Künefe (cataif)
#1
Postat 29 January 2010 - 04:36 PM
Prajitura numita cataif isi are originile in Imperiul Otoman. Este un desert traditional turcesc, facand parte din aceeasi familie cu baclavaua. Preluata de greci ("καταΐφι", pronunat "kataifi") si adusa in Romania o data cu fanariotii, reteta de cataif a ajuns extrem de apreciata, folosita des de gospodine. A fost insa uitata dupa 1944, datorita lipsei acute de pe piata a ingredientelor principale, fara de care reteta de cataif ramane doar una dintre multele retete ale bunicii si strabunicii, pierduta intr-un caiet prafuit.
Pentru a face aceasta prajitura, ne trebuiesc niste taitei foarte fini, pe care eu i-am gasit la un magazin turcesc, apoi ceva umplutura (eu am preferat branza, dar se poate folosi si fisticul), peste care se presara sirop din abundenta!
Ideea mi-a dat-o sora-mea, acu' vreo 2 luni, cand imi tot rodea urechile sa caut astfel de taitei pe aici. De ce? Pai fin'ca gasise ea o cofetarie prin Bucuresti unde se face o Chenafa (e si asta una din denumiri :mrgreen: ) fantastic de buna! Asa ca i-am dus niste taitei, cand am fost acasa in decembrie si, drept rasplata, ea a cumparat Kunafa gata facuta de la patiseria cu pricina! :laughing7: Tre' sa recunosc ca avea dreptate: era minunata la gust, asa ca la reintoarcerea in Germania am si facut un drum la pretinu' meu Abdul sa iau o cutie cu taitei si sa-ncerc sa fac reteta pe care tot de la sora-mea o am, dar pe net sunt zeci de variante, iar eu nefiind turcoaica de nici o culoare (cel putin pan' la a 4-a spita, n-am decat neam de roman in spate.... ) m-am lasat pe baza sora-mii si-a instinctului ei cotrobaitor pe internet. Si bine am facut! Jupanului i-am dat o felie, a lins-prelins strachinuta si, dupa vreo ora a cerut alta portie! Si asta dupa ce halise bors de miel si apoi o friptana de pui...
Da' destul cu vorbaria!
Pentru aceasta minunatie m-am inspirat (aproape in totalitate :oops: ) de pe un site libanez
Inainte de-a va gandi sa faceti aceasta prajitura, cautati niste taitei speciali - cataif! Nu-i gasiti.... nasol! Iaca ce-am gasit io la pretinu' Abdul:
Si verso:
Urmarind intocmai reteptu' de pe site-ul de mai sus, care zicea ca-ntai se face siropu', am pus intr-o cratita 3 cani cu zahar (erau cani de cafea, chiar nitel mai marisoare, fata de alea din serviciul normal de cafea de-l are mama in dulap! :mrgreen: ):
Si 1 ½ acelasi tip de cana, da' cu apa, de data asta:
#2
Postat 29 January 2010 - 04:46 PM
Dupa ce-a fiert, se da cratita deoparte si se toarna 1 lingura apa din flori de portocal (io am gasit mere cu flori de portocal, deci pe-aproape! ). Se lasa la racit, apoi se poate baga la frigider, daca nu e nevoie de el chiar atunci. Cica acest sirop rezista mult si bine (cateva saptamani) si poate fi utilizat si pentru alte dulciuri: salata de fructe, serbet, etc.
Dupa sirop, a venit randu' umpluturii. Io n-am gasit akkawi ori dil, asa ca am folosit mozzarella. Aproape-un kil am avut. Am dat toata branza prin razatoare, apoi am turnat peste ea 2 linguri cu zahar si 1 lingura apa din flori de portocal (cu mere), desi in reteta zicea apa din flori de trandafir - da' io n-am gasit asa ceva, din pacate!
Am amestecat usurel totul s-apoi am dat deoparte si cratita asta. In reteta originala branza era taiata bucati, da' io am preferat razatoarea.
#3
Postat 29 January 2010 - 04:54 PM
Blatul de cataif l-am taiat in 2 pe orizontala (cam chinuit, ca n-am cutit lung-lung, am doar unu' lung si m-am cam chinuit cu el, da' am reusit, pana la urma). Peste 2 foi de aluminiu am pus partea de jos a blatului, apoi, cu grija, am pus blatul astfel "invelit" in cutia de plastic initiala a taiteilor (n-am aici nici o tava ori cratita rotunda de dimensiuni asa mari). Am turnat cu lingura untul topit peste "taitei", avand grija sa "ud" toata suprafata:
Peste blat am pus branza:
Apoi am rasturnat partea superioara de taitei si am turnat sirop. Nu am pus tot siropul si bine am facut, ar fi iesit prea dulce (pentru gusturile noastre):
#4
Postat 29 January 2010 - 04:59 PM
Ori cu cateva boabe de rodie (care-s mai acrisoare si mai taie din dulceata prajiturii):
Si detaliu:
Pofta buna!
#5
Postat 29 January 2010 - 05:42 PM
As manca si nu m-as mai opri , din pacate eu nu gasesc aici taitei sa o fac .
#6
Postat 29 January 2010 - 08:08 PM
nane a spus:
As manca si nu m-as mai opri , din pacate eu nu gasesc aici taitei sa o fac .
Multumesc!
Nu e nici un magazin arabesc pe nicaieri? Nimic, nimic?
#7
Postat 30 January 2010 - 12:41 PM
#8
Postat 30 January 2010 - 01:18 PM
nane a spus:
Ce arabi mai sunt si aia??????
#9
Postat 30 January 2010 - 04:58 PM
nane a spus:
Cred ca se pot obtine acei taitei fini din foi de brik
http://www.cookaround.com/yabbse1/showt ... 035&page=1
#10
Postat 30 January 2010 - 08:19 PM
stella a spus:
nane a spus:
Cred ca se pot obtine acei taitei fini din foi de brik
http://www.cookaround.com/yabbse1/showt ... 035&page=1
Eu n-am folosit vreodata astfel de foi, asa ca nu ma pronunt. Ce pot sa zic e referitor la cataif - acei taitei pe care i-am cumparat eu: desi au fost insiropati din belsug, nu s-au umflat (asa cum se fac, spre exemplu, taiteii obisnuiti pusi in supa ori lapte), doar s-au inmuiat! Daca acele foi nu se umfla cand sunt insiropate, atunci sunt bune pentru facut Künefe, cu conditia sa aiba careva rabdare si sa taie foarte, foarte fin acea foaie, ca sa rezulte taiteii tip cataif!
#11
Postat 31 January 2010 - 01:51 AM
Arata taaare bine!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 31 January 2010 - 01:50 PM
Maya a spus:
Arata taaare bine!
Maya, dar poti sa sfarami cataiful si faci cateva portii din toata roata aia, nu-i musai sa faci totul deodata. Eu am taiat roata in doua, ca sa pot pune umplutura - vroiam sa fac toata cantitatea, macar sa nu muncesc de doua ori! (si bine am facut! ). In plus, daca nu vrei sa fie prea dulce, nu trebuie sa faci siropul din 3 cani de zahar - ajung si 2 (dar asta-i pentru toata roata de taitei). Sincer, eu zic sa-ncerci! Noua ne place tare mult si am de gand sa repet isprava! Numa' ca as vrea sa gasesc pe undeva si apa din flori de trandafir, ca sa iasa si mai parfumata prajitura!