Ce dulciuri ati facut azi?
#6161
Postat 27 July 2014 - 04:47 PM
#6162
Postat 27 July 2014 - 09:07 PM
Peter, la 27 July 2014 - 09:12 AM, a spus:
Peter, please, ai putea sa detaliezi un pic chestia asta cu mere? Imi place cum arata si nu ma prind daca merele sunt rase sau bucati mai maricele. Si ce e deasupra?!
Eu, simplu, prajitura cu prune si visine si blat cu nuci si migdale.

Iar ieri un strudel cu prune. Nepozat, ca s-a terminat cam repede.
#6164
Postat 27 July 2014 - 11:24 PM
Geany, la 27 July 2014 - 09:29 PM, a spus:

Cel clasic, cules dintr-o carte de bucate scrisa de Nicolae Olexiuc acu'shde ani! Faina, apa, o tzara de ulei si niste trucuri. Copy-paste:
400-500 g făină, 1/2 pahar apă, 1 lingură de ulei, 1/2 linguriţă de
sare.
Pentru o bună reuşită a foilor, făina trebuie să fie de cea mai bună
calitate. Aceasta se cerne prin sită de mătase (ciorap) şi se amestecă cu apă
călduţă (în care s-a dizolvat sarea) şi cu ulei; apă se adaugă cît primeşte
făina ca să se obţină o cocă potrivit de moale. Apoi se frămîntă bătîndu-se
de masă cîteva minute, pînă ce aluatul devine elastic şi potrivit de moale,
după care se strînge în formă de minge, se crestează cu un cuţit pe
deasupra, se pune pe o farfurie caldă, iar deasupra se pune o cratiţă caldă
cu gura în jos şi se lasă într-un loc cald 20—30 min. Se taie apoi aluatul în
două sau în trei bucăţi care se întind pe rînd, pe o masă acoperită cu o faţă
de masă presărată cu făină; dacă aluatul este potrivit de moale, se întinde
uşor cu mîinile, iar dacă acesta este tare se întinde la început cu sucitorul,
cît se poate de subţire, apoi se mai întinde în continuare cît mai merge cu
mîinile. Aluatul bine reuşit se întinde cu dosul mîinilor, trăgîndu-se uşor de
la centrul foii spre marginea mesei, de jur-împrejur. Se lucrează repede,
avînd grijă să nu se rupă foaia. După ce s-a întins pe toată suprafaţa mesei
o foaie subţire, se taie marginile de la toate foile, se adună, se frămîntă din
nou şi se întinde o altă foaie.
Se lasă foile să se zvînte puţin (dacă se usucă se rup) şi se stropesc cu
unt topit sau cu ulei.
Recunosc: eu ma opresc imediat dupa faza cu sucitorul.
Prunele le-am pus fara zahar, dar am aruncat peste ele o mana generoasa de nuca de cocos.
LE: la 400 g faina, eu pun totusi 2 linguri de ulei.
#6165
Postat 28 July 2014 - 08:20 AM


#6166
Postat 28 July 2014 - 09:59 AM
floricris, la 27 July 2014 - 09:07 PM, a spus:
Merele sunt rase si deasupra sunt doua linguri gem de gutui incalzit cu ceva unt, apoi la sfarsit se pune putin zahar cu scortisoara.
Peter

#6167
Postat 28 July 2014 - 10:09 AM
#6168
Postat 28 July 2014 - 12:06 PM


#6169
Postat 28 July 2014 - 04:09 PM

#6170
Postat 28 July 2014 - 05:02 PM
Doar ce mi-am intrat in mana si cred ca mai fac! Poate atunci sa le pozez!Acum n-am avut nici timp, si, sincer, nici chef!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#6171
Postat 28 July 2014 - 05:09 PM
zoazorel, la 28 July 2014 - 05:02 PM, a spus:
Doar ce mi-am intrat in mana si cerd ca mai fac! Poate atunci sa le pozez!Acum n-am avut nici timp, si, sincer, nici chef!
Zoazo, au trecut deja 2 ani...Dumnezeu sa-l odihneasca!
#6173
Postat 28 July 2014 - 09:41 PM
aura, la 28 July 2014 - 05:09 PM, a spus:
zoazorel, la 28 July 2014 - 05:02 PM, a spus:
Doar ce mi-am intrat in mana si cred ca mai fac! Poate atunci sa le pozez!Acum n-am avut nici timp, si, sincer, nici chef!
Zoazo, au trecut deja 2 ani...Dumnezeu sa-l odihneasca!
Da, Aura! Multumesc pentru gandul cel bun! Dar noi ii simtim..OK! Voi incerca sa vorbesc si cu "propietara"" retetei, sa cer acceptul sa pun reteta! In juma de ora sunt si coapte, d-aia am produs eu asa la hectar! Si aici aduc multumiri lui Roth si lui Carmen L,

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#6174
Postat 28 July 2014 - 09:48 PM
#6175
Postat 31 July 2014 - 05:04 PM
Am facut-o in 2 tavi- una de dat si una pt noi. Cea care a fost pt noi a avut cam mult fruct si mai putin blat, dar cea de facut cadou a fost p.e.r.f.e.c.t.a.

As vrea sa o incerc si in varianta originala, cea cu fructele caramelizate, dar e mai greu, ca nu am inca tigaia care trebuie...
Aici o poza cam chinuita de cand o pregateam de drum:

#6176
Postat 31 July 2014 - 05:08 PM
Wow, frumoasa prajitura ta. Nu am stiut ca exista si varianta cu prune caramelizate.
#6178
Postat 02 August 2014 - 12:17 PM
Praji cu struguri si cioco.(multa cioco)


Peter

#6180
Postat 02 August 2014 - 05:43 PM
Adriana, la 02 August 2014 - 02:56 PM, a spus:
Sa stii ca la praji asta merita sa pun reteta. Usor de facut si tare lecker.

Peter
