Dacã şi cu parcã ce aş face dacã/ ce aş vrea/ la ce visez
Postat 07 March 2019 - 10:07 PM
Partea cu Asia si Africa eu cred ca e spusa la "bagat batul prin gard", un fel de trolling.
Postat 07 March 2019 - 10:12 PM

Postat 07 March 2019 - 10:17 PM
si eu cred ca daca nu ai baza ptr toate inca din tinerete, nu ai ce continua la batranete.
la mine chiar se aplica, sunt multe experiente pe care nu le-am avut in tinerete si pe care nu le am nici acum, nici mai tarziu.
mie mi se pare ca Yandira a luat prea mot-a mot articolul si-a facut analiza pe text.
Postat 07 March 2019 - 10:45 PM

Il tin minte pe tata, care pentru mine este o prezenta iconica, sa spun asa, cum imi mai spunea cand eram mai mica, in adolescenta si beam cafeaua impreuna...cand ii suneam ca eu o sa ma duc intai sa vad lumea, p-aia altele din astea "lumesti". Si el: "Eeeeeh, vraghia malai visazî!"
Nu stiu ce m-a tras mereu inainte dar...lume am vrut, lume am avut

NU RENUNTATI NICIODATA LA VISELE VOASTRE!
Tuturor visatorilor, incrancenatilor, gladiatorilor, cu dedicatie speciala

Postat 07 March 2019 - 11:11 PM
Unii au avut chiar experiente tragice si pierderea jumatatii, chiar daca nu prin moarte, e una dintre cele mai devastatoare. Mie-mi pare rau c-ai fost supusa unei asa experiente.
Revenind la ceea ce am vrut io sa razbata din textul de mai sus, mie-mi pare ca tu faci lucruri acum.
tu ai grija de tine, faci sport, te preocupa sanatatea ta, tu ai empatie ptr cei de care te-nconjori, tu gasesti bucurii in a citi carti, te bucuri de filme, stii sa apreciezi un rafinament culinar, "degusti" un parfum, calatoresti...adica ai o baza pentru anii ce urmeaza. Si-ti faci planuri in functie de tine, doar de tine, nu depinzi de nimeni.
Tu traiesti acum, nu vei incepe sa faci tot ce-ti place la batranete, asta voiam sa zic. Atunci doar vei acumula alte experiente pe baza a ceea ce-ai cladit acum.
Postat 08 March 2019 - 09:03 AM
moatza, la 07 March 2019 - 11:11 PM, a spus:
Unii au avut chiar experiente tragice si pierderea jumatatii, chiar daca nu prin moarte, e una dintre cele mai devastatoare. Mie-mi pare rau c-ai fost supusa unei asa experiente.
Revenind la ceea ce am vrut io sa razbata din textul de mai sus, mie-mi pare ca tu faci lucruri acum.
tu ai grija de tine, faci sport, te preocupa sanatatea ta, tu ai empatie ptr cei de care te-nconjori, tu gasesti bucurii in a citi carti, te bucuri de filme, stii sa apreciezi un rafinament culinar, "degusti" un parfum, calatoresti...adica ai o baza pentru anii ce urmeaza. Si-ti faci planuri in functie de tine, doar de tine, nu depinzi de nimeni.
Tu traiesti acum, nu vei incepe sa faci tot ce-ti place la batranete, asta voiam sa zic. Atunci doar vei acumula alte experiente pe baza a ceea ce-ai cladit acum.
Asadar, crezi ca unele lucruri/trairi/emotii nu mai sunt posibile de la o anumita varsta?
Probail ca te referi la faptul ca exista un anumit timp pentru orice, sau ca unele lucruri le poti face doar la o anumite varsta? Adica, daca nu ai apucat sa le faci cand te tin corpul, capul si varsta, that train is gone, baby? Am inteles corect? Ca sa nu interpretez aiurea-n tramvai...
Daca da, sunt de acord ca anumte lucruri , trairi nu mai pot fi simtite mai tarziu, atunci cand esti mai copt la cap, asa cum le-ai fi simtit , sa zicem la 16 ani...Dar, totusi, never say never

