Prajitura numita cataif isi are originile in Imperiul Otoman. Este un desert traditional turcesc, facand parte din aceeasi familie cu baclavaua. Preluata de greci ("καταΐφι", pronunat "kataifi") si adusa in Romania o data cu fanariotii, reteta de cataif a ajuns extrem de apreciata, folosita des de gospodine. A fost insa uitata dupa 1944, datorita lipsei acute de pe piata a ingredientelor principale, fara de care reteta de cataif ramane doar una dintre multele retete ale bunicii si strabunicii, pierduta intr-un caiet prafuit.
Pentru a face aceasta prajitura, ne trebuiesc niste taitei foarte fini, pe care eu i-am gasit la un magazin turcesc, apoi ceva umplutura (eu am preferat branza, dar se poate folosi si fisticul), peste care se presara sirop din abundenta!
Ideea mi-a dat-o sora-mea, acu' vreo 2 luni, cand imi tot rodea urechile sa caut astfel de taitei pe aici. De ce? Pai fin'ca gasise ea o cofetarie prin Bucuresti unde se face o Chenafa (e si asta una din denumiri :mrgreen: ) fantastic de buna! Asa ca i-am dus niste taitei, cand am fost acasa in decembrie si, drept rasplata, ea a cumparat Kunafa gata facuta de la patiseria cu pricina! :laughing7: Tre' sa recunosc ca avea dreptate: era minunata la gust, asa ca la reintoarcerea in Germania am si facut un drum la pretinu' meu Abdul sa iau o cutie cu taitei si sa-ncerc sa fac reteta pe care tot de la sora-mea o am, dar pe net sunt zeci de variante, iar eu nefiind turcoaica de nici o culoare (cel putin pan' la a 4-a spita, n-am decat neam de roman in spate....

Da' destul cu vorbaria!
Pentru aceasta minunatie m-am inspirat (aproape in totalitate :oops: ) de pe un site libanez
Inainte de-a va gandi sa faceti aceasta prajitura, cautati niste taitei speciali - cataif! Nu-i gasiti.... nasol! Iaca ce-am gasit io la pretinu' Abdul:

Si verso:

Urmarind intocmai reteptu' de pe site-ul de mai sus, care zicea ca-ntai se face siropu', am pus intr-o cratita 3 cani cu zahar (erau cani de cafea, chiar nitel mai marisoare, fata de alea din serviciul normal de cafea de-l are mama in dulap! :mrgreen: ):

Si 1 ½ acelasi tip de cana, da' cu apa, de data asta: