Forum Culinar: Orez pentru sushi - Sushi Meshi - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Orez pentru sushi - Sushi Meshi

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 25 November 2009 - 02:23 PM

50cl orez pentru sushi
60cl apa
o bucata de kombu cam cît o carte de vizita (facultativ)
5cl otet de orez japonez
60g zahar
2 lingurite de sare

Se spala temeinic orezul, sub robinet, pîna ce apa devine limpede. Se varsa într-o cratita cu fund gros, sa acopera cu apa.
Se sterge kombu cu un servetel ud, se practica doua trei incizii laterale, se pune peste orez si se da totul la foc iute, amestecînd doar cît trebuie ca sa nu se formeze cocoloase.
De îndata ce începe sa clocoteasca, se da focul la minim si se lasa sa fiarba 10min. Se scoate kombu si se mai lasa pîna cînd orezul a absorbit tot lichidul.
Se da la o parte de pe foc si se acopera cu un stergar umed, se lasa înca 10min. sa se mai umfle bobul.
Se amesteca otetul, sarea si zaharul pîna se dizolva complet.
Tehnica originala e destul de complicata, pentru ca trebuie saltat orezul cu o lopatica în asa fel încît sa se aereze, stropit cu otet în mici cantitati si vînturat în acelasi timp ca sa se racoreasca rapid. Cum nu am decît doua mîini, pun un ventilator sa sufle deasupra (moderat) în timp ce aerez orezul si-l stropesc cu otet. În final, orezul capata un aspect glasat si devine suficient de lipicios ca sa se tina.

Aceasta e baza pentru o multitudine de preparatii, unele mai simple, altele ceva mai tehnice.

Kombu, sau konbu, este o alga uscata (laminaria). Nu este obligatorie dar aduce un plus de gust.
Se mai poate înlocui cu granule de dashi (dashi-no-moto).

Otetul de orez japonez nu se poate însa înlocui decît eventual cu otet de orez corean.
Orice alt otet risca sa compromita grav rezultatul.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 November 2009 - 12:44 PM

Alexandru a spus:

50cl orez pentru sushi
Otetul de orez japonez nu se poate însa înlocui decît eventual cu otet de orez corean.
Orice alt otet risca sa compromita grav rezultatul.


Da' otetul asta e musai? Noua ne plac "chinezariile" si "japonezariile" si ma bate gandul sa-ncerc un sushi, daca reusesc sa fac rost de toate ingredientele.

#3 Useril este offline   Angel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationfar far away

Postat 26 November 2009 - 01:06 PM

e cam musai, ca are gust diferit, dar il gasesti usor la raionul de asiatice unde sant si foile nori
cel putin asa e la mine

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 26 November 2009 - 01:13 PM

Din pacate e musai.
îti sugerez sa cauti un bacan japonez pe net, si daca tot zici ca vrei sa te lansezi în bucataria japoneza, profita ca sa mai grupezi în comanda în afata otetului, o sticla de sake (din cel de baut, asa zisul sake de bucatarie e o porcarie), o sticla de mirin (hon mirin, adica mirin veritabil), o sticla de sos de soia japonez, o cutie de pudra de wasabi, doua trei plicuri cu foi de nori si un pachet de dashi-no-moto.
Cu baza asta poti practic sa faci majoritatea retetelor.
Restul ingredientelor, gen tofu, ciuperci parfumate, ghimbir murat, le gasesti la orice dugheana chinezeasca.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 November 2009 - 01:19 PM

Alexandru a spus:

Din pacate e musai.
îti sugerez sa cauti un bacan japonez pe net, si daca tot zici ca vrei sa te lansezi în bucataria japoneza, profita ca sa mai grupezi în comanda în afata otetului, o sticla de sake (din cel de baut, asa zisul sake de bucatarie e o porcarie), o sticla de mirin (hon mirin, adica mirin veritabil), o sticla de sos de soia japonez, o cutie de pudra de wasabi, doua trei plicuri cu foi de nori si un pachet de dashi-no-moto.
Cu baza asta poti practic sa faci majoritatea retetelor.
Restul ingredientelor, gen tofu, ciuperci parfumate, ghimbir murat, le gasesti la orice dugheana chinezeasca.


Am inteles! Multumesc pentru lamuriri. Ii arat jupanului lista diseara. :lol:

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 December 2009 - 05:49 PM

Ok. Cumparat orez pentru sushi, otet de orez si foi nori.Pe pachetul de foi scrie sa trec usor foaia pe foc.Un pic ma preocupa aceasta operatie.

#7 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 06 December 2009 - 08:36 PM

Eataly, eu fac cu foile nori asa cum le scot din plic :study:

#8 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 06 December 2009 - 09:00 PM

stella a spus:

Eataly, eu fac cu foile nori asa cum le scot din plic :study:


Asijderi :D Doar sa ai grija daca faci nori maki sa pui partea lucioasa de nori dedesubt :D
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#9 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 December 2009 - 07:25 PM

stella a spus:

Eataly, eu fac cu foile nori asa cum le scot din plic :floare:


La mine pe cutie asa scria, noroc ca sunt fata neascutatoare! :D


Alexandru a spus:

stella a spus:

Eataly, eu fac cu foile nori asa cum le scot din plic :pupic:


Asijderi :D Doar sa ai grija daca faci nori maki sa pui partea lucioasa de nori dedesubt :D


Atat m-a adus si pe mine capu', am zis aspectul e fundamental.

Rezultatul:nu am termeni de comparatie pentru ca nu am mai mancat sushi.Deci eu l-am facut, si mi-a placut si sa-l fac, si sa-l mananc.

Multumesc de explicatii!

Imagine atasata: 59_7e7710e5da8e110f778affe3c72c40ab.jpg

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 59_92150c725108847e037ba88a9724f829.jpg


#10 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 December 2009 - 05:47 PM

Alexandru, cred ca trebuie sa rectifici la ingrediente. banuiesc eu ca cele 2 linguritze sunt de sare.
maine daca am timp sushaiesc si eu.

#11 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 10 December 2009 - 06:37 PM

stella a spus:

Alexandru, cred ca trebuie sa rectifici la ingrediente. banuiesc eu ca cele 2 linguritze sunt de sare.
maine daca am timp sushaiesc si eu.


Ups! :oops: Multumesc, stella, am rectificat.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#12 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 11 December 2009 - 07:54 PM

Imagine atasata: 67_bb550400b5c7100a3437e06ba5c6b3dd.jpgfacui sushi ptr famelie, si cei pe plateau alu...is de dat

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 67_cab2bbfb0970c3da139a09b493a5f455.jpg
  • Imagine atasata: 67_06a1b7175ec6c2027f0aabe377ae1165.jpg


Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi