Forum Culinar: Majestatea Sa, Sparanghelul - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Majestatea Sa, Sparanghelul

#21 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 12 June 2016 - 05:12 PM

Sa va mai zic una...

Imagine atasata: monthly_06_2016/post-102-14657442871714.jpg


Ciumpercile cu sparanghelul se pun in troc impreuna cu ceva ulei de masline bun si ceva sare de mare si piper mojarate dar nu facute praf. Si se calesc. Nu va faceti griji, ciumpercile se vor cali inainte de sparanghel dar nu conteaza. Ciumpercile nu se strica daca sunt facute prea mult, din contra.
Aproape cand s-au calit toate se adauga zeama de lime si se mai lasa foarte putin. Asta-i tot.


Se mananca ca garnitura la o bucata de carne de vita la gratar. Iar peste garnitura presarati niste menta proaspata tocata.


Daca vreti, puteti inlocui uleiul de masline cu unt.

"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#22 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 07 May 2018 - 08:42 PM

 dragos, la 04 January 2010 - 05:31 PM, a spus:

Pentru ca e mai simplu, pentru cei care nu au experianta fiertului sparanghelului alb, va povestesc cum sa faceti supa crema de sparanghel alb.

Va trebe sparanghel alb cat sa umple cam 800 g (Poa sa fie si juma de kil, cum va lasa buzunarul), apa cat sa intre int-un litru, sare, piper, nucsoara rasa proaspat, 49 g de unt si cam tot atatea de faina. Si, daca vreti, smantana d-aia lichida si neacra care se bate ca sa faceti frisca din ea.

1. Taiati "fundurile" sparanghelului ca-s cam tari si nu le aruncati.
2. Curatati sparanghelul de coaja, de la cap la coada, da' nu aruncati cojile. Pentru curatat folositi ceva ca in poza...
3. Puneti un vas cu apa la fiert, vas in care fierbeti binebine cojile si fundurile sparanghelului.
4. Taiati sparanghelul acum in bucati de fo 3-4 cm lungime si puneti bucatile la fiert.
5. Dupa ce s-a fiert nu aruncati apa.
6. Scoateti sparanghelul fiert, puneti varfurile la o parte si, in functie de cat sparanghel ati avut, mai pastrati cateva bucati impreuna cu varfurile (ca sa nu fie supa prea goala) iar restul de sparanghel il pasati in pasatoare.
7. Puneti in oala asta si apa in care au fiert cojile si fundurile de sparanghel, fara coji si funduri pe care le aruncati.
8. Puneti untu' intr-o tigaie mare si adanca si-l topiti si apoi adaugati incetincet faina si amestecati si iar adaugati si amestecati. O sa se ingroase. Mai adaugati din apa in care ati fiert sparanghel cate putin si iar amestecati si tot asa pana va iese cam un litru de supa legata.
9. Dupa asta adaugati sparanghelul pasat in supa si amestecati bine si lasati sa fiarba oleaca la foc foarte mic. Cateva minute.
10. Luati de pe foc si adaugati in supa bucatile de sparanghel puse deoparte.

Trebuie mancata calda. Sare, piper, nucsoara rasa pe deasupra, cine vrea. Cine vrea mai adauga si un fir de smantana d-aia lichida (de facut frisca). Si cine nu, nu.

Sa nu va puna dracu' sa folositi vegeta sau concentrate de supa (cum mai fac cate unii) ca gaia va mananca. De ce v-am pus sa fierbeti cojile si fundurile de sparanghel?!


Asta este o reteta clasica de baza, fara chestii suplimentare. Variatii sunt destule (cu ceapa, cartofi, morcovi si alte alea) dar eu raman mereu la "baza". Mie nu-mi plac variatiunile astea asa ca nu va zic de ele. Dar va povestesc despre o singura modificare care va da o savoare deosebita fara ca gustul de sparanghel sa sufere.

Uitati smantana lichida!

Puneti intr-un castronel mai mare o lingura zdravana de smantana. Loati o lamaie, radeti coaja si stoarceti zeama. Poa sa fie si lime, poate chiar mai bine lime. Zeama de lamaie sa aveti cam cat o lingura plina. Coaja rasa tot atat. Amestecati cu smantana.
Loati un mojar si mojarati ceva piper cu sare de mare grunjoasa (preferabil sare de Guerande - asta e ceva mai cenusie si arata de parca ar fi putin umeda. Si si este din cauza magneziului pe care il contine). Mojarati bine si puneti, dupa gust, in castronul cu smantana.
Loati un sambure de nuscoara si il radeti pana obtineti cam o lingurita. Daca vreti si va place, lingurita plina. Amestecati cu smantana.

[pauza] Sunt in curte si mi-au tras-o niste tantari. Asta m-a facut sa ma dau cu ceva contra tantarilor[/pauza]

Amstecul asta de smantana il turnati in trocul cu supa, dupa punctul 9 de mai sus. Si amestecati bie si mai dati un clocot slab.

Loati coriandru verde si il tocati (poa sa fie si coditele).

Puneti supa in farfurie, puneti ceva coriandru verde pe deasupra si... mancati. O sa dati cu caciula-n caini!

Tineti minte ca sparanghelul alb merge foarte bine cu nucsoara rasa proaspat.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#23 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 May 2018 - 12:51 PM

Ador sparanghelul alb dar din pacate aici il gasesc rar si prost, adica la Lid aproape vesteji.
E in schimb abundent cel verde, crezi ca se poate face acelasi lucru si cu el?
[pauza] ai deja tantari?[/pauza]

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi