Tort de portocale
#1
Postat 16 January 2020 - 08:34 PM
Eu nu l-am facut in viata mea niciodata pana acum, doar pe celelalte doua. Aroma este ceva de nedescris si prietenii au fost absolut incantati.
Pe langa portocalele necesare am mai pus si kumquat si Campari...mmmm-mmmm:
Bon, pana una alta, daca aveti portocalele si alte citrice frumos mirositoare, puneti-le sa stea cateva ore in apa ca sa li se dizolve ceara aia de pe ele, apoi spalati bine cu buretele . Radeti coaja de la 2-4 portocale, taiati rondele intre 2 si 4 portocale.
Ingrediente blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar, eu inlocuiesc 3 linguri de zahar cu 3 de zahar vanilat, aprocimativ 3 pliculete
- 8 linguri faina
- 4 linguri apa minerala
- 1 varf sare
Preparare blat:
- - separati albusurile de galbenusuri
- - bateti albusurile spuma cu un varf de sare, adaugati treptat zaharul tos si faceti o bezea teapana
- - galbenusurile le bateti crema cu zaharul vanilat, nu sa se faca maioneza
- - amestecati cele doua creme
- - adaugati faina treptat si in ploaie si incorporati bine
- - adaugati si cele 4 linguri de apa minerala
- - puneti la copt in cuptorul preincalzit. Maximum 30 minute la 175 grade, variatii in functie de cuptor, desigur.
Daca respectati pasii astia, va iese un blat super buretos care se va imbina perfect cu crema tortului. Trebuie sa arate cam asa:
Ingrediente crema:
- - coaja de la doua sau mai multe portocale
- - rondele de portocala pentru tapetat vasul
- - sucul de la o portocala, pentru insiropat, daca se doreste. Dupa fantezie puteti imbina sucul cul ichor de portocale ori altele. Eu il fac campari oranj, un spritz de aperol si stropit cu zgarcenie blatul caci e foarte buretos si trage multa umezeala de la crema déjà. Blatul trebuie sa fie stabil ca sa poata sustine crema si portocalele.
- - 500 ml lapte
- - 500 ml frisca . Eu am pus 300 g frisca si 200 iaurt grecesc
- - 4 oua
- - 2 linguri faina
- - 200 g zahar
- - 2 pliculete zahar vanilat si/sau mdauva de vanilie
- - 5 g de gelatina ori cel putin 6 foi care se inmoaie inainte in apa rece
Preparare crema :
- - galbenusurile se fac crema cu zaharul vanilat si ceva zahar tos
- - se adauga faina si amesteca bine
- - laptele se fierbe cu restul de zahar si coaja de portocale
- - se adauga gelatina in laptele cald nu fierbinte
- - se lasa sa se mai raceasca , se pune peste crema de galbenusuri si faina
- - se pune maglavaisul pe baie de abur si se amesteca pana se face o sarlota ca o smantana groasa. Se da deoparte si se lasa sa se ajunga la temperatura camerei
- - se adauga cu atentie albusurile batute bine spuma cu ceva zahar
- - se adauga in sarlota frisca batuta bine si iaurtul, in cazul meu.
C
#2
Postat 16 January 2020 - 08:43 PM
Si consistenta cremei la final:
Asamblare :
Se tapeteaza vasul in care faceti tortul cu rondele de portocale. Se pune crema, se pune un rand de blat, insiropat putin blatul, iar un rand de rondele de portocala, daca mai aveti, eu nu am ma avut, iar crema, iar blat, insiropat. Dat la frigider peste noapte neaparat. Este unul din cele mai racoritoare si aromate torturi pe care le-am mancat vreodata.
Dupa o noapte de frigi:
Doua felii fara sa respiram prea mult fiecare...prea misto e tortul asta!