Postat 08 March 2019 - 09:26 AM
Lapona Enigel, la 08 March 2019 - 09:03 AM, a spus:
nu neaparat posibile, cat f probabil sa nu le faci daca nu le-ai inceput din vreme.
daca n-ai pus mana pe o carte, o sa rupi usa bibliotecii la batranete? fizic sigur ca poti s-o faci, dar daca nu ai avut tragere spre carte niciodata...
daca n-ai invatat o limba straina, cat de cat, pana acum, te vei apuca la 70 de ani? putin probabil
daca nu ai facut sport, te-nscrii la Olimpiada la 70 de ani?
daca n-ai vazut decat coltul strazii, o sa prinzi apusuri in Maldive la 70 de ani?
adica zic ca e bine sa traim acum, sa nu mai asteptam sa ne-ndeplinim visele, ca nu vin anii cu norocul pe care l-am ratat la tinerete.
si nu ma refer la cazuri izolate, cand ai o revelatie, si castigi la loto si faci tot ce n-ai facut.
io-s mai pragmatica, vb de oamenii obisnuiti, ca mine.
io despre asta am citit in link

Postat 08 March 2019 - 10:15 PM
Lapona Enigel, la 07 March 2019 - 10:02 PM, a spus:
yandira, la 07 March 2019 - 09:34 PM, a spus:
https://www.zoso.ro/...speranta-viata/
Nuuu Moatza, nu te teme: felul tau de a fi si a trai nu se incadreaza cu perspectiva sumbra descrisa de autorul acestui articol, care traieste in eroare. Poate a cunoscut doar astfel de batrani si fiecare poate crede ce vrea dar eu ii compatimesc batranetea. Bineinteles ca nu poti fi sigur de starea organismului tau asa cum nu poti sa fii sigur cand se va opri viata ta. Dar asa cum trebuie sa ai grija sa-ti asiguri o situatie financiara, tot asa trebuie sa ai grija sa-ti ingrijesti corpul caci la batranete iti va servi chiar mai mult decat banii. In concluzie, cred ca batranetea este momentul fericit cand vei putea culege ce ai semanat –fizic, moral si material-, libertate deplina nefiind legat de servicii si obligatii familiale sau sociale. Daca ti-ai cultivat sufletul si mintea atunci nu vei deveni un” batran incrancenat” urat de familie ci o prezenta placuta tuturor. Zice autorul: “Dacă n-ai citit sau n-ai călătorit când erai tânăr, acum nu mai are rost. Deloc”.E cea mai mare idiotenie si nici un merita comentarii. “De ce plm să înveți din Africa sau Asia”, fraza asta chiar ca m-a lasat in ceatza si a evidentiat nivelul culturii autorului. “Nu mai ai viață personală (multă), nu mai ai nimic de învățat, nu mai ai nimic de aflat. Nu îți mai folosește la nimic să citești “Republica” sau “Procesul” la 70 de ani, cum nu îți mai folosește să te apuci să ai grijă de tine la 60” Pai de ce nu se sinucide acest domn sau doamna, de pe acum? Cred ca poti invata si te surprinde pana la 100 de ani!. Ba chiar e o fericire ca insfarsit ai timp si libertate sa inveti tot ce nu ai avut timp de tanar poate sa aprofundizezi muzica clásica daca te atrage, sau manelele, ori trombonul ori hawaiana, sa pictezi, sa faci cursuri de manualitati, sa ajuti ca voluntar in spitale, sa inveti mancaruri exotice, sa cauti grupuri cu persoane de varsta ta, entuziaste de viata si creative, sa traiesti cu ei clipe de bucurii si veselie, poate sa organizati excursii daca nu mai ai prieteni apropiati. Aici sant case de cultura ale primariei, pe zone, unde poti da clase celor interesati despre orice tema pe care o cunosti si te-a pasionat toata viata. Ai acumulat atatea experiente si cunostiinte incat ar fi pacat sa nu le dezvaluiesti. Profesia mea e traducatoare si lucrez in Presa si oricat de batrana voi fi nu as putea renunta sa aflu stiri sau informatii internationale de orice tip, analizele politice, sa fiu la curent cu mersul lumii si sa ma bucur de orice descoperire sau avans al planetei. Dupa 55 de ani am calatorit si mai mult ca inainte, iar in perioadele mai grele financiare cand ramasesem singura de tot, luam masina si haladuiam prin satele din apropiere, sa vad fluturii monarca care emigreaza din Canada, sau la padurile cu licurici, faceam filmulete pentru prieteni si fiica care locuia departe, mancam in pietele faimoase pentru gastronomie etc. Chiar si calatoriile sant mult mai interesante si mai savuroase cand esti la o varsta matura decat in tinerete..si mai ales cand haladuiesti de capul tau!
“Mai greu să repari sau să recuperezi ce trebuia să faci la 40 sau la 50”. De ce? Cu ce drept sententiaza asta? Trecutul nu are viitor,iar daca viitorul batranilor e AZI, atunci n-am nevoie sa recuperez nici sa repar nimic, ci trebuie sa traiesc tot ce imi doresc AZI,, dupa posibilitati. Poate visul sau dorinta de la 40 de ani nici nu mai ma atrage, poate ca a fost o prostie, o cainare, nu? Nu va pregatiti de batranete ca pentru inmormantare ca nu mai santem ca batrinicile noastre care isi puneau basmaua in cap si umblau ani de zile cu toalele de inmormantare pregatite in valijoara.
Iaca vezi? De aia vreau sa ma fac Yandira cand o sa fiu mare ...

