[quote name='izuk' date='20 May 2012 - 09:52 AM' timestamp='1337507564' post='149343']
Cerra , m-ai omorat
[quote name='cristinaD' date='20 May 2012 - 10:11 AM' timestamp='1337508708' post='149344']
[quote name='Nataly' date='19 May 2012 - 11:56 PM' timestamp='1337461014' post='149325']
[/quote]
[quote name='cristinaD' date='20 May 2012 - 10:15 AM' timestamp='1337508938' post='149346']
Cerra mi-ai starnit amintiri cu prajitura ta!
Bunica mea facea asa o prajitura cu aluat ras deasupra, doar ca umplutura era cu magiun de prune.
Era foarte buna.
[/quote]
[quote name='stella' date='20 May 2012 - 10:18 AM' timestamp='1337509137' post='149348']
Faina praji cerra. eu una de cioco a casei ( reteta) si o tarta cu rabarbara si migdale...pozele mai tarziu.
[/quote]
[quote name='Nataly' date='20 May 2012 - 01:52 PM' timestamp='1337521928' post='149357']
[quote name='cerra' date='20 May 2012 - 01:49 PM' timestamp='1337507385' post='149341']
Prajitura cu aluat frecat (fraged) cu visine (partea de deasupra pus aluatul ras).
[/quote]
Cerra, ne dai reteta?
Am vazut asa ceva la tv la o emisiunea dar nu am apucat sa scriu reteta.
Stiu si eu de mult de prajitura asta insa nu am mancat-o decat de la altii cand mergeam prin vizite.

As vrea si eu sa o fac candva, deci nu e graba cu reteta.Cand ai timp.
[/quote]
Ma bucur mult fetelor ca v`am starnit amintiri cu prajiturica mea. Este o prajiturica din copilarie simplu de facut, iar umplutura poate fi diversa: nuci, mac,visine,mere, pecmez de prune, (magiun/povirla)dovleac, branza dulce/urda etc.
retete am mai multe de aluat frecat dar scriu una dintre ele cea de acum. De obicei le cam fac la ochi (stiti voi chestia enervanta cu cat cuprinde)
Prajitura cu aluat frecat
100gr de unt,100gr zahar,100gr smantana, 2 galbenusuri, putina sare faina cat cuprinde (cam 500gr) 1 praf de copt stins cu putina zeama de lamaie. Faina se pune in castron, se adauga praful de copt , zeama de lamaie si untul. Se freaca intre palme faina cu untul pina devine nisipos amestecul , apoi se adauga celelalte ingrediente si se framanta pina se leaga un aluat frumos. Se imparte compozitia in doua. O parte din aluat se intinde intr`o tava, se pune umplutura si se acopera cu a`doua foaie sau se rade aluatul pe razatorul de mere , se imprastie frumos sa nu se lipeasca si se pune deasupra umpluturii in loc de foaie intreaga. Se pune la copt la 180 gr cam 35 min (depinde de cuptorul fiecaruia). Aluatul ras devine usor crocant.
Umplutura de visine
Cam 1 kg de visine puse pe foc cu zahar dupa gust (200gr) cand se infierbanta in cratita se adauga 2 linguri pline de amidon dizolvat in apa rece/zeama de la visine rece atat cat sa curga ca si o smantana si se adauga in cratita cu visine, se amesteca se da cateva clocote si se lasa la racit.
Sau si mai simplu: se pun in castron visinile cu zahar, stoarse apoi bine, adaugat gris si puse pe foaie.