Clapon împanat cu trufe si sos de zbîrciogi
#1
Postat 07 January 2010 - 03:16 PM
500g zbîrciogi (eventual obtinuti rehidratînd 150g zbîrciogi uscati)
1 trufa de approx. 35g
1 paharel de cognac
2 linguri de unt
150 ml smîntîna lichida
sare, piper
20 mini-tarte de umplut (daca nu gasiti, preparati din aluat brisé sau sablé)
În ajun, se taie trufa în felii cît mai subtiri, se introduce mîna între pielea claponului si carne si se dispun feliile de trufa cît mai regulat, fara a sfîsia pielea. Se împacheteaza claponul în hîrtie ceruita si se lasa pîna a doua zi la frigider.
A doua zi se badijoneaza claponul cu unt si se da la cuptor 200°C
De preferinta, asezati pasarea în tava pe o coasta, nu pe spatesi din cînd în cînd o întoarceti pe cealalta coasta, cu grija sa nu îi rupeti pielea (deci în nici un caz nu folositi furculite). La fiecare 5-10minute, stropiti bine claponul cu zeama pe care o lasa. Socotiti cam 1h30-2h la cuptor.
Zbîrciogii se curata cu o perie, piciorul se taie, dupa care se arunca într-o tigaie antiadeziva fierbinte, fara nici o materie grasa, si se lasa la foc potrivit pîna nu mai iese zeama din ei. În acel moment se adauga o liungura de unt, se soteaza cîteva minute, se flambeaza cu cognac, dupa care se adauga smîntîna lichida si se lasa sa dea cîteva clocote.
Se rectifica asezonarea cu sare si piper, se umplu minitartele cu zbîrciogi si se servesc alaturi de clapon.
#2
Postat 07 January 2010 - 03:26 PM
de care trufa , orice la sezon ?
#3
Postat 07 January 2010 - 04:53 PM
Nicoleta a spus:
Pana sa raspunda Alexandru, zic eu:
Cocos castrat
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 07 January 2010 - 04:54 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Nicoleta a spus:
Pana sa raspunda Alexandru, zic eu:
Cocos castrat
oops
thanks
#5
Postat 07 January 2010 - 06:25 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Nicoleta a spus:
Pana sa raspunda Alexandru, zic eu:
Cocos castrat
Nu te întrista, ca tare bun este.
Si porcul? Nu e castrat? Ca daca n-ar fi nu s-ar mai mînca
#6
Postat 07 January 2010 - 06:31 PM
Nicoleta a spus:
de care trufa , orice la sezon ?
Dupa cum spune shefu, cocos castrat este. Si nu numai ca este castrat dar este hranit cu bunatati la care curcanul nici nu viseaza.
Rezultatul este incomparabil.
Trufa, daca ai neagra e bine, daca ai alba e si mai bine. Trufa sa fie, si din Europa, nu porcaria aia chinezeasca fara parfum.
Sezonul trufei este taman acum.
Prepararea asta cu felii de trufa sub piele se numeste "demi-deuil" adica "jumatate de doliu" din cauza ca alterneaza albul carnii cu negrul trufei, dar de sarbatori poti sa faci ceva mai mult doliu pentru raposata barbatie a bietului clapon.
#7
Postat 07 January 2010 - 06:37 PM
#8
Postat 07 January 2010 - 06:42 PM
simonacris a spus:
Se fac doua mici incizii pe spate si se extrag testiculele cu o penseta speciala, din cîte am înteles. Nu am vazut niciodata cu ochii mei (brrrrrrrrrrrr! )
#9
Postat 07 January 2010 - 06:51 PM
Alexandru a spus:
simonacris a spus:
Se fac doua mici incizii pe spate si se extrag testiculele cu o penseta speciala, din cîte am înteles. Nu am vazut niciodata cu ochii mei (brrrrrrrrrrrr! )
Sarmanii cocosi.
#10
Postat 08 January 2010 - 11:31 AM
Alexandru a spus:
simonacris a spus:
Se fac doua mici incizii pe spate si se extrag testiculele cu o penseta speciala, din cîte am înteles. Nu am vazut niciodata cu ochii mei (brrrrrrrrrrrr! )
YhQBXG9n9qI
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 08 January 2010 - 12:08 PM