hahaha Nebunica Laponica

Postat 08 March 2019 - 10:26 PM
Wowerful, la 07 March 2019 - 09:51 PM, a spus:
Cred ca are orizonturi mai limitate autorul articolului- zic si eu ca personal nu il cunosc.

moatza, la 07 March 2019 - 10:17 PM, a spus:
si eu cred ca daca nu ai baza ptr toate inca din tinerete, nu ai ce continua la batranete.
la mine chiar se aplica, sunt multe experiente pe care nu le-am avut in tinerete si pe care nu le am nici acum, nici mai tarziu.
mie mi se pare ca Yandira a luat prea mot-a mot articolul si-a facut analiza pe text.
Moatzo, ai dreptate

Aceasta postare a fost editata de yandira: 08 March 2019 - 10:22 PM

Postat 08 March 2019 - 10:35 PM
moatza, la 08 March 2019 - 09:26 AM, a spus:
nu neaparat posibile, cat f probabil sa nu le faci daca nu le-ai inceput din vreme.
daca n-ai pus mana pe o carte, o sa rupi usa bibliotecii la batranete? fizic sigur ca poti s-o faci, dar daca nu ai avut tragere spre carte niciodata...
daca n-ai invatat o limba straina, cat de cat, pana acum, te vei apuca la 70 de ani? putin probabil
daca nu ai facut sport, te-nscrii la Olimpiada la 70 de ani?
daca n-ai vazut decat coltul strazii, o sa prinzi apusuri in Maldive la 70 de ani?
adica zic ca e bine sa traim acum, sa nu mai asteptam sa ne-ndeplinim visele, ca nu vin anii cu norocul pe care l-am ratat la tinerete.
si nu ma refer la cazuri izolate, cand ai o revelatie, si castigi la loto si faci tot ce n-ai facut.
io-s mai pragmatica, vb de oamenii obisnuiti, ca mine.
io despre asta am citit in link

Da, cred ca inteleg ce spui, insa...nu stiu, eu sunt evolutionisto-darwinista...
E adevarat ca da, suntem conditionati de habitatul/genele/familia in care ne-am nascut si ca unii chiar nu isi pot depasi conditia, oricat de mult i-ar trage instinctul inainte, oricat si-ar dori...da, unii pot ramane captiviin viata lor, prea ocupati cu supravietuirea. Pe de alta parte, uite, e o tipa la sala, cred ca are in jur de 70. Vine cu sfintenie, se vede pe ea ca e o doamna cocheta si ca asa a fost toata viata ei, botoxata, rujata, aranjata , parfumata. Isi face constiincios exercitiile, nu iese din cuvantul antrenorului. O vad mereu ca atunci cand are sedinta de bicicleta isi aduce cu ea manualul de limba spaniola

Mi se pare ATAT de inspirant! E adevarat ca viata si corpul iti impun limite de tot felul, insa granitele pe care un om le depaseste cel mai greu sunt cele din propriul cap...
De asta si titlul topicului

De exemplu, am un amic care mi-a marturisit ca i-ar placea sa mearga intr-o excursie/un concediu singur, ca sa poata faca ce vrea el, la modul sa viziteze ce vrea el, cand are el chef, cum vrea, fara sa depinda de nimeni altcineva. Si am si o amica in aceeasi situatie. Si am intrebat-o: Si, de ce nu propui consoartei sa incercati? Vai, dar unde s-a mai pomenit asa ceva?
Multi viseaza la libertate, de un gen ori altul, insa putini sunt pregatiti sa accepte ca ea vine cu multe consecinte si nu sunt dispusi sa si le asume

Postat 08 March 2019 - 10:43 PM
Asadar, crezi ca unele lucruri/trairi/emotii nu mai sunt posibile de la o anumita varsta?
Probail ca te referi la faptul ca exista un anumit timp pentru orice, sau ca unele lucruri le poti face doar la o anumite varsta? Adica, daca nu ai apucat sa le faci cand te tin corpul, capul si varsta, that train is gone, baby? Am inteles corect? Ca sa nu interpretez aiurea-n tramvai...
Daca da, sunt de acord ca anumte lucruri , trairi nu mai pot fi simtite mai tarziu, atunci cand esti mai copt la cap, asa cum le-ai fi simtit , sa zicem la 16 ani...Dar, totusi, never say never

Nuu, Lori nu e asa!!!Te poti indragosti la orice varsta, treaba e sa nu ai prejudecati si nici teama.In cativa ani o sa se schimbe viata ta,acum esti coplesita de problemele Ce sa-ti zic, daca aici se casatoresc dupa 70 de ani si sant fericiti si emotionati im´preuna Tu stii ca am ramas vaduva si apoi, dupa 50 de ani trecuti am gasit omul cu care traiesc de 16 ani o viata tare frumoasa, eu care credeam ca la fara hormoni nu voi mai voi simti acel "fluture in burta" de emotie. la 56 de ani am inceput sa invat si sa dansez dansurile tropicale, portugheza doar de fitze ca sa arat ca pot. Eu nu am ce sa te invat doar tu traiesti intr-o lume unde femeile nu au obstacule. Mexicul e o tara unde exista placerea de a trai, de a ramane tanar si a te bucura de petreceri si imprejurari fie doar cu o sticla de rom platita intre 5 vecini si muzica de la CD.Probleme sant mii dar ei fac ca Scarlett O'HAra "la asta o sa ma gandesc maine" si cred ca e reteta supriavietuirii. Eu stiu ca voi cunoaste pe viitorul tau sot cand voi veni sa te vad si ca o sa bem in cinstea vietii tale.
Aceasta postare a fost editata de yandira: 08 March 2019 - 10:47 PM

