Forum Culinar: Supa de castane cu dovleac - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supa de castane cu dovleac

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 07 January 2010 - 01:20 PM

Pentru supa :
1kg castane curatate, fierte
2kg dovleac curatat de coaja si seminte
2 morcovi
1 ceapa
1 catel de usturoi
1l zeama de pasare (poate sa fie si din cuburi, dar de preferinta bio)
3 linguri untura de rata
300ml vin alb
50ml cognac
sare, piper, nucsoara
smîntîna lichida

Se taie dovleacul în cuburi, morcovii , usturoiul si ceapa în felii
Se încinge untura într-o oala, se arunca toate legumele plus castanele, se sareaza usor si se lasa la foc potrivit 10-15min, amestecînd des.
Se adauga vinul, se mai lasa sa totul fiarba amestecînd des, pîna cînd legumele încep sa se sfarîme.
Se adauga zeama de pasare si cognacul, se mai lasa sa clocoteasca 5-10min
Se da deoparte, se rectifica asezonarea cu sare, piper, nucsoara, se mixeaza pîna obtineti o crema.

Se serveste cu un pic de smîntîna si crutoane (pe care le puteti confectiona din 500g pîine un pic uscata, taiata cuburi de 2cm prajite la tigaie cu 2-3 linguri de untura de rata.)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 14 January 2010 - 05:50 PM

Pe sambata as face aceasta reteta , sau duminica , sa vedem cum imi trece gripa , insa:

1. pot folosi castane din conserva?
2. vin alb dulce sau nu?
3. ce sa fac cu restul de untura de rata daca imi cumpar o cutie de 500 gr?
4. dar daca nu folosesc untura de rata ?

#3 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 January 2010 - 08:17 PM

nane a spus:

Pe sambata as face aceasta reteta , sau duminica , sa vedem cum imi trece gripa , insa:

1. pot folosi castane din conserva?
2. vin alb dulce sau nu?
3. ce sa fac cu restul de untura de rata daca imi cumpar o cutie de 500 gr?
4. dar daca nu folosesc untura de rata ?


Poti folosi castane din conserva (sa nu fie îndulcite, doar). Eu asa am facut, cu castane Carrefour, la borcan (doua borcane) :oops:
Vin alb sec de preferinta, castanele si dovleacul fiind natural dulci.
Daca iei o cutie de 500g de untura de rata poti gati cu ea fara retinere.
Cartofii prajiti în untura de rata sînt un deliciu, de pilda (uite am sa dau si reteta de pommes sarladaises)
Daca nu folosesti grasime de rata nu e grav. Pune unt, în loc.

Grasimea de rata este mai sanatoasa decît untul pentru ca elimina depunerile de colesterol.
De fiecare data cînd puteti folosi, nu ezitati, coronarele va vor zice mersi.
Valabil si pentru vinul rosu, nu mai mult de un pahar pe zi :mrgreen:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#4 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 15 January 2010 - 01:14 PM

Alexandru a spus:

Grasimea de rata este mai sanatoasa decît untul pentru ca elimina depunerile de colesterol.
De fiecare data cînd puteti folosi, nu ezitati, coronarele va vor zice mersi.
Valabil si pentru vinul rosu, nu mai mult de un pahar pe zi :mrgreen:



Domne, ma uimesti cu informatia asta! N-am mai citit n-am mai auzit. Sa fie adevarat?
Apoi aici nu gasesc decat untura de gasca. Asta ce relatie o avea cu colesterolu'?

#5 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 15 January 2010 - 02:20 PM

Alexandru a spus:

Pentru supa :
1kg castane curatate, fierte
2kg dovleac curatat de coaja si seminte
2 morcovi
1 ceapa
1 catel de usturoi
1l zeama de pasare (poate sa fie si din cuburi, dar de preferinta bio)
3 linguri untura de rata
300ml vin alb
50ml cognac
sare, piper, nucsoara
smîntîna lichida

Se taie dovleacul în cuburi, morcovii , usturoiul si ceapa în felii
Se încinge untura într-o oala, se arunca toate legumele plus castanele, se sareaza usor si se lasa la foc potrivit 10-15min, amestecînd des.
Se adauga vinul, se mai lasa sa totul fiarba amestecînd des, pîna cînd legumele încep sa se sfarîme.
Se adauga zeama de pasare si cognacul, se mai lasa sa clocoteasca 5-10min
Se da deoparte, se rectifica asezonarea cu sare, piper, nucsoara, se mixeaza pîna obtineti o crema.

Se serveste cu un pic de smîntîna si crutoane (pe care le puteti confectiona din 500g pîine un pic uscata, taiata cuburi de 2cm prajite la tigaie cu 2-3 linguri de untura de rata.)


Cuane, buna reteta propusesi. Va fi savurata cu prima ocazie.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#6 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 15 January 2010 - 10:02 PM

Pisoi a spus:

Alexandru a spus:

Grasimea de rata este mai sanatoasa decît untul pentru ca elimina depunerile de colesterol.
De fiecare data cînd puteti folosi, nu ezitati, coronarele va vor zice mersi.
Valabil si pentru vinul rosu, nu mai mult de un pahar pe zi :mrgreen:



Domne, ma uimesti cu informatia asta! N-am mai citit n-am mai auzit. Sa fie adevarat?
Apoi aici nu gasesc decat untura de gasca. Asta ce relatie o avea cu colesterolu'?


Untura de gîsca are exact aceleasi proprietati cu cea de rata.
Exista doua feluri de colesterol : HDL si LDL
LDL a cel care se depune pe artere si formeaza ateroame care pot obtura complet artera.
HDL are proprietatea de a curata arterele de LDL pe care îl duce catre ficat unde este eliminat.

Alimentele bogate în HDL sînt mai ales pestele gras (somon, macrou), untura de rata/gîsca si uleiurile vegetale (mai putin cele de palmier si de cocos).
Desi provine din uleiuri vegetale, margarina obtinuta prin procedeul de hidrogenare este absolut de evitat.

În ce priveste vinul rosu, taninurile pe care le contine sînt venotonice, deci benefice, dare numai în masura în care consumul nu depaseste un pahar pe zi.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#7 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 16 January 2010 - 02:50 AM

Alexandru a spus:

În ce priveste vinul rosu, taninurile pe care le contine sînt venotonice, deci benefice, dare numai în masura în care consumul nu depaseste un pahar pe zi.


Imagine postata
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#8 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 18 January 2010 - 09:10 PM

Mmmm! excelenta , am respectat ad literam reteta, am avut un vin bun , untura de ratza .. . Excelent !
Imagine atasata: 285_83b0b2a18c44031657634b6e50468118.jpg

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 19 January 2010 - 11:22 AM

Arata minunat!
Ma bucur ca v-a placut :appl:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 January 2010 - 01:37 PM

Alexandru a spus:

Untura de gîsca are exact aceleasi proprietati cu cea de rata.
Exista doua feluri de colesterol : HDL si LDL
LDL a cel care se depune pe artere si formeaza ateroame care pot obtura complet artera.
HDL are proprietatea de a curata arterele de LDL pe care îl duce catre ficat unde este eliminat.

Alimentele bogate în HDL sînt mai ales pestele gras (somon, macrou), untura de rata/gîsca si uleiurile vegetale (mai putin cele de palmier si de cocos).
Desi provine din uleiuri vegetale, margarina obtinuta prin procedeul de hidrogenare este absolut de evitat.

În ce priveste vinul rosu, taninurile pe care le contine sînt venotonice, deci benefice, dare numai în masura în care consumul nu depaseste un pahar pe zi.



Alexandru, multam de explicatie.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi