pentru salata de cartofi
Despre (ne)siguranta uleiurilor aromatizate infuzate (de fapt macerate) la rece puteti citi aici:
http://www.oliveoils...using-olive-oil
.
http://www.youtube.c...eature=youtu.be
.
Urmatoarea e combinatia de arome pe care eu personal o prefer pentru salata de cartofi.
Ingrediente:
100 ml untdelemn de masline extra virgin
o lingura plina de
o lingurita de
o lingurita de rozmarin uscat
o jumatate de ardei iute rosu uscat
o lingurita, sau mai putin, de piper verde
o jumatate de frunza de dafin
Mod de preparare:
O jumatate de litru de apa se incalzeste la circa 70 grade Celsius intr-o craticioara, care se trage la o anumita distanta de ochiul aragazului cu flacara la minim, pentru a ramane la aceeasi temperatura. Un termometru e util.
Ardeiul iute uscat se trece prin flacara aragazului pana se umfla si devine afumat si friabil. Se taie cu foarfeca in bucati mici direct in mojar, cantitatea dorita.
Se incinge o tigaie uscata si restul condimentelor uscate mai putin rozamrinul se prajesc fara ulei saltand tigaia pana cand ne dau dublu semnal: olfactiv si audio. Fructele incep sa pocneasca. Se rastoarna pe o foaie de hartie, nu se lasa in tigaie.
Uleiul se pune intr-un borcan de 200 ml (sau de cat aveti) si se incalzeste 20-30 secunde la cuptorul cu microunde. Castigam timp.
Miroseniile


Se pun condimentele in uleiul incalzit, se infileteaza capacul, pentru a pastra cat mai mult din compusii eterici si se pune borcanul in craticioara cu apa la 65-70 de grade Celsius unde se lasa sa infuzeze circa 30 minute. Se poate lucra si la bainmarie sau cine are plite destepte la care poate controla temperatura, e liber sa le foloseasca. Se lasa sa se raceasca si eventual se poate filtra (eu nu simt nevoia). Se pastreaza la rece, in frigider. Eu lucrez cu cantitati mici cam pentru doua salate. De fapt doar pentru una caci restul il folosesc ca si dip cand trec prin camara. Rup cate o coaja de paine si ...

Uleiul e inchis la culoare, picant si foarte bogat in arome cu tenta fresh.
Combinatia condimentelor, uscate, sau proaspete ramane la latitudinea fiecaruia. Va astept cu retetele personale.