Postat 08 March 2019 - 10:48 PM
Lapona Enigel, la 08 March 2019 - 10:35 PM, a spus:
De exemplu, am un amic care mi-a marturisit ca i-ar placea sa mearga intr-o excursie/un concediu singur, ca sa poata faca ce vrea el, la modul sa viziteze ce vrea el, cand are el chef, cum vrea, fara sa depinda de nimeni altcineva. Si am si o amica in aceeasi situatie. Si am intrebat-o: Si, de ce nu propui consoartei sa incercati? Vai, dar unde s-a mai pomenit asa ceva?
Multi viseaza la libertate, de un gen ori altul, insa putini sunt pregatiti sa accepte ca ea vine cu multe consecinte si nu sunt dispusi sa si le asume

uite ca noi am facut ceva de genul asta, nu am mers chiar separat, dar am avut alegeri separate: la Paris, barbatii au fost la Disneyland, io m-am dus la Versailles, iar peste niste ani, a doua oara omu' a fost iar la Domul Invalizilor la Napoleon, ptr ca pasiune mare, eu am fost la Pompidou.
singuri-singuri si separat nici io nu pot gandi, cel putin cat suntem un cuplu - da'oi fi mai babaciune la minte, nu stiu

as merge cu o prietena, cu nor-mea, cu mama, dar chiar singura nu mi-ar placea.
Postat 08 March 2019 - 11:57 PM
yandira, la 08 March 2019 - 10:43 PM, a spus:

Nuu, Lori nu e asa!!!Te poti indragosti la orice varsta, treaba e sa nu ai prejudecati si nici teama.In cativa ani o sa se schimbe viata ta,acum esti coplesita de problemele Ce sa-ti zic, daca aici se casatoresc dupa 70 de ani si sant fericiti si emotionati im´preuna Tu stii ca am ramas vaduva si apoi, dupa 50 de ani trecuti am gasit omul cu care traiesc de 16 ani o viata tare frumoasa, eu care credeam ca la fara hormoni nu voi mai voi simti acel "fluture in burta" de emotie. la 56 de ani am inceput sa invat si sa dansez dansurile tropicale, portugheza doar de fitze ca sa arat ca pot. Eu nu am ce sa te invat doar tu traiesti intr-o lume unde femeile nu au obstacule. Mexicul e o tara unde exista placerea de a trai, de a ramane tanar si a te bucura de petreceri si imprejurari fie doar cu o sticla de rom platita intre 5 vecini si muzica de la CD.Probleme sant mii dar ei fac ca Scarlett O'HAra "la asta o sa ma gandesc maine" si cred ca e reteta supriavietuirii. Eu stiu ca voi cunoaste pe viitorul tau sot cand voi veni sa te vad si ca o sa bem in cinstea vietii tale.
Scarlett rulz! Pana la faza cu Ashley

Postat 09 March 2019 - 12:04 AM
moatza, la 08 March 2019 - 10:48 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 08 March 2019 - 10:35 PM, a spus:

uite ca noi am facut ceva de genul asta, nu am mers chiar separat, dar am avut alegeri separate: la Paris, barbatii au fost la Disneyland, io m-am dus la Versailles, iar peste niste ani, a doua oara omu' a fost iar la Domul Invalizilor la Napoleon, ptr ca pasiune mare, eu am fost la Pompidou.
singuri-singuri si separat nici io nu pot gandi, cel putin cat suntem un cuplu - da'oi fi mai babaciune la minte, nu stiu

as merge cu o prietena, cu nor-mea, cu mama, dar chiar singura nu mi-ar placea.
Aici multe cupluri fac asta, dar de cele mai multe ori, cum spui tu, merg cu anturajul lor de amici sa zicem pentru un weekend mai lung, etc. Si eu sunt un MARE fan de facut si chestii separate in concediu cand esti in cuplu, asta cand nu te poti pune de acord si ai interese diferite, desigur. Nu, nici eu nu as pleca fara el, mai ales avand in vedere ca timpul liber pe care il ai la dispozitie e oricum foarte limitat in ziua de azi..
Insa, urasc sa cicalesc, urasc sa fiu cicalita, certurile de gen pai da facem tot cum vrei tu ma sufoca, libertatea este un mare pilon in viata mea. In capul meu, iubirea nu are voie sa excluda libertatea, atentie, nu libertinajul...cum mai vad ca e la mare moda acum open relationships

Am fost si singura si sincer, m-am relaxat la maxim

Dexter, la 08 March 2019 - 10:52 PM, a spus:
Asta da barbat avangardist