Forum Culinar: Tepache de piña - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tepache de piña Vamos a hacer tepache

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 29 July 2020 - 03:09 PM

Tepache de piña este o băutură ușor fermentată, produsă din coaja de ananas proaspăt, pulpa și zahăr brun.Chemata si "bere de ananas" are doar 2-3 grade alcool, daca va place sucul de soc va place si tepache.

1 ananas bio daca gasiti
1,5 litri apa
3-4 linguri zahar brun
Optional: baton de scortisoara, cuisoare, ghimbir, ardei iute.

Curatam ananasul bine spalat, conservam cojile si cotorul pentru tepache, eventual si o parte din pulpa daca vreti.

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-06825100-1596027029.jpg

Adaugam tot intr-un borcan incapator de sticla, acoperim cu panza.Ca la sucul de soc folositi lingura de lemn pentru amestecat.

Dupa 24 de ore se formeaza o spuma alba, o indepartam tot cu lingura de lemn.

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-15348600-1596027192.jpg

In general e gata in 2 maxim trei zile.Gustati din cand in cand.Eu l-am lasat 2 zile jumatate.
Daca lasam mai mult obtinem otet de ananas, nu aruncam nimic.

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-34230300-1596027329.jpg

L-am filtrat si l-am varsat intr-o sticla cu dop si la frigider.

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-62476900-1596027409.jpg

Am pus deja a doua tura, numai cu coaja si cotorul de la ananas.Am pus 4 linguri cu varf de zahar, il vreau mai "gazos".Daca rezulta prea dulce il voi servi cu gheața.

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-17953300-1596027562.jpg

Revin si cu rezultatul experimentului "numero dos", eventual cu alte informatii priviind istoric, proprietăți, etc.

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 July 2020 - 03:16 PM

M-ai lasat fara cuvinte, n-am auzit de asa ceva, bravo

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 29 July 2020 - 03:29 PM

Am facut o pasiune pentru probiotice, pana gasesc "scoby" pentru Kombucha, m-am documentat.Asa am descoperit tepache.

Daca dați un search, veţi vedea ca este o reteta "zero waste", puteti folosi numai coaja.Bonus: coaja poate fi utilizata pentru o a doua fermentare.Voi incerca si asta.Poate fi consumat imediat, sau aromatizat la o a doua fermentare cu alte fructe si/sau mirodenii.

"Tepache contains tibicos, which revitalize tissue harmed by traumatism and recurrent infections, relief colitis, urinary infections and helps with weight loss".

#4 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 29 July 2020 - 03:47 PM

Mr Tepache

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-10584700-1596030399.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2020/post-9-0-04866800-1596030418.jpg

#5 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,748
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 29 July 2020 - 04:46 PM

Interesant! :wub:

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 05 August 2020 - 12:48 PM

Tura numarul doi, facuta doar cu coaja si cotor, 4 linguri de zahar.

Mai mult zahar, avem mai multa "drojdie"= mai mult "gaz".


Imagine atasata: monthly_08_2020/post-9-0-53929100-1596624389.jpg

Stanga tepache din refolosirea cojilor, dreapta tepache prima tura.

Am continuat experimentul la tura numarul 3, adica am refolosit coaja si cotorul, adaugand 4 linguri de zahar si apa, am obtinut o fermentatie mult mai accentuata, perfecta pentru papila mea.

Ah, sa nu uit, dupa filtrare si imbuteliere, nu am introdus sticla in frigider.Am continuat fermentarea inca 8-10 ore.

Dupa 3 zile la frigider, uitati ce am obtinut:

Imagine atasata: monthly_08_2020/post-9-0-93727900-1596624362.jpg

#7 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,748
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 05 August 2020 - 01:21 PM

Arată mișto! Care din toate variantele iti place? Eu nu am vazut ananas bio la mine, cel obisnuit ar merge la băutura asta?

In experimentul 3 ai folosit coaja si contorul din experimentul doi? :violent5: Sunt asa obosita ca nu vad diferenta intre 2 si 3!

Aceasta postare a fost editata de mino: 05 August 2020 - 01:24 PM


#8 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 05 August 2020 - 03:52 PM

Prefer ultima varianta, cu tepache obtinut din a doua fermentare, plus nu bagat imediat la frigider.

De fapt, diferenta ar fi ca cel vechi e mai limpede, normal a stat la frigider.
In schimb, cel nou, mai fermenteaza la temperatura camerei, e mai tulbure.

Si da, am refolosit coaja si cotorul pentru o alta fermentare, care s-a dovedit ...wow!

#9 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,748
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 05 August 2020 - 04:29 PM

Bine de stiut, merci! :violent5:

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 12 September 2020 - 10:24 PM

Refacut acum 2 zile, esec total.
Nu stiu ce a fost de vina: poate ananasul prea copt, bu stiu.
Dupa nici 48 de ore fermeta ca nebunul.
L-am filtrat, imbuteliat si last la temperatura camerei.

Am adaugat apa si zahar peste coji pentru o alta fermentare.

Dimineata am desfacut sticla sa gust...fântâna arteziana de tepache prin toata bucataria.

"Tepache on the floor"🤣🤣

Varianta autohtona a lui Bruno Mars cu "Versace on the floor".

M-am bucurat ca am obtinut o fermentare mai mare, dar nu a fost asa.

Tepache on the floor...no me gusta.😘😂

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi