate suntem in acelasi punct chiar si dupa atat timp..

#57 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 February 2019 - 03:46 PM

Mamaaaaaa, asa va vreau! Cat am de citit!
Dex nu mai zice nimic Imagine postata Chiar asa s-o fi speriat? Imagine postata
Ma duc la un alergat mai intai, Alphalinda Imagine postata Poate gasesc minireportajul pe youtube, astfel incat sa il poti vedea.

Spuneti-va parerea! Numai din schimb de opinie si experienta se naste schimbarea, iar comunicarea este vitala! Nu pentru noi, poate nu...dar pentru cei ce vin din urma, copiii vostri inclusiv. Nu ai de unde sa stii daca acel copil isi va descoperi poate ca adult un simtamant de apartenenta la aceasta natie si va dori sa traiasca acolo unde parintii lui nu si-au permis/nu au vrut/au fost impiedicati sa o faca la nivelul de decenta pe care si l-au dorit. De ce sa nu se intoarca intr-o tara mai buna?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#58 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 04:46 PM

Inca ceva: lege exista, impune-o, si impune-o la fel pentru toata lumea
Ma mentin in limitele de viteza pt ca am constiinta? Nu! pentru ca mi-e frica de radar. Sunt zone unde pot fi unul dupa altul la cativa kilometri. Iau amenda si-mi pun puncte in permis. La 12 puncte imi suspenda permisul pe nu stiu cat timp! Nu umblu fara asigurare si taxe. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu te prind si-apoi mergi pe jos, cu bicicleta sau platesti taxi ca transport local nu prea avem. Fara masina nu ma pot misca. Pt alcool permisul suspendat 3 luni, puncte in permis si amenda premiu. Daca ai depasit limita admisa in limite rezonabile. Daca esti beat, e alta poveste.
Din constiinta nu parchez pe locuri speciale. NICIODATA! Mai bine ma intorc acasa si ma duc mai tarziu, sau parchez mai departe, sau mai dau 5 ture pana se elibereaza un loc. Platesc parcarea unde trebuie. De ce? Pentru ca e 60 centi pe 30minute. Daca n-am platit si ma prinde e 60€.
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#59 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2019 - 05:21 PM

Da, normal ca daca e radar si mergi repedi iti asumi riscul si platesti, comentariul meu era pentru o zona in care nu era radar, sau daca o fi fost cre' ca era in pamint ca nu l-am vazut. Vroiam sa zic ca pe noi ne-a mirat faptul ca acea persoana respecta un semnal care aici in 99% din cazuri nu s-ar respecta.
Cred ca pot spune ca aici in circulatie, si ma refer strict la Torino oras si centura ca asta cunosc, primeaza jungla nu constiinta.
Aici exista si radar pus special ca sa faca bani, adica in zone unde cu viteza mica nu merge nimeni pentru ca strada e libera si dreapta, pun radarul tocmai pentru ca stiu ca toata lumea merge cu viteza si stiu sigur ca vor incasa o multime de bani, si pina cind se invata lumea ei incaseaza. Nu vorbesc evident de zone in care prudenta cere absolut viteza mica.
si aici e si cu puncte si cu bani
nu mai zic ca la inceputul punctelor, declara lumea ca in masina era bunicul de 89 de ani, sa-i ia lui punctele :rolleyes:

si legat de masini mi-am mai amintit o chestie
romanii care stau aici (si se pare si unii italieni) isi inmatriculau si plateau asigurarea in Romania, ca evident costa mai putin
acu nu se mai poate

#60 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 06 February 2019 - 05:30 PM

Vezi postareaAdriana, la 06 February 2019 - 05:21 PM, a spus:

nu mai zic ca la inceputul punctelor, declara lumea ca in masina era bunicul de 89 de ani, sa-i ia lui punctele :rolleyes:
Imagine postataImagine postataImagine postata
S-ar fi facut si aici da' nu prea merge numa' daca ai asigurare deschisa pe masina
Pe masina mea are asigurare dl alpha si eu. Daca radarul prinde masina peste limita vine amenda + puncte pe numele domnului, ca el e primul. Daca eu am condus masina si am bun-simt (n-am! Imagine postata) le scriu inapoi ca eu am condus si eu am comis infractiunes, sa-mi puna mie punctele.
Cine declara ca a condus masina cand s-a comis infractiunea trebuie sa fie asigurat pe masina respectiva. Altfel iti gasesc alte bube-n cap Imagine postata
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

Arata acest topic


  • 29 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

19 useri citesc topicul
0 membri, 19 vizitatori, 0 utilizatori anonimi