Postat 16 December 2012 - 08:59 PM
Eu am ramas datoare cu reteta de turta dulce si daca tot mi s-a cerut, poate cineva chiar vrea sa o faca.Am sperat sa o pot posta si cu pozele din dotare, dar fursecaiala nu mi-a dat pace. E cea mai buna turta din cate am incercat, frageda si pufoasa,stiu toate retetele pe care le-am facut anii trecuti aveau scortisoara, cuisoare, nucsoara...asta e buna rau
Ingrediente:
1 kg. faina
300 grame zahar
3 oua
250 gr. miere de albine
300 gr. unt sau margarina
2 lingurite scortisoara
ghimbir ras, dupa gust
coaja rasa de portocala
un plic praf de copt, sau 2 lingurite bicarbonat
un praf sare
pentru o portie de glazura:
un albus de la un ou mare 220-250 gr. zahar pudra cu amidon, din comert
o lingurita zeama de lamaie
coloranti alimentari,daca aveti nevoie...
Mod de preparare:
Faina cernuta cu praful de copt, ghimbirul, scortisoara, coaja de portocala si un praf de sare se pun intr-un castron. In alt castron se vor pune ouale cu zaharul si in cel de-al treilea castron se vor pune untul si mierea de albine.
Picture 441
Se mixeaza bine ouale cu zaharul si se toarna peste faina, dupa ce in prealabil am facut un micut crater in castronul cu pricina…
Se amesteca cu lingura de lemn, dupa care se adauga si compozitia de unt si miere topite la microunde, sau tinute intr-un loc cald si amestecate cu un tel, eu asa am facut , fiindca nu-mi place sa topesc mierea la Mw. si nici sa o fierb deoarece-si pierde calitatile. Se amesteca la inceput cu lingura si apoi cu mana pana incepe sa se ia coca de pe maini. Daca e lipicios aluatul, mai adaugati cate putina faina pana se intampla sa se dezlipeasca, deoarece difera calitatea fainii si e posibil sa mai trebuie putina. La final aluatul se strange intr-o bila.
Se imparte in doua/trei bile mai mici, se acopera cu folie alimentara bilutele de coca dulce si se dau la rece 12 ore, eu am lasat de seara pana dimineata sa se odihneasca aluatul.
Se va scoate coca din frigider cu o jumatate de ora inainte de ase coace. Se intinde pe hartie de copt foaie groasa cam de 3/4 mm si se taie cu formele.
Se aseaza distantate in tava pregatita cu hartie de copt si se coc aproximativ 10 minute la 170 de grade, cuptor preincalzit. Atentie, ca dupa ce ati copt vreo tei ture se incinge cuptorul si se ard foarte repede! Cand se scot din cuptor se mai lasa in tava cateva minute si apoi se pun pe gratar la racit. Ies foarte multe!
Glazura se pregatesteastfel: se bate bine albusul dupa care se incepe incorporarea zaharului lingura cu lingura, se adauga zeama de lamaie si se continua mixarea pana sta teapana glazura si nu cade de pe tel pret de veo 15 secunde. Eu am colorat rosu cu sirop de afine, verde cu gel de la wilton
Sa aveti spor, indiferent ce reteta veti face!