Forum Culinar: Fonduri de sos - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Fonduri de sos

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 26 November 2009 - 02:05 PM

Fondurile de sos sînt ingrediente de baza pentru prepararea sosurilor elaborate.

Pentru început, exista doua feluri de fond de sos, brune si albe.
Cele brune se obtin prajind mai întîi carnea cu os la cuptor, într-o tava, înainte de a o fierbe.
Cele albe se obtin prin fierberea directa a carnii cu os în apa.

Cîteva exemple :

1) Fond brun de vitel

1,5 kg de carne de vitel cu os
150g morcovi
150g ceapa
1 buchet de ierburi aromatice (cîteva ramuri de cimbru, cîteva cozi de patrunjel si o foaie de dafin cel putin, se mai poate adauga si rozmarin, foaie de praz, salvie etc)

De preferinta, cereti macelarului sa sparga oasele, asta ca sa evitati sa faceti operatia acasa.
Se pune carnea cu oasele la cuptor, pîna se rumenesc
Se taie ceapa si morcovul felii
Se pune carnea cu oase, legumele si buchetul de ierburi într-o cratita la foc potrivit, se acopera si se lasa sa se înabuse un sfert de ora.
Se adauga 1/4l de apa, se lasa pîna scada la consistenta unui sirop
Se repeta operatia de mai sus
Se acopera totul cu 3l de apa sau fond alb
Cum da în clocot se spumuieste bine
Se lasa sa fiarba la foc mic 6h
Se degreseaza si se filtreaza prin tifon
Pentru conservare, cea mai potrivita metoda este la congelator. Saculetii pentru facut cuburi de gheata sînt perfecti, pentru ca puteti doza mult mai usor.
Acelasi fond se poate prepara cu vita, miel, vînat sau ratza.

2. Fond clar de vitel

1,5kg carne de vitel cu os (oasele sparte, ca mai sus)
125g morcov
100g ceapa
75g praz (numai partea alba)
75g telina
un buchet de ierburi aromatice (vezi mai sus)

Se opareste carnea cu os, se clateste bine, se acopera cu apa rece si se da la fiert.
Dupa primul clocot, se spumuieste bine, se degreseaza complet, se adauga legumele taiate felii si buchetul de ierburi aromatice.
Se fierbe 3h30 la foc mic, se filtreaza prin tifon.
Aceleasi sfaturi pentru conservare. Se poate prepara cu gaina.

3. Fond de peste

1kg de oase si capete de peste
75g ceapa taiata felii
75g ciuperci taiate felii
10g sare
zeama unei jumatati de lamîie
un buchet de ierburi aromatice în care sa predomine cozile de patrunjel

Se pune totul într-o cratita, se înabusa la foc mic cîteva minute, se acopera cu apa.
De îndata ce apa da în clocot se spumuieste bine si se degreseaza.
Se lasa la fiert 20 min. dupa care se strecoara prin tifon.
Aceleasi sfaturi pentru conservare. Se poate prepara si din resturi de crustacee.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 27 November 2009 - 10:21 AM

Incepi sa-mi devii simpatic :love7:
Eu pregatesc fonduri in casa cam dupa ureche , asa ca retetele astea sunt mai mult decat bine-venite , maestre!

#3 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 27 November 2009 - 12:58 PM

Imagine atasata: 219_fb823f99330399a74ff4e877296fa0c9.jpg
.
Imagine atasata: 219_a3fae322c523ce80dc5dbfff19737b07.jpg
.
Uite, n-am mai spus ca e supa (ca la mama(deus) acasa :-* ) :headbang:

Am invatat intre timp :-*

C'est du fond !
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#4 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 27 November 2009 - 04:17 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

.
Uite, n-am mai spus ca e supa (ca la mama(deus) acasa :D ) :D

Am invatat intre timp :D

C'est du fond !


Mi-era dorrrrrrrrrr de tine :D

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 November 2009 - 04:27 PM

SI eu fac fonduri dupa ureche,dar le fac,na!
Ma bucur de reteta fondului de vita!Thx! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 27 November 2009 - 05:47 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:


Uite, n-am mai spus ca e supa (ca la mama(deus) acasa :D ) :D

Am invatat intre timp :D

C'est du fond !


O mica smecherie : ceapa pe care o pui în acea supa, taie-o în doua de-a lungul Ecuatorului si pune-o cu sectiunea pe o tigaie încinsa fara materie grasa pîna devine aproape neagra (sectiunea, dar vai, si tigaia). Vei remarca gustul incomparabil pe care aceasta ceapa grilata îl aduce supei :D
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#7 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 28 November 2009 - 07:02 AM

Alexandru a spus:

W Mamadeus Paparotti a spus:

O mica smecherie : ceapa pe care o pui în acea supa, taie-o în doua de-a lungul Ecuatorului si pune-o cu sectiunea pe o tigaie încinsa fara materie grasa pîna devine aproape neagra (sectiunea, dar vai, si tigaia). Vei remarca gustul incomparabil pe care aceasta ceapa grilata îl aduce supei :P


Multumesc intens! :pupic: (pentru smecherie) Am indexat la cerebel.

Sa vezi ce supe jmechere voi face de-acum inainte :D (BTW: tigaile mele sunt deja negre)

OFF:
Ai o semnatura de beléa ;) Am ras atat de tare ca am trezit familionul : La vita e beléa (dar pune-i si un accent)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#8 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 28 November 2009 - 10:20 AM

Shefu-uu, nu cred ca e cu La :occasion14:
raluca elena

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 28 November 2009 - 10:28 AM

W Mamadeus Paparotti a spus:

OFF:
Ai o semnatura de beléa :lol: Am ras atat de tare ca am trezit familionul : La vita e beléa (dar pune-i si un accent)


Nu ca porma chiar ma fugareste Maya cu tigaia. :occasion14:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,735
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 28 November 2009 - 11:28 AM

multumiri pentru fonduri. pui si niste retete de sosuri, te rog? stiu ca se gasesc gramezi pe net, dar altfel e cand sunt aici, impreuna, si comentate din tara lor :occasion14:

#11 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 01 December 2009 - 03:24 PM

Cum pot sa mai pastrez fond-urile in afara de congi?
Daca pun fierbinte in borcan si apoi intorc borcanul invers? Merge?
De mers merge , dar cat? ca am incercat , dar mai mult de o luna n-am pastrat borcanul , si la frigi :drool:
Tocmai am aruncat aproape 2L de fond de vitzel facut in Ro. Am uitat de el in frigider intr-un bidon de plastic!
Tuta mi-s!

#12 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 11 December 2009 - 04:41 PM

Draga Boni,permiti sa-ti raspund eu cu un sos''bechamel''?pui la incalzit lapte in care pui o jumate de ceapa taiata pe ''ecuator'' :D in care infingi cuisoare,si o lasi sa se infuzeze in laptele cald.Pui intr-o cratita cita cantitate de unt la atita cantitate de faina(exemplu 100gunt 100g de faina)'lasam untul pe foc mic pina capata o culoare aurie(nociola adica aluna)de cit de brun faci untul depinde f mult gustul final deci atentie sa nu-l arzi '(unele retete prevad un bechamel mai blond altele mai brun mai intens la gust)'cind ajungi la nuanta dorita' adaugi toata faina o data mestecind repede cu telul para,cind s-a incorporat faina adaugi laptele in fir mestecind mereu cu telul para pina ajunge la consistenta dorita(unele retete prevad un bechamel mai subtire de exemplu la lasagnele care nu necesita fierbere in prealabil al pastei,altele un bechamel normal ca si o smintina groasa sau ca aluatul de clatite,cind vrei s-o folosesti pt pastele la cuptor 'preferatele mele dealtfel' sau si mai gros si la urma chiar inbunatatit cu un ou dupa ce s-a racorit bechamelul pt.legumele la cuptor daca vrei sa le lege''pt tortino di verdure''adica straturi de legume blansate)odata obtinuta consistenta dorita abea acum potrivesti de sare ,piper alb (ca sa nu influenteze culoarea)si nucsoara dupa preferinte.
Sper sa-ti placa reteta si daca te mai intereseaza un alt sos anume iti stau la dispozitie cu cea mai mare placere.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi