Orez pentru sushi - Sushi Meshi
#1
Postat 25 November 2009 - 02:23 PM
60cl apa
o bucata de kombu cam cît o carte de vizita (facultativ)
5cl otet de orez japonez
60g zahar
2 lingurite de sare
Se spala temeinic orezul, sub robinet, pîna ce apa devine limpede. Se varsa într-o cratita cu fund gros, sa acopera cu apa.
Se sterge kombu cu un servetel ud, se practica doua trei incizii laterale, se pune peste orez si se da totul la foc iute, amestecînd doar cît trebuie ca sa nu se formeze cocoloase.
De îndata ce începe sa clocoteasca, se da focul la minim si se lasa sa fiarba 10min. Se scoate kombu si se mai lasa pîna cînd orezul a absorbit tot lichidul.
Se da la o parte de pe foc si se acopera cu un stergar umed, se lasa înca 10min. sa se mai umfle bobul.
Se amesteca otetul, sarea si zaharul pîna se dizolva complet.
Tehnica originala e destul de complicata, pentru ca trebuie saltat orezul cu o lopatica în asa fel încît sa se aereze, stropit cu otet în mici cantitati si vînturat în acelasi timp ca sa se racoreasca rapid. Cum nu am decît doua mîini, pun un ventilator sa sufle deasupra (moderat) în timp ce aerez orezul si-l stropesc cu otet. În final, orezul capata un aspect glasat si devine suficient de lipicios ca sa se tina.
Aceasta e baza pentru o multitudine de preparatii, unele mai simple, altele ceva mai tehnice.
Kombu, sau konbu, este o alga uscata (laminaria). Nu este obligatorie dar aduce un plus de gust.
Se mai poate înlocui cu granule de dashi (dashi-no-moto).
Otetul de orez japonez nu se poate însa înlocui decît eventual cu otet de orez corean.
Orice alt otet risca sa compromita grav rezultatul.
#2
Postat 26 November 2009 - 12:44 PM
Alexandru a spus:
Otetul de orez japonez nu se poate însa înlocui decît eventual cu otet de orez corean.
Orice alt otet risca sa compromita grav rezultatul.
Da' otetul asta e musai? Noua ne plac "chinezariile" si "japonezariile" si ma bate gandul sa-ncerc un sushi, daca reusesc sa fac rost de toate ingredientele.
#3
Postat 26 November 2009 - 01:06 PM
cel putin asa e la mine
#4
Postat 26 November 2009 - 01:13 PM
îti sugerez sa cauti un bacan japonez pe net, si daca tot zici ca vrei sa te lansezi în bucataria japoneza, profita ca sa mai grupezi în comanda în afata otetului, o sticla de sake (din cel de baut, asa zisul sake de bucatarie e o porcarie), o sticla de mirin (hon mirin, adica mirin veritabil), o sticla de sos de soia japonez, o cutie de pudra de wasabi, doua trei plicuri cu foi de nori si un pachet de dashi-no-moto.
Cu baza asta poti practic sa faci majoritatea retetelor.
Restul ingredientelor, gen tofu, ciuperci parfumate, ghimbir murat, le gasesti la orice dugheana chinezeasca.
#5
Postat 26 November 2009 - 01:19 PM
Alexandru a spus:
îti sugerez sa cauti un bacan japonez pe net, si daca tot zici ca vrei sa te lansezi în bucataria japoneza, profita ca sa mai grupezi în comanda în afata otetului, o sticla de sake (din cel de baut, asa zisul sake de bucatarie e o porcarie), o sticla de mirin (hon mirin, adica mirin veritabil), o sticla de sos de soia japonez, o cutie de pudra de wasabi, doua trei plicuri cu foi de nori si un pachet de dashi-no-moto.
Cu baza asta poti practic sa faci majoritatea retetelor.
Restul ingredientelor, gen tofu, ciuperci parfumate, ghimbir murat, le gasesti la orice dugheana chinezeasca.
Am inteles! Multumesc pentru lamuriri. Ii arat jupanului lista diseara.
#6
Postat 06 December 2009 - 05:49 PM
#8
Postat 06 December 2009 - 09:00 PM
stella a spus:
Asijderi Doar sa ai grija daca faci nori maki sa pui partea lucioasa de nori dedesubt
#9
Postat 07 December 2009 - 07:25 PM
stella a spus:
La mine pe cutie asa scria, noroc ca sunt fata neascutatoare!
Alexandru a spus:
stella a spus:
Asijderi Doar sa ai grija daca faci nori maki sa pui partea lucioasa de nori dedesubt
Atat m-a adus si pe mine capu', am zis aspectul e fundamental.
Rezultatul:nu am termeni de comparatie pentru ca nu am mai mancat sushi.Deci eu l-am facut, si mi-a placut si sa-l fac, si sa-l mananc.
Multumesc de explicatii!
Imagini atasate
#10
Postat 10 December 2009 - 05:47 PM
maine daca am timp sushaiesc si eu.
#11
Postat 10 December 2009 - 06:37 PM
stella a spus:
maine daca am timp sushaiesc si eu.
Ups! :oops: Multumesc, stella, am rectificat.
#12
Postat 11 December 2009 - 07:54 PM