Vika, la 23 October 2013 - 10:12 PM, a spus:
Mi-ai facut o poftaaaaa, scri te rog frumos,frumos de tot mai exact cum l-ai facut???
Chiar l-am facut din ochi si dupa ureche
Pt. blat am batut spuma(cu telul arc) cu un praf de sare 6 albuse,adaugand pe rand in ploaie 10 linguri de zahar,tot pe rand cate unul mai apoi galbenusele tot 6, mereu continuand baterea,6 linguri de ulei,aici am incetat sa bat si am trecut la lingura de lemn ,incorporand de sus in jos ca sa nu stric spuma ,6 linguri de faina si 1 lingurita rasa cu praf de copt,apoi ultimul 1 pahar(cu capacitatea de 150 de ml.) de nuca macinata (cu masina ),2 linguri de apa,esenta de vanilie.Am copt in forma tapetata cu hartie de copt ,dupa ce s-a racit l-am taiat in 3.
Pt. sirop ,am caramelizat intr-o cratita un pahar (de 150 de ml.) de zahar si am stins cu 300-350 de ml. de apa,am fiert pana s-a dizolvat de tot zaharul si am dat deoparte,cand s-a mai racorit am pus zeama de lamaie si esenta de rom.
O poza mai veche cu siropul
Pt. crema fiarta de cacao,am amestecat 5 linguri de zahar cu 2-3 linguri de cacao (trebuie sa fie cacao buna de calitate,eu am inca de la Steluta

)si am adaugat in fir frecand sa nu faca,cocoloase 500 de ml. de lapte si am dat pe foc,cand aproape sa dea in clocot ,am facut un rantas din 2 linguri de amidon pt. prajituri si 2 linguri pline cu varf de faina am pus putin lapte in el si am adaugat in fir tot frecand sa se dizolve fainile si apoi am pus asta in laptele cu cacao fiert frecand bine cu telul para ,apoi am mai dat pe foc sa fiarba budinca si sa se ingroase tot frecand bine cu telul para.Dupa ce a fiert bine si s-a ingrosat am dat deoparte la racit acoperita cu folie de plastic (sa nu faca,crusta),cand a ajuns doar calduta am incorporat tot frecand cu telul para vreo 100-150 de grame de unt si esenta de rom si iar am dat la rece.
Pt. crantzul de nuci am pus intr-o cratita la caramelizat 1 cana(de 250 de ml.) cu zahar ,cand a devenit frumos auriu am dat deoparte si am adaugat aceeasi cana plina cu miez de nuca (intreg nu zdrobit)si am amestecat repede cu lingura de lemn sa se glazureze bine toti miejii pe toate partile(ei fiind reci caramelul se incleie imediat asa ca am mai pus putin pe foc amestecand bine),i-am rasturnat apoi pe un tocator uns cu ulei(ca sa nu se lipeasca)zaharul caramel se raceste imediat,din cand in cand ii intorceam cu lingura de lemn sa se desprinda cat sunt inca,calzi si de tocator dar cat de cat si ei intre ei.
De la fierbinteala zaharului miezul de nuca se coace capatand un gust bun de nuca coapta asa ca nu trebuie copt anterior ca se arde.
Cand s-a racit de tot i-am zdrobit cu sucitorul.
Daca nu ai nuci se pot folosi alune sau arahide.
Ia o poza mai veche cu arahide caramelizate aici pe tocatorul uns cu ulei la racit
Si dupa ce s-au racit de tot zdrobite cu sucitorul
Aceeasi jmecherie' e si cu miezul de nuca(doar ca nu am foto)
Am taiat blatul in 3 si asamblat ,prima parte ,insiropata bine( ca din cauza nucilor e inecacios daca nu e bine insiropat)adaugat crema si presarat bine cu crantz de nuci,apoi a doua parte la fel,pus capacul si acoperit tot cu restul de crema ,presarat cu crantul de nuca pe toate partile.Si se da la rece cateva ore.Eu l-am taiat in schimb pe loc(ca hunii nu mai aveau rabdare),dar cu cat sta mai multe ore la rece cu atat e mai bun.
Se mai poate folosi in loc de crema fiarta crema ganaj,alune in loc de nuci,in loc de esenta de rom,rom sau cognac daca nu sunt copii sau alte esente,orna cu visine din visinata ,frisca.
Matusa mea Marlena ,tare bun il mai face ,acest tort simplu nu lipseaste de la sarbatori si evenimente
P.S : F. frumoase si imbietoare si rulourile tale!