Fonduri de sos
#1
Postat 26 November 2009 - 02:05 PM
Pentru început, exista doua feluri de fond de sos, brune si albe.
Cele brune se obtin prajind mai întîi carnea cu os la cuptor, într-o tava, înainte de a o fierbe.
Cele albe se obtin prin fierberea directa a carnii cu os în apa.
Cîteva exemple :
1) Fond brun de vitel
1,5 kg de carne de vitel cu os
150g morcovi
150g ceapa
1 buchet de ierburi aromatice (cîteva ramuri de cimbru, cîteva cozi de patrunjel si o foaie de dafin cel putin, se mai poate adauga si rozmarin, foaie de praz, salvie etc)
De preferinta, cereti macelarului sa sparga oasele, asta ca sa evitati sa faceti operatia acasa.
Se pune carnea cu oasele la cuptor, pîna se rumenesc
Se taie ceapa si morcovul felii
Se pune carnea cu oase, legumele si buchetul de ierburi într-o cratita la foc potrivit, se acopera si se lasa sa se înabuse un sfert de ora.
Se adauga 1/4l de apa, se lasa pîna scada la consistenta unui sirop
Se repeta operatia de mai sus
Se acopera totul cu 3l de apa sau fond alb
Cum da în clocot se spumuieste bine
Se lasa sa fiarba la foc mic 6h
Se degreseaza si se filtreaza prin tifon
Pentru conservare, cea mai potrivita metoda este la congelator. Saculetii pentru facut cuburi de gheata sînt perfecti, pentru ca puteti doza mult mai usor.
Acelasi fond se poate prepara cu vita, miel, vînat sau ratza.
2. Fond clar de vitel
1,5kg carne de vitel cu os (oasele sparte, ca mai sus)
125g morcov
100g ceapa
75g praz (numai partea alba)
75g telina
un buchet de ierburi aromatice (vezi mai sus)
Se opareste carnea cu os, se clateste bine, se acopera cu apa rece si se da la fiert.
Dupa primul clocot, se spumuieste bine, se degreseaza complet, se adauga legumele taiate felii si buchetul de ierburi aromatice.
Se fierbe 3h30 la foc mic, se filtreaza prin tifon.
Aceleasi sfaturi pentru conservare. Se poate prepara cu gaina.
3. Fond de peste
1kg de oase si capete de peste
75g ceapa taiata felii
75g ciuperci taiate felii
10g sare
zeama unei jumatati de lamîie
un buchet de ierburi aromatice în care sa predomine cozile de patrunjel
Se pune totul într-o cratita, se înabusa la foc mic cîteva minute, se acopera cu apa.
De îndata ce apa da în clocot se spumuieste bine si se degreseaza.
Se lasa la fiert 20 min. dupa care se strecoara prin tifon.
Aceleasi sfaturi pentru conservare. Se poate prepara si din resturi de crustacee.
#2
Postat 27 November 2009 - 10:21 AM
Eu pregatesc fonduri in casa cam dupa ureche , asa ca retetele astea sunt mai mult decat bine-venite , maestre!
#3
Postat 27 November 2009 - 12:58 PM
.
.
Uite, n-am mai spus ca e supa (ca la mama(deus) acasa )
Am invatat intre timp
C'est du fond !
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 27 November 2009 - 04:17 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Uite, n-am mai spus ca e supa (ca la mama(deus) acasa )
Am invatat intre timp
C'est du fond !
Mi-era dorrrrrrrrrr de tine
#5
Postat 27 November 2009 - 04:27 PM
Ma bucur de reteta fondului de vita!Thx!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 27 November 2009 - 05:47 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Uite, n-am mai spus ca e supa (ca la mama(deus) acasa )
Am invatat intre timp
C'est du fond !
O mica smecherie : ceapa pe care o pui în acea supa, taie-o în doua de-a lungul Ecuatorului si pune-o cu sectiunea pe o tigaie încinsa fara materie grasa pîna devine aproape neagra (sectiunea, dar vai, si tigaia). Vei remarca gustul incomparabil pe care aceasta ceapa grilata îl aduce supei
#7
Postat 28 November 2009 - 07:02 AM
Alexandru a spus:
W Mamadeus Paparotti a spus:
Multumesc intens! (pentru smecherie) Am indexat la cerebel.
Sa vezi ce supe jmechere voi face de-acum inainte (BTW: tigaile mele sunt deja negre)
OFF:
Ai o semnatura de beléa Am ras atat de tare ca am trezit familionul : La vita e beléa (dar pune-i si un accent)
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 28 November 2009 - 10:28 AM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Ai o semnatura de beléa Am ras atat de tare ca am trezit familionul : La vita e beléa (dar pune-i si un accent)
Nu ca porma chiar ma fugareste Maya cu tigaia.
#10
Postat 28 November 2009 - 11:28 AM
#11
Postat 01 December 2009 - 03:24 PM
Daca pun fierbinte in borcan si apoi intorc borcanul invers? Merge?
De mers merge , dar cat? ca am incercat , dar mai mult de o luna n-am pastrat borcanul , si la frigi
Tocmai am aruncat aproape 2L de fond de vitzel facut in Ro. Am uitat de el in frigider intr-un bidon de plastic!
Tuta mi-s!
#12
Postat 11 December 2009 - 04:41 PM
Sper sa-ti placa reteta si daca te mai intereseaza un alt sos anume iti stau la dispozitie cu cea mai mare placere.