Hai cin-cin cu un Campari! Sau Aperol, sau ce vreti
Da, ultima poza trebuia sa fie in locul aleia care s-a dublat. Intelegeti voi ordinea
Imagini atasate
#3
Postat 16 January 2020 - 10:01 PM
#5
Postat 16 January 2020 - 11:00 PM
Geany, la 16 January 2020 - 10:01 PM, a spus:
Sa ti-o zic pe a dreapta...nush de ce niciodata nu m-a tras asa tare sa fac tortul asta, mereu castiga ori ala cu nes ori ala cu foi de bezea si mereu imi spuneam ca lasa ca din asta mananc ori la mama ori la sor. Aia e innebunita dupa el. A clacat cand i-am trimis secsiune
Nici acu nu il faceam dar am gasit niste portocale atat de parfumate si zemoase si dulci la rusi, plus nu mai spun ca am taiat marunt si coaja de la kumquatul ala, care are o aroma foarte patrunzatoare, nush cum sa spun, desi fructele is acre ca naiba. Extraordinar de parfumat!
Hazel, la 16 January 2020 - 10:16 PM, a spus:
Asta era, nu? Intai si intai matusa-mea a fost cu reteta asta si noi il tot gustam la revelion pe la ea pana cand a adoptat-o si mama. Ma bucur ca ti-am trezit nostalgii
Stiu ca e un tort cunoscut si uzual , dar oare tot asa o fi reteta? A ta e la fel?
Uite ca nici nu ama vut curiozitatea sa ma uit daca mai e vreo reteta pe forum...
#6
Postat 16 January 2020 - 11:11 PM
#7
Postat 16 January 2020 - 11:22 PM
Asta era, nu? Intai si intai matusa-mea a fost cu reteta asta si noi il tot gustam la revelion pe la ea pana cand a adoptat-o si mama. Ma bucur ca ti-am trezit nostalgii
Stiu ca e un tort cunoscut si uzual , dar oare tot asa o fi reteta? A ta e la fel?
Uite ca nici nu ama vut curiozitatea sa ma uit daca mai e vreo reteta pe forum...
[/quote]
Asa era si reteta noastra. Cand eram foarte tanara si nu era internet, faceam schimb de retete cu prietenele si coceam toate cam aceleasi prajituri sau torturi de sarbatori sau la diferite ocazii
#8
Postat 17 January 2020 - 08:22 AM
Sa fim rezon, nu-i prea mare diferenta nici acum, doar ca-s mai multe retete si alta metoda de raspandire, enfin... avem influenceri.
Dar niciodata nu m-am preocupat prea mult cu blatul, adica faceam unul in forma clasica si-l bagam in crema, doar asamblarea era intr-un castron tapetat cu folie - adaptare se cheama
Tu l-ai facut semisferic? In ce l-ai copt? Si, mai ales, cum ai reusit sa decupezi capacul ala perfect?
edit: imi place ca ai ocazii multe de a-l imparti cu prietenii.
Aceasta postare a fost editata de moatza: 17 January 2020 - 08:23 AM
#9
Postat 17 January 2020 - 06:32 PM
moatza, la 17 January 2020 - 08:22 AM, a spus:
Sa fim rezon, nu-i prea mare diferenta nici acum, doar ca-s mai multe retete si alta metoda de raspandire, enfin... avem influenceri.
Dar niciodata nu m-am preocupat prea mult cu blatul, adica faceam unul in forma clasica si-l bagam in crema, doar asamblarea era intr-un castron tapetat cu folie - adaptare se cheama
Tu l-ai facut semisferic? In ce l-ai copt? Si, mai ales, cum ai reusit sa decupezi capacul ala perfect?
edit: imi place ca ai ocazii multe de a-l imparti cu prietenii.
Si eu ma bucur fara limite
Siii acesta este cel de-al doilea motiv pentru care l-am facut...zilele trecute m-am dus in boxa sa iau ceva si am dat peste forma mea funky de copt , nou nouta, luat acum jde ani, cand inca mai credeam ca pe langa un full job voi mai avea timp si de altele...na, ca am dus-o ieri inapoi, dar am gasit-o pe net.
Vivat caietele de retete comuniste! Am caietul de la ma scanat tot. L-a inceput in anii 90, parca. Inca existent si in forma lui originala, nush cum de mai rezista hartia aia .
Influenceri, bloggeri, vloggeri, trendsettari, revolutionari, cursanti, gourmets wannabe...dar cei adevarati is putin
Hazel, la 16 January 2020 - 11:22 PM, a spus:
Noi aveam pe nasa sora-mii ca sursa speciala, sa spun asa, ca venea cu retetele de la Botosani, Piatra Neamt (unde avea rude ce lucrau la fabrica de zahar, ne aducea serbet mereu si retete noi din zona aia) si Suceava. Reteta de tort cu foi de bezea, alcazalele si prajitura cu crant sunt de la ea, mama ce secret maxim erau. Si au ramas dupa 30 de ani inca cele mai laudate si apreciate prajiturele evah! De catre toti care au calcat fie pragul mamei, fie pragul sursei primare . Si facea tanti Dorica si niste bezeleeee, mamaaaaa. Mama nu a avut niciodata curajul sa le faca. In schimb, mama facea ciocolata de casa super, acum nu ii mai iese neam.
Geany, asta nu e deja Diplomat? Ce imi mai placea si aia...
#10
Postat 17 January 2020 - 06:56 PM
#11
Postat 17 January 2020 - 09:11 PM
moatza, la 17 January 2020 - 08:22 AM, a spus:
Sa fim rezon, nu-i prea mare diferenta nici acum, doar ca-s mai multe retete si alta metoda de raspandire, enfin... avem influenceri.
Dar niciodata nu m-am preocupat prea mult cu blatul, adica faceam unul in forma clasica si-l bagam in crema, doar asamblarea era intr-un castron tapetat cu folie - adaptare se cheama
Tu l-ai facut semisferic? In ce l-ai copt? Si, mai ales, cum ai reusit sa decupezi capacul ala perfect?
edit: imi place ca ai ocazii multe de a-l imparti cu prietenii.
Am uitat sa spun:si al meu tot in castron, normal, doar ca fara folie. Eu am o alta metoda. Ung peretii cu unt si lipesc bine rondelele si cand trebuie sa scot tortul, scunfund cateva minute in apa fierbinte si apoi dezlipesc cu grija cu un cutit si cade el singur. E super simplu.
mino, la 17 January 2020 - 06:56 PM, a spus:
Ai reteta de cofetarie? Aveam retetaruld e cofetarie pe undeva, nu mai stiu unde l-am pus. Imi placea maxim diplomatul. Ma intereseaza ce fructe confiate puneau in el...
#12
Postat 17 January 2020 - 09:39 PM
Lapona Enigel, la 17 January 2020 - 09:11 PM, a spus:
mino, la 17 January 2020 - 06:56 PM, a spus:
Ai reteta de cofetarie? Aveam retetaruld e cofetarie pe undeva, nu mai stiu unde l-am pus. Imi placea maxim diplomatul. Ma intereseaza ce fructe confiate puneau in el...
Nu, dar garantez ca iese minunat! La noi la cofetarie in diplomat clasic erau puse doar coji de portocala confiata. Si inca o diferenta, nu pun albusurile deloc in crema. Am facut harcea parcea reteta ta, sper ca m-ai inteles.
Aceasta postare a fost editata de mino: 17 January 2020 - 09:42 PM
#13
Postat 17 January 2020 - 10:46 PM
#14
Postat 18 January 2020 - 12:12 PM
Mino, daca vrei sa incerci, pune si albusurile batute spuma la bain-marie, prelucrate termic, sa vezi cat de aerat si usor iese diplomatul. am facut si/si, mi se pare o mare diferenta in bine cu albusurile adaugate la sfarsit.
la cofetarie adauga f putine fructe in crema, si daca pun, pun fructe din compot sau confiate, fiindca rezista mai mult si mai bine in compozitie. iar compozitia e de-un dulce gretos, ca folosesc doar frisca vegetala, rar care pun in amestec.
Lori, am vazut eu ceva deosebit la forma blatului, de-aia am zis. Mi-amintesc cand a fost furia cu formele astea, acum ma bucur ca am trecut cu bine, fara achizitie.
#15
Postat 18 January 2020 - 01:40 PM
moatza, la 18 January 2020 - 12:12 PM, a spus:
Mino, daca vrei sa incerci, pune si albusurile batute spuma la bain-marie, prelucrate termic, sa vezi cat de aerat si usor iese diplomatul. am facut si/si, mi se pare o mare diferenta in bine cu albusurile adaugate la sfarsit.
la cofetarie adauga f putine fructe in crema, si daca pun, pun fructe din compot sau confiate, fiindca rezista mai mult si mai bine in compozitie. iar compozitia e de-un dulce gretos, ca folosesc doar frisca vegetala, rar care pun in amestec.
Lori, am vazut eu ceva deosebit la forma blatului, de-aia am zis. Mi-amintesc cand a fost furia cu formele astea, acum ma bucur ca am trecut cu bine, fara achizitie.
Amazoana mica Eu nu...de fapt, am o colectie intreaga de chestii de cofetarit de pe vremea cand visam ca voi face cariera in cofetarie.
Asa, fete, ce sa spun? Vad ca difera oarecum retetele. Daca aveti timp si chef, poate le fotografiati si voi pe ale voastre sau dati un copy/paste si le afisati aici, ca s-au cam amestecat ideile mai sus.
Moatza, subscriu la ce ai spus cu albusurile. Compozitia cremei e foarte fina si rafinata. Doar ca in reteta mamei se bate bezeaua normal si se adauga in sarlota.Tu spui de bezeaua italiana, nu? Andrada ne-a spus de ea intr-o reteta cu o crema de ciocolata. Am facut-o si eu acum multi ani. Incredibil de fina iese crema aia.
Eu ziceam de fructele confiate din Diplomatul comunist. Imi aduc aminte ca erau bucatele de fructe verzi, si crem/transparente ori portocalii, banuiesc ca erau de la mere?, coaja de portocala si...mai ce? In crema nu erau decat fructe confiate si pe rulada o cireasa din compot.
Ce imi placea maxim la frisca din comunism era ca gustul, oarecum acrisor.
La chioscurile ICIL - fabricilor de lapte locale- se gasea smantana aia speciala de frisca , mai subtire decat smantana normala , dar acrisoara la gust nu asa fada cum e smantana de frisca de acum. Si ne punea mama pe mine si pe tata (faceam cu randul) sa batem frisca cu furculita. Intai se facea lichida lichida, dupa care incepea sa se ingroase si avea o tinuta super super misto. Mama, dar stateam la un lighean de frisca o ora...faceam scurt circuit la mana
#16
Postat 18 January 2020 - 02:10 PM
Despre batutul smantanei pt. frisca mama avea un astfel de ''mixer''' manual cu manivela cu cu cana lui fix asa arata(poza de pe net)
Si unul dintre torturile cu aceasta reteta de crema pe care le-am facut pt. ziua lui bubulet,eu i-am facut gardut de piscoturi,am pus deasupra fructe pe care sa nu mi se oxideze am pus gel fix de la pliculet dr. oetqer ,care se face cu apa conform instructiunilor de pe plic...
Sexiune..in poza eu cu sorica mea
felie
Si bub'
#17
Postat 19 January 2020 - 01:05 PM
#18
Postat 19 January 2020 - 01:16 PM
Asadar, tortul este cu foi de tort, pentru alea exista o reteta aparte, nu mai stiu care scan e. Si in cofetarie era doar rulada Diplomat, facuta cu blat normal, daca imi aduc eu bine aminte? De tort Diplomat ( ma refer in cofetariile de demult) nu imi aduc aminte...sau era?
Bun, si am gasit si reteta la asta de portocale, doar ca nu e asta de mi-a dat-o recent. Crema e asemanatoare, totusi, dar e cu biscuiti Mirela si cu celofan. Deci, daca e cu biscuiti Mirela si cu celofan, e clar de dinainte de '89 ))
Tin la caietul asta ca la ochii din cap...
Alunica, cel mai probabil am deschis si mai tare robinetul de amintiri si nostalgii, nu?
#19
Postat 19 January 2020 - 01:44 PM
#20
Postat 19 January 2020 - 02:55